Начало   Помощ Вход Регистрация  
Форум Земя назаемСуровоядствоДневнициТема: Дневникът на Светльо
Страници: 1 [2] 3 4 5 6   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Дневникът на Светльо  (Прочетена 26486 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #20 -: 11-06-2009, 12:45:46 »

ооо, Светльо, и ти ли си от около месец на 100% Smiley как съм я пропуснала тая тема... това беше част от една огромна тема, де... ай да видим кой ще издържи по-дълго Grin и аз имам известен проблем с картофите, някой хубав ден ще си опека да ми мине мерака, засега не ми е належащо, защото хапвам много разнообразно като цяло намигам

и аз мисля, че беше по-добре директно дневник, но Мер така или иначе ти е отрязала твоя тема тук, така че няма значение... ще дадеш ли пример какво ядеш в един 100% ден, че ми е интересно, само аз си признавам какво ям, а ми е по-любопитно да видя другите как се  справят и разообразяват :Smiley
Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
Svetlio
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1133



WWW
« Отговор #21 -: 11-06-2009, 13:16:51 »

Ами,на мен дневника май ми го направиха Grin
Не направих сам,защото не виждам,с какво мога да бъда полезен.Аз за сега гледам другите,какво ядат и се уча да правя някои рецепти.
Пример да дам,какво ям ли?
Ами сутрин ставам и пия топла вода с настроение.Ако нямам го създавам изкуствено.После разходка в морската и като се върна,обикновенно си правя сусамово мляко с мед и канела.Много обичам и орехово мляко с ягоди мед и ванилия.
Минимум половин килограм череши(че са ми любими).
 Вчера си направих от гранола барчетата на Деси,но станаха малко ронливи,за това ще взема мерки следващият път.Иначе са прекрасни.Та хапнах и от тях.
На обяд голяма салата от краставица,домат,лук,морков,чушка,люта чушка,кълнове от нахут.
Следобяд ще си хапна още половин кило черешки.
А за вечеря,пак салата мисля,но с кълнове от люцерна или имам малко кълнове от жито.Може и малко ядки.
Аз ям всеки ден,над един килограм плодове(в повечето дни череши),около 50-100 грама ядки,и някакви кълнове.Правя си от ръж,жито,слънчоглед,сусам,люцерна.Само лененото семе което съм купил,не съм го покълвал,но има време.
« Последна редакция: 11-06-2009, 13:55:52 от Svetlio » Активен
vladi
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 486



« Отговор #22 -: 11-06-2009, 13:31:57 »

Светльо, точно ти пишех да кажеш какво си похапваш  Cheesy
И аз като Марулчето обикалям чуждите дневници, за да се подсещам за храни и комбинации, съвети. Ето например преди година и нещо редовно пиех по 1 с.л. масло след лъжицата оцет. След това, не знам как стана, забравих; добре, че Петко го написа в дневника си, че да се сетя отново.

Поздравления за резултатите, които си постигнал!
Активен

Svetlio
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1133



WWW
« Отговор #23 -: 11-06-2009, 13:36:53 »

Благодаря Влади!
Да и аз ги чета,защото когато си обграден от хора,които не се хранят като нас,понякога имаш чувството,че нищо не ядеш Grin
Аз сутрин,като стана,само на топла вода пия и вечер преди да си легна също.
Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #24 -: 14-06-2009, 06:16:37 »

Светльо, аз идвам да ти драсна в дневничето, за да ти похвалА онова чудо, дето ти мязало на хайвер. Ейййй обрахме точките на 2-я пикник. Понеже днес бяхме на 2 излизанки, та за първата си направихме салата и я заляхме с "хайвера". Само че аз добавих и магданоз. Да знаеш и с него става разкошотия. Smiley Много ни хареса. А за 2-я пикник бяхме измислили да носим сурова пица, понеже сбирката беше суровоядна. Пак го направих като играеше ролята на втори крем/топинг. Smiley Та така, събрахме им очите. Уж са врели и кипели вече. Ние за първи път отиваме, а успяхме да ги впечатлим. Smiley

Пък за лена да ти кажа...знам, че не покълва. А и ние самите сме пробвали. Нищо не стана. Само водата, в която го бяхме накиснали, стана лигава. Това означава, че се е събудил живота в него. Ако не съм права, нека някой ме поправи. Smiley
Активен
Svetlio
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1133



WWW
« Отговор #25 -: 14-06-2009, 09:07:27 »

Вери,наистина е много вкусно.Радвам се че си ги впечатлила.Ти измисляш доста вкусни неща.И с магданоз ще го опитам тези дни.А за лена,доколкото знам се разтила на малря и само се поддържа влажен,докато подълне.Иначе и аз направих като теб и стана лигава вода,която просто изхвърлих.
« Последна редакция: 14-06-2009, 13:06:06 от Svetlio » Активен
Ками
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 303


Знанието се превръща в сила, когато се прилага !


« Отговор #26 -: 14-06-2009, 18:43:57 »

Ленената вода е много полезна . . . въпреки че е лигава, не е толкова неприятна за пиене ( на мен даже ми харесва )  Smiley
Активен
enterosan
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 110


« Отговор #27 -: 15-06-2009, 21:17:00 »

Вери, Светльо , къде е рецептата за този хайвер? нещо не успях да я намеря. Може ли един линк?
Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #28 -: 15-06-2009, 21:20:23 »

Светльо, писа за този хайвер тук:

http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=114.150

а аз направих това по негова идея, топинга:

http://www.recipemagician.com/recepti/surovi-osnovni-iastia/surova-pizza-hut/
Активен
enterosan
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 110


« Отговор #29 -: 15-06-2009, 21:22:23 »

Вери, ти си шеметно бърза намигам . Благодаря
Активен
Radula
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 710


WWW
« Отговор #30 -: 15-06-2009, 21:50:35 »

Ха, той хайверът като тахинито, само дето има и чесън!  Cool Жалко, че няма да мога да го опитам - хич, ама хич не мога да ям лук, чесън и подобни... Ама нищо! Ще мина и без хайвер... Smiley
Активен

Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #31 -: 16-06-2009, 01:41:08 »

Според Аюрведа не се яде чесън, лук, гъби  намигам. Не знам защо, не съм толкова навътре в тази философия. Когато имам време, ще ми е интересно да науча малко повече.
Активен
Svetlio
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1133



WWW
« Отговор #32 -: 16-06-2009, 06:33:14 »

Може би,ако Аюрведа,беше създадена от и за Българи,а не от Индийци(нали индийска беше?),щеше да има лук и чесън.
Активен
Ками
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 303


Знанието се превръща в сила, когато се прилага !


« Отговор #33 -: 16-06-2009, 06:37:34 »

Според едни изследователи на българската история основите на Аюрведа са дали именно българите  Smiley

А лютивите, горчивите, киселите храни съм срещала, че не се препоръчва да се употребяват, защото те са събрали в себе си именно тези качества от Земята. Въпреки това българската народна медицина явно е видяла и добрата им страна и им е дала почетно място в профилактиката и лечението  . . . в крайна сметка всичко си зависи от употребеното количество и начина, по който се ползва.
« Последна редакция: 16-06-2009, 06:43:39 от Ками » Активен
Talita
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 50


Give me the key to set your heart and spirit free


« Отговор #34 -: 16-06-2009, 07:26:30 »

Според Аюрведа не се яде чесън, лук, гъби  намигам. Не знам защо, не съм толкова навътре в тази философия. Когато имам време, ще ми е интересно да науча малко повече.

За гъбите съм чела някъде, че не се ядът, защото растат не от енергията на слънцето а от мъртва материя. По този начин нямат във себе си достатъчно светлина, ако мога така да се изразя -  отнема много енергия да се храносмелят, а в замяна се получава много малко енергия обратно, и то не енергия, която е дошла директно от слънцето. Някой да ме поправи, ако греша:) А за лука и чесъна мисля, че е просто от гледна точка да не дразнят лигавиците.
Активен
enterosan
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 110


« Отговор #35 -: 16-06-2009, 07:41:04 »

Вери, ето това пише в една книга за йога, която имам:
трите гуни
В нематериалната Вселена енергията има три свойства , наречени Гуни. Те съществуват заедно и в равновесие: сатва(чистота), раджас(действеност, страст, процес на промяна) и тамас(тъмнина,неподвижност). След като материята приема форма, една от трите Гуни започва да доминира. Така на едно ябълково дърво някои ябълки са зрели(сатвични), други са узряващи(раджастични), а трети са презрели(тамастични). Независимо обаче кое от качествата е преобладаващо, винаги ще присъстват и другите две. В една отделна ябълка по-голямата част е зряла, но друга ще бъде вече развалена , дори това да не се вижда с просто око, а трета част ще преминава от едно стъстояние в другото. Трите Гуни обхващат целия жив свят, всяко възможно действие. Ако човек извърши кражба, това е предимно раджастично действие, но решението и мотивът за него може да са според ситуацията предимно тамасични, раджастични или сатвични. Във всеки човек една от гуните е водеща и се отразява върху цялостния начин на мислене и действие. Само в просветлението гуните се преодоляват изцяло.

сатвична храна
Това е най-чистата възможна диета, най-подходята за онзи, който се е заел с Йога. Тя подхранва тялото и го поддържа в състояние на вътрешен мир. Тя успокоява и пречиства ума и му позволява да действа с пълния си потенциал. Сатвичната диета е път към истинското здраве: спокоен ум, управляващ едно тяло в добра форма , с уравновесен енергиен поток помежду им. Сатвичната храна включва зърнените култури, пълнозърнест хляб, пресни плодове и зеленчуци, чисти плодови сокове , мляко , масло и сирене , варива, ядки , семена , мед и билков чай.
раджастична храна
много лютивите, горчиви, кисели, сухи или солени храни са раджастични. Те нарушават равновесието между ума и тялото и хранят второто за сметка на първото. Прекаляването с раджастична храна води до свърхстумулиране на тялкото и пробуждане на страсти, а умът става неспокоен и неконтролируем. Раджастичната храна включва лютиви продукти , като например пикантни подправки и треви, стимуланти от рода на кафе и чай, риба , яйца, сол и шоколад, Бързото хранене също се смята за раджастично.
тамасична храна
Тамасичната диета не носи полза нито на ума , нито на тялото. Прана-енергията-се отдръпва, разумът се замъглява и човек е обхванат от инертност. Нарушава се устойчивостта на тялото на болести, а умър се изпълва с тъмни емоции като цняв или завист. В тази група попадат месото, алкохолът, тютюнът, лукът, чесънът, преминалите ферментация храни, като например оцет, както и старите или презрели храни. Преяждането се смята също за тасманично.


цитатът е от книгата  "ЙОГА " - шивананда йога център
Активен
vladi
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 486



« Отговор #36 -: 16-06-2009, 08:05:00 »

А за лена,доколкото знам се разтила на малря и само се поддържа влажен,докато подълне.
Да, не се кисне, за да не стане лигав и пихтиест. Разстила се на марля (тензух) колкото се може с повече разстояние между семенцата, овлажнява се веднъж на 1-2 дни, но внимателно да не подгизне. За около седмица е готов.

Някъде в нета май мернах рецепта за мляко от ленени и овесени кълнове. Овес покълвали ли сте? В здравословния магазин ми казаха, че няма да стане - за варене бил. Жито за варене покълнах, може и с овеса да се получи.  Cheesy
Активен

Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #37 -: 16-06-2009, 15:17:04 »

kremamel, благодаря за информацията. Smiley
Активен
radosti
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 396



« Отговор #38 -: 16-06-2009, 18:09:26 »

Аз харесвам чесън  и вярвам, че е полезен за тялото :Smiley Не знам защо йогите го причисляват към алкохола и  оцета:Smiley
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #39 -: 16-06-2009, 18:40:27 »

A, аз също обичам лук, чесън и гъби. Не смятам да се отказвам от тях.
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 5 6   Нагоре
Изпечатай
Форум Земя назаемСуровоядствоДневнициТема: Дневникът на Светльо
Отиди на: