Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Истината животинските мазнини - не е това, което си мислят повечето тук  (Прочетена 20987 пъти)

rawfan

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 55

rawfan, в България сурови млечни продукти почти не се намират. Само веднъж съм яла един оригинален рокфор, който беше от сурово овче мляко, но освен че е много скъп е ужасно солен и мазен, така че става само за дегустация. Това е проблемът на повечето деликатесни сирена - големите количества сол и мазнини. Сурова извара, сирене, масло и т.н. в БГ - само "направи си сам". Ако си сигурен в млякото.


Не ми харесва особено идеята за смесването на различни мазнини, но може би защото съм "пропита" с идеите на разделното хранене. Интересно, че NOW foods препоръчват консумацията на суроватъчния им протеин заедно с ленено масло.


И на мен това ми е проблема - в БГ няма откъде да си купиш такива продукти. А тоя рокфор е пълна скръб - не знам какво му харесват.  В метро има разни сирена дето пише че са от непастъоризирано мляко - примерно Грюер, Комте, Пармезан - обаче те при самия процес на правене на сиренето се загрява млякото до 60 градуса мисля.  Обаче гледам в САЩ има голям бум на тикава продукти така че очаквам и в БГ да им дойде времето http://www.mercola.com/forms/cheese.htm  , така беше и с био продуктите в началото
Активен

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/

От както видях "Японеца" на снимка, не съм докосвал сурова риба. Всеки път като ме заболи главата си представям как рибната тения си прави шведска маса.

Млечните продукти са вкусни, особено сметановия сладолед с ванилия, но са вредни.  Аз от 2 години не съм докосвал бяла гной. Кравешките хормони не са шега . Точно затова ГХИ не е сурово а е масло с унищожени на продължителна температура кравешки ензими.

rawfan   добър начин на мислене имаш, пробвай кое как ти действа и си намести диетата.
Никой не те кара да ядеш кълнове, рожкови, елда или десетките измислени бизнес храни за вегетарианци (мака, чиа, канабисови семена, сурови какови зърна пълни с олово и тн )

Цитат
И на мен това ми е проблема - в БГ няма откъде да си купиш такива продукти. А тоя рокфор е пълна скръб - не знам какво му харесват.  В метро има разни сирена дето пише че са от непастъоризирано мляко - примерно Грюер, Комте, Пармезан - обаче те при самия процес на правене на сиренето се загрява млякото до 60 градуса мисля.  Обаче гледам в САЩ има голям бум на тикава продукти така че очаквам и в БГ да им дойде времето http://www.mercola.com/forms/cheese.htm  , така беше и с био продуктите в началото
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

rawfan, така както ме познаваш вече , можеш ли да допуснеш , че ще се заема с каквото и да е , без да съм го проучил  внимателно и в дълбочина ? :)
Пъдпъдъчите сурови яйца  не  могат да те заразят  абсолютно с нищо!  Там няма бактерии, нито паразити.   Паразити, дори и да има самата птичка , те не се намърдват в яйцата.
Паразити по принцип не нападат домашно отглеждания пъдпъдък. Има теоретично малка вероятност това да стане ако той контактува с дивия си събрат,  но на практика когато са в клетка и прибрани в някое помещение ,това е изключено. 
Пъдпъдъчето яйце дори не може да предизвика алерия. Няма и холестерол.
 
Не случайно подзаглавието  на руския форум е :  "Птичката , носеща златни яйца ".   
http://perepel.forum24.ru/
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

mariiina

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464

 :kisss:Хеййййййй, умници, някой да си е гледал манджата два часа след приготвянето и под микроскоп...Хай направете го пък после го и опишете... tooth
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Не си струва , лельо Марийке. Но ти ако си падаш по екзотичните изследвания, можеш да се изследваш с проктоскоп и после да ни разкажеш :)
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!

бате Бино, по колко сурови белтъка изяждаш? Нали уж консумацията на суров белтък може да доведе до липса на биотин. Единствено това ме притеснява. А холестеролът е най-малкият проблем при яйцата, особено ако не ядеш много прости въглехидрати.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

По 7 яйчица изпивам понастоящем , Томи.  Не казвам ,че така трябва, а и изобщо едва ли някой може да прецизира дозата.  Верно , белтъкът е подозрителен, чел съм че съдържал "антихранителни" вещества.  Но понеже като не ям меса, млека ( един път в месец по едно-две кисели не се брои)  , и само ориз,картофи ,леща , ядки  ...  възможно е да съм в недостиг на белтък, все пак и заличката посещавам  два пъти седмично. А този от яйцата поне се усвоява лесно. Възможно е да е по-лесно даже отколкото от ядките , защото е течен. 
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!

Има известни спорове относно усвояемостта на суровите белтъци и питах дали случайно не знаеш нещо повече по въпроса. Жълтъците са си ОК сурови, дори уж било по-добре така да се консумират. Пък този факт с биотина си е притеснителен, въпреки че тук играе значение количеството. Ето цитат от книга на Чупрун:
Цитат
Яйцата в сурово състояние не могат да случат на човека като добра, полезна за здравето храна, суровият яйчен белтък блокира действието на един от витамините – биотин, и всички биохимични реакции от биотиновия цикъл в организма се прекратяват. Поради тази причина систематичната употреба на сурови яйца, дава пълна възможност за нарушение в обмяната на веществата. Ако се случи да употребяват яйца, натуристите ги варят минута-минута и половина в кипяща вода, тъй като сварените за кратко яйца, по мнението на някой специалисти, толкова трудно се смилат, че са ги нарекли продукти с отрицателна калоричност /това означава, че за тяхното смилане отива повече енергия, от тази, която се съдържа в самите тях/. Всичко, което се смила дълго и трудно, може в същото време да се превърне в почва за добив на микроби в червата. Ако това са белтъчини, то гнилостните бактерии, хранещи се с тях, отделят много отровни отпадъци от своята жизнена дейност, отравяйки човешкия организъм.
Пак цитат, от същото място:
Цитат
“Експериментите, например при плъховете, показаха следното: ако вземем две групи плъхове и даваме на едната от тях само сурови яйца, а на другата – твърдо сварени, то онези плъхове, които се хранят изключително със сурови яйца, остават живи, а другите, които се хранят с твърдо сварени, след известно време загиват. Ако на една група плъхове ежедневно се дава еднакво количество както твърдо сварени, така и сурови яйца, то плъховете изяждат само твърдо сварените яйца, без да докосват суровите и след известно време загиват” /М, 1949, стр.36/.
Ама ние не сме плъхове.

Напоследък ям белтъци всеки ден, но сварени. Определено имам нужда от повече протеини за момента, пък яйчния го дават с най-добър профил и най-лесен за усвояване. Но има разлика между кокоше и пъдпъдъче яйце, най-малкото в размера.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548

Напоследък ям белтъци всеки ден, но сварени. Определено имам нужда от повече протеини за момента, пък яйчния го дават с най-добър профил и най-лесен за усвояване. Но има разлика между кокоше и пъдпъдъче яйце, най-малкото в размера.
Щом имаш нужда от повече протеини защо не хапваш повече кълнове от соя, нахут, слънчоглед, леща, пшеница... По всички таблици бият яйцата по съдържание на протеини, да не говорим ако яйцата са сварени?
Активен

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548

продукт в сурово състояние             общо протеини
соя                                                35%
нахут                                             28%
леща                                             25%
боб                                               24,4%
слънчоглед                                    23%
сусам                                            19%
месо                                              19%
пшеница                                         14%
яйца                                              13%
мляко                                             1,4%

(Таблицата е дадена от министерството на земеделието на САЩ и е публикувана в книгата на Викторас Кулвинскас "Обичай тялото си".)
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Томи , откъде ги изравяш такива автори-пигмеи, дето за да си заформят книжленцата, попреписали от тук от там, вероятно от вестници от рода на "Втора младост" или "Уикенд" .  
Този "лауреат" Чубрун ще направи голяма услуга на себе си  - да издигне съзнанието си поне на няколко сантиметра от пода  като  отдели няколко минути от живота си и се  поинтересува   какви са отзивите на  хората ,употребяващи сурови яйца , вместо да  гледа плъховете.  
Само няколко минути  във форума на perepel.com   ще са му достатъчни за да се засрами от глупостите , които е  публикувал.  И нека да  съобщи там  на обикновените хора , дето от 20 г  се  поддържат  със сурови  яйца , че са с нарушена обмяна на веществата .. голям смях ще падне.  
Ако искаш, пробвай от негово име :)  
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!

Делфин, баш от тия вълшебни кълнови протеини си докарах проблеми. Ям си ги и тях и то в прилични количества, но хич не е достатъчно за човек с моята двигателна активност. В САЩ яйцата много се мразят (за разлика от "феноменалната соя") и за заклеймени като най-големия враг на човечеството. От 1945 г. консумацията на яйца от американците значително спада. Обаче, здравето им променя ли се към добро?:)
Нахут, леща, боб, слънчоглед, сусам, пшеница - имат белтък, но аминокиселинния им профил куца. Трябва да се комбинират. Да не говорим, че в 100 грама сусам има приблизително 600 калории и да не говорим колко мазнини. Протеинът е едва 17 грама и липсва лизин. Тоест, това хич не е пълноценна протеинова храна. Всички тези храни безпорно са полезни и трябва да присъстват в диетата, но за друго, а не като надеждни източници на протеин. Трябва да изядеш огромни количества за да си набавиш 40-50 грама пълноценен белтък, което е минимум за поддържането на нормални жизнени функции при млад човек. Да, има хора които кретат с по 20 грама и казват, че се чувстват прекрасно, но аз не искам да експериментирам. Може би, един ден, като поостарея.

Бино, тия цитати ги дадох само като пример, който ми беше под ръка. Не съм запозната с други негови публикации хич. Из фитнес писанията, както и в няколко книги за състава на храните, също се прокрадват подобни идеи за белтъците, въпреки че се срещат индивиди които си консумират бая сурови яйца. От един-два белтъка на ден не мисля, че ще стане някакъв проблем с обмяната на веществата.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548


Не виждам какво им куца на аминокиселинния профил, но може и аз да съм в грешка.  :Content_4 - emotloader: В крайна сметка хората сме различни - всеки трябва да се научи да слуша своето тяло и да му дава това, от което то се нуждае  :Content_22:
Активен

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548

Няма опция за коригиране не предходния коментар, а исках да добавя нещо: не само че в соята има лизин, но той е близо 3 пъти повече от този в суровите яйца.
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна

От 1945 г. консумацията на яйца от американците значително спада. Обаче, здравето им променя ли се към добро?:)
Тия всичките дето са спряли яйцата не вярвам да хрупат кълнове и да са станали суровоядци. Известно е американецът как се храни.
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!

Соята несъмнено има хубав аминокиселинен профил, но не мисля че нейната редовна консумация си заслужава заради това. Киноа, елда и амарант също са добри белтъци ако са консумирани в покълнал вид, но ще излезе трудоемко, скъпо и мъчително за стомаха. Водораслите и пчелния прашец (взимам ги от месеци) са едни от най-богатите на аминокиселини храни. Но не смятам, че дневната им доза от няколко грама покрива нуждите на организма. Подходящи са за допълване.


П.С.Просто в момента съм изключително отслабнала (срам ме е да кажа колко кг дори) и мисля, че ще е престъпление спрямо организма ми ако продължа да си набавям всичко от кълнове и ядки. Засега съм здрава, но докога? Има и финансов фактор. Който се чувства добре, нека си продължава със строгото веганско суровоядство. На мен ми се налага да увелича животинските протеини и мазнини.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Svetlio

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1133
    • MMS BULGARIA

Добре де, нали казват, че в зелените храни, има най-много аминокиселини!?
Има клипчета в Youtube, в които говорят за митът за животинските протеини. Как дългогодишните суровоядци, не свалят килограми? Нещо не се връзва!  :surpris_23:
Активен

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548

Томирис, не мисля, че корена на проблема ти с килограмите е в липсата на протеини (най-малкото пък животински). При всички положения щом се чувстваш добре така, значи няма повод за притеснение  :Content_22:
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!

Винаги има повод за притеснение, когато кантарът покаже 35 кг, мисля. Аменореята от месеци е от първите признаци, че нещо сигурно не е наред, нервността без причина също. По мое мнение не ям по-малко от другите, които пишат тук, напротив. Кълнове, ядки, семена, сусамови и конопени млека, зехтин, водорасли...Исках да "проработи", но очевидно не става. На такова тегло вече започват да страдат и вътрешните органи - самоизяждат се, сърцето се претоварва. Всички знаем какво става с анорексиците. Прекомерната консумация на въглехидрати води до напълняване, но по един доста опасен (особено за жените) начин.
Но както казах - всеки организъм е строго индивидуален. На никого не проповядвам да яде храни, който не му понасят, само защото някъде си било написано че са полезни. Месо, например, абсурд, концентрирани млечни от типа на кашкавали и сирена - също. Не казвам, че се тъпча с животински, просто ги включих малко по-често в менюто, което си остава същото. И пак - двигателната активност е основен фактор, определящ диетата.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548

И аз непрекъсното повтарям, че всеки човек е различен и, че не съществува идеален хранителен режим, който е подходящ за всички, но това което пишеш само затвърдява мнението ми, че има някаква друга причина да слабееш.
Пожелавам ти скоро да се отървеш от тези грижи и да бъдеш щастлива в прекрасно и здраво тяло :peperudi:
Активен
 

Страницата е създадена за 0.102 секунди с 22 запитвания.