Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Кълнове  (Прочетена 79501 пъти)

vehadi

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 17
Re:Кълнове
« Отговор #40 -: 08-02-2012, 12:01:23 »

Интересувам се дали водата ,която се използва за покълване на жито,може да се пие.Какъв е нейният състав? Питам,защото съм чел различни мнения.
Благодаря предварително за отговора ! Знам ,че тук има знаещи и по тази тема.
Активен

kokolqja

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 33
Re:Кълнове
« Отговор #41 -: 27-02-2012, 22:05:47 »

Здравейте,могат ли да се покълват семена от коприва?
Активен

tindi4ka

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 32
Re:Кълнове
« Отговор #42 -: 09-03-2012, 14:18:01 »

Здравейте,

Покълвам от доста време и сега за пръв реших да пробвам синап. Първите ги направих в буркан, естествено ги хвърлих, защото се слепиха. сега имам върху марля. хартия, после марля, после семена, после пак мокра марля и отгоре пак хартия. Плакна ги като взимам двете марли заедно със семената между тях (семената се залепиха върху марлите), плакна ги заедно и накуп и после внимателно изтисквам марлята. Тръгнаха за сега, но се опасявам, че е малко плакненето. Ако има някой, който има успешен опит със синап, моля за съвет?  :kisss: :peperudi: :kisss:
Активен
Happiness is only real when shared!

tindi4ka

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 32
Re:Кълнове
« Отговор #43 -: 09-03-2012, 16:00:38 »

Здравейте,

Покълвам от доста време и сега за пръв реших да пробвам синап. Първите ги направих в буркан, естествено ги хвърлих, защото се слепиха. сега имам върху марля. хартия, после марля, после семена, после пак мокра марля и отгоре пак хартия. Плакна ги като взимам двете марли заедно със семената между тях (семената се залепиха върху марлите), плакна ги заедно и накуп и после внимателно изтисквам марлята. Тръгнаха за сега, но се опасявам, че е малко плакненето. Ако има някой, който има успешен опит със синап, моля за съвет?  :kisss: :peperudi: :kisss:

И гледам, че марлята порозовя...дали не е някаква гадина дето се размножава? :surpris_22: :surpris_23:
Активен
Happiness is only real when shared!

green flower

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 448
  • Remember your dreams!
    • Органично
Re:Кълнове
« Отговор #44 -: 09-03-2012, 16:17:52 »

Здрасти, аз редовно покълвам синап, но си имам уред за покълване! Никога не съм имала проблеми със синапа, а има един прекрасен пикантен вкус  :Appetit_17:
Активен
Усмивката е подписът на Божественото!

People will always respond positively to joy and enthusiasm.

tindi4ka

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 32
Re:Кълнове
« Отговор #45 -: 09-03-2012, 17:53:30 »

Здрасти, аз редовно покълвам синап, но си имам уред за покълване! Никога не съм имала проблеми със синапа, а има един прекрасен пикантен вкус  :Appetit_17:

Аааа, знам го аз вкуса...
Сигурна съм, че в уред за покълване ще си стане екстра. Ама с подръчни материали май май не.
Активен
Happiness is only real when shared!

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Кълнове
« Отговор #46 -: 09-03-2012, 18:44:44 »

.................................................. Ама с подръчни материали май май не.

Става и с подръчни средства, но при необходимата  влажност, топлина и т.н.

tindi4ka

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 32
Re:Кълнове
« Отговор #47 -: 09-03-2012, 19:02:53 »

.................................................. Ама с подръчни материали май май не.

Става и с подръчни средства, но при необходимата  влажност, топлина и т.н.

Може ли по-подробно. По-влажно, по-сухо, по-топло, по-хладно.
При мен влагата е доста и си е топличка стаята,... може и 20+ да е температурата.
Активен
Happiness is only real when shared!

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Кълнове
« Отговор #48 -: 09-03-2012, 21:30:28 »

...
Може ли по-подробно. По-влажно, по-сухо, по-топло, по-хладно.
При мен влагата е доста и си е топличка стаята,... може и 20+ да е температурата.

Промени само едно условие/например влажност/ и виж резултата - после друго и т.н. Така ще разбереш коя е причината в твоя случай..Може би влагата да е в повече/и розовият цвят да е вид плесен/, но това са само мои предположения.

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Кълнове
« Отговор #49 -: 12-03-2012, 17:05:27 »

tindi4ka, направих си кълнове от синап с подръчни средства.Ето ти по- подробно: 09.03.12г.  накиснах семената във вода за 4-5ч.После ги отцедих и разстелих на пласт с дебелина едно зърно в/у салфетка на дъното на чиния.Покрих с памучен плат и оставих на тъмно в шкаф при температура около 20градуса.Два дни ги плакнах по три пъти на ден с изворна вода и днес имам кълнове около 1-2 мм.
« Последна редакция: 12-03-2012, 17:10:51 от Ros »
Активен

tindi4ka

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 32
Re:Кълнове
« Отговор #50 -: 13-03-2012, 15:35:36 »

Ммм стана тоя синап. Това със салфетка и чиния е добра идея. На мен ми се захванаха кълнчетата за марлята и трябваше да ги режа от нея... нищо следващия път. Ето днешната салатка "Асорти пикант"  tooth

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1992203260260.57642.1698751527&type=1#!/photo.php?fbid=1992203860275&set=a.1992203260260.57642.1698751527&type=1&theater
« Последна редакция: 13-03-2012, 15:39:43 от tindi4ka »
Активен
Happiness is only real when shared!

vogon

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 47
Re:Кълнове
« Отговор #51 -: 16-03-2012, 16:26:25 »

 Понеже темата е кълнове,тука ще кажа че според мене е задължителна процедура по премахване на плесен и може би някои бактерии(които не мисля за чак толкова опасни,но все пак) - накисване за 10 минути в някакъв разтвор от перхидрол,или повече време в колоидно сребро,или онзи екстракт от грейпфрут(дори тук самото накисване може да се направи в разтвора),или силен разтвор на сода(не знам доколко се справя содата)
Активен

Милдо

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 6
Re:Кълнове
« Отговор #52 -: 20-07-2012, 17:24:38 »

Здравейте интересуваме някой покълвал ли е сусам? Преди време бях пробвал но нищо не стана, после попаднах на информация, че се полива 3-4 пъти на ден но още не съм пробвал. Ползвам:. Уреда ми е от скоро и за сега съм успял да покълна мунг,слънчоглед. Житото и тиквените семки не станаха.. почнаха да миришат ужасно и тиквените мухлясаха...  :-\ Някакви съвети ?
Активен

shofilev

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 376
Re:Кълнове
« Отговор #53 -: 20-07-2012, 22:10:01 »

Нямам личен опит, но виж информацията за "микроферма за кълнове и поници".  Виж тук http://mikroferma.com/ - ще разбереш защо мухлясват и как да го избегнеш.
Активен

Милдо

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 6
Re:Кълнове
« Отговор #54 -: 21-07-2012, 11:32:58 »

Благодаря ;)
Активен

Theodora

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 991
Re:Кълнове
« Отговор #55 -: 21-07-2012, 16:19:00 »

много зависи от семената - елдата и конопа никога не ми мухлясват, обаче другите не минават без кислородна вода...
Активен
Psychonaut

kokolqja

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 33
Re:Кълнове
« Отговор #56 -: 04-08-2012, 14:40:15 »

Някой правил ли е поници от семена на краставици и пъпеш?Отровни ли са?
Активен

Theodora

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 991
Re:Кълнове
« Отговор #57 -: 05-08-2012, 07:56:59 »

Точно сега опитвам да поникна едни семки от пъпеш. Ако станат и мистериозно спра да пиша във форума, да знаеш, че не стават  tooth
Активен
Psychonaut

kokolqja

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 33
Re:Кълнове
« Отговор #58 -: 05-08-2012, 15:53:29 »

хаха почерпи първо някой с поници от пъпеш  ;)
Активен

Theodora

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 991
Re:Кълнове
« Отговор #59 -: 06-08-2012, 13:48:28 »

http://www.appropedia.org/Edible_leaves
На кратко - ядат се листата май на почти всичко, на което ядем плода +
всички зърнени, чушки, тикви, пъпеши, бобови(техните листа били най-богати на протеин)
аз вече ще си произвеждам салата от всеки плод с повечко семки  tooth

Пъпеша ми е покълнал и днес го сложих в пръст пък да видим...
Активен
Psychonaut
 

Страницата е създадена за 0.074 секунди с 22 запитвания.