Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2 3 4 5 6   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Кълнове  (Прочетена 64171 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
amazonian
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 240



« -: 07-01-2010, 20:12:28 »

Нека модераторите да изтрият тази тема, ако се повтаря - аз търсих и не намерих във форума тема за кълнове - има дискусия на сайта наистина, но тук не видях, може и моя да е грешката  ама че съм

Аз преди три дни сложих зърна в буркани: жито, боб мунг, леща, броколи и лен. Най-бързо покълнаха бобовите, а с лена нищо не става засега. Малко бавничко е, защото дърхим в къщи хладно, а ми се изка за ги консумирам зелени - май за една седмиа ще ми станат.

Имам следния въпрос: практически как се организирате така, че да имате непрекъснато кълнове? При положение, че стават за около седмица, значи трябва да имам примерно 4х7 буркана и да ги надписвам или пък да ги следя по степен на готовност. А също и няколко тавички. Чудя се дали ще се справя, защото съм много заета в момента, но трябва да намеря време. Ако купя уред за покълване всъщност явно ще ми трябва не един, а 4-5. Бихте ли споделили и други проблеми ако имате покрай отглеждането им?
Активен
Svetlio
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1133



WWW
« Отговор #1 -: 07-01-2010, 20:45:27 »

При мен нещата стоят горе-долу така:
Като знам приблизително за колко време стават кълновете си правя сметката,от кой вид по колко и кога да слагам,за да имам разнообразие,а и да е съобразено с това какво ще си "готвя".Имам няколко малки и два големи буркана и винаги имам поне 2 вида кълнове.Не ми отнемат време освен по 5 мин. сутрин и вечер за да ги измия.Ако видя че някой стават по-бързо от колкото ми трябват ги слагам в хладилника(това е по-скоро за през лятото).За мен единственият проблем е,че понякога не ми се ядат тези който са готови и така си остават.Особенно житото и ръжта ако се забавя да ги изям с 1-2 дни,дори и в хладилник,стават много бързо с големи кълнове и не ми харесват.
Активен
Лейла
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 313


« Отговор #2 -: 10-01-2010, 00:23:54 »

http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=142.20
не е специално само за кълнове, но се е обсъждало и ти пускам линка да си помогнеш.
Активен

Самотата е най-скъпо платената свобода.
amazonian
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 240



« Отговор #3 -: 10-01-2010, 06:39:07 »

Много добра информация във форума на Братството, благодаря.
Активен
amazonian
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 240



« Отговор #4 -: 10-10-2010, 13:21:47 »

Всичко друго пуска кълнове, само броколите - не  тъжен... чак ще ревна(е, и с лененото семе нещата не стават, но за него се знае, че е трудно). Някой има и опит с кълнове от броколи, за да сподели?
Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #5 -: 10-10-2010, 15:00:32 »

Аз нямам опит с кълнове от броколи. Дори не съм ги опитвала.
При мен кълновете от лук им трябваше 2-3 дена докато покажат малко кълнче. В крайна сметка станаха.
Активен
radosti
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 396



« Отговор #6 -: 10-10-2010, 21:05:44 »

Всичко друго пуска кълнове, само броколите - не  тъжен... чак ще ревна(е, и с лененото семе нещата не стават, но за него се знае, че е трудно). Някой има и опит с кълнове от броколи, за да сподели?

Ами, аз си правила кълнове от броколи... и винаги ми стават...
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз
amazonian
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 240



« Отговор #7 -: 22-10-2010, 01:32:03 »

Всичко друго пуска кълнове, само броколите - не  тъжен... чак ще ревна(е, и с лененото семе нещата не стават, но за него се знае, че е трудно). Някой има и опит с кълнове от броколи, за да сподели?

Ами, аз си правила кълнове от броколи... и винаги ми стават...

Ще споделиш ли как точно ги правиш? Много хвалят тези кълнове в различни сайтове и ми се искаше да опитам.
Активен
radosti
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 396



« Отговор #8 -: 27-10-2010, 20:01:05 »

Ами, както всички кълнове...на опаковката на семената за покълване от броколи си пише, точно колко пъти на ден се поливат...
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз
amazonian
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 240



« Отговор #9 -: 28-10-2010, 22:39:35 »

Аз си ги купувам от biozona.eu и нищо не пише. Гледах ги в буркан, първо 24 часа във вода, после изливам водата и ги мокря веднъж дневно. Сега реших, че ще смилам зърната, независимо дали са покълнали или не, и ще ги смесвам с разни неща за ядене.
Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #10 -: 29-10-2010, 00:09:46 »

Семената на броколите са дребни семенца и веднъж дневно да се изплакват мисля, че не е достатъчно. Поне 2-3 пъти. Иначе се накисват за 5-6 часа и се оставят да покълват до 5 дена.
Активен
amazonian
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 240



« Отговор #11 -: 29-10-2010, 18:41:51 »

Благодаря, ще пробвам.
Активен
taurus
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 120



« Отговор #12 -: 23-01-2011, 18:36:06 »

Как процедирате с по-малките семена?
Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #13 -: 23-01-2011, 19:43:10 »

Покълвам ги в машината за тази цел.
Активен
mariiina
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1462



« Отговор #14 -: 24-01-2011, 08:26:12 »

 :kisss:Здрастиииииииииииииии!!!Аз съм нова в покълването...едва от един месец...и съм прясна, прясна в тъз насока...Как ли...ей така...вечер заливам в два или три буркана измитите  семена, грах, леща, люцерна, голи сл. семки...от което ме се апва, сутрин преди да замина на работа ги изплаквам и ги изсипвам в стъклени тави, леко мокри, след това бам в една тъмна найлонка добре завързъни и тава върху тава и ...върху хладилника.Вечерка като се върна, изплакване, завиване и пак там...до като си покълнат...след това измити в купички и в хладилника!!!! :essen:Това в нашата северна кухня където е не-вовече от 15 градуса.
Активен

...могъщият се бори само със могъщ...
Valja
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 13


« Отговор #15 -: 04-04-2011, 11:53:31 »

Здравейте!
Аз съм от най-новите във форума, а иначе от много време ви чета и използвам опит. Мога и аз да споделя за моя опит с кълновете - от 5-6 години редовно всяка зима до април-май месец произвеждам различни кълнове и мога да кажа, че сериозно не е боледувал никой от семейството ми. Довечера ще пиша малко повече. А сега искам да попитам някой знае ли дали могат да се правят кълнове от семената на чушките? Много съм търсила в интернет, но никъде не се казва, че могат да се използват по този начин. А като знам лятото и есента колко семена се изхвърлят, ако стават за ядене покълнали, ще има за цяла година.
Активен
desi82
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1408


Ние сме това, което ядем!


« Отговор #16 -: 04-04-2011, 12:58:24 »

Здравей! До колкото съм запозната кълнове от семена на пипер не стават за консумация.
Активен

taurus
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 120



« Отговор #17 -: 04-04-2011, 14:41:52 »

Какви семена трябва да се избягват?
Защото мога от село да си набавя от житни култури, но не знам дали не трябва да преминанат през някаква обеззаразяваща процедура?

Каква е разликата на тези на чийто опаковки пише "за покълване" и една твърда пшеница (или друго) за фураж или за брашно?
Активен
Mемория
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 148



« Отговор #18 -: 06-04-2011, 10:08:01 »

Валя, ето тук има тема за кълновете от чушка и защо не бива да се консумират. Споменава се същото за домата, картофа и повечето видове боб.
Активен
Mемория
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 148



« Отговор #19 -: 06-04-2011, 10:42:22 »

Taurus, ако бъдат обеззаразени с препарати, то тези препарати ще ги погълнеш и ти, а с това можеш само да си навредиш. На такава обработка ги подлагат, когато се знае, че ще бъдат засявани, а не директно консумирани.
Активен
Страници: [1] 2 3 4 5 6   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: