Четох тази тема отдавна, но сега седнах да напиша нещичко...
Аз се лекувам с хомеопатични лекарства от 10 години.
Не ползвам стандартните пасти заради ментата и флуора в тях.
Преди време нямаше голям избор, единствено можеше да се купи детска паста, която е по-щадяща или хомеопатичната Mildfresh, която сега е Bilka (претърпя някаква маркетингова трансформация...)
Наскоро обаче разбрах (не бях обръщала внимание преди това), че
в нея има метилпарабен ...
Затова тръгнах да търся алтернатива... Няма такава в България, в Пловдив или поне аз не съм я намерила. Моя приятелка, която е и личния ми стоматолог ми обеща да ми донесе от Германия, мисля че на Велена... Тя е максимално чиста поне, ако се вярва на описанието.
Докато се сдобия с такава паста обаче ползвам също като Мер - аюрведическата паста Suprivicky. За мен не е много подходяща, защото има някаква силна миришеща съставка, но какво да се прави... Това, което също ме притеснява, че че е даден само състава на билките и нищо друго. Специално си направих труда да посетя сайта на производителя, но там също няма подробна информация.
http://www.thinkayurveda.com/products/product_detail/cat/2/sub/0/proid/38/page/1 Освен билките, какво друго има в нея си остава загадка...
За край на поста ми ще споделя какво казва Нина - моята приятелка и личен стоматолог - най-важна е техниката на миене на зъбите, а не пастата... Т.е. ако имаме правилна техника и ползваме конци ще поддържаме по-добра хигиена без значение от пастата. Специално ще си направя труда да я попитам за содата и солта - дали са агресивни и абразивни за емайла на зъбите и ще споделя какво ми е казала...
До скоро!
Мая