Титанич , способността човек да успее да вложи максимум информация в минимум пространство е дарба, приятелю. Точно както умението да се рисува , да се пее, да се става рано ..и т.н.
Малцина я притежават (за съжаление ) . А с учене това не се придобива.
Научно погледнато , дамите са по-склонни към многословие , вероятно защото са по-емоционални и искат да предадат всичката емоция на нас, скромните естети .
А и вероятно защото се опитват да вникнат в материята по-философски ...
" Когато на въпроса ти отговаря философ, спираш да разбираш въпроса си "
Аз постоянно правя забележки на майка ми по този повод, нищо ,че тя е учен човек -доцент и постоянно се самодообразова. Използва поне 10 пъти повече думи за да каже нещо , от колкото е необходимо. Малее, как се изнервям..ама какво да я правя ? Както казал О.Уайлд : " Моля , не стреляйте по пианиста .Той прави каквото може "
На времето като млад данъчен инспектор при засукани казуси ходех при един от експертите в службата - да ми ги разяснява. Човекът е хем данъчен експерт, хем юрист. Винаги знаеше правилният отговор, но ей Богу , аз никога не разбирах как се е стигнало до него.. Все пак на мен не ми трябва отговорът на задачата , а алгоритъмът за нейното решаване. ( За да мога да си я решавам сам за в бъдеще) Просто не умееше да обяснява . ( Точно както и Рьонтген - нищо не се е разбирало от лекциите му , но все пак човекът е открил Рентгеновите лъчи . )
Не можеш да му се смееш , все едно да се смееш на някой ,че има къс врат или триъгълни уши. И аз спрях да ходя при него . Намерих един друг от експертите , дето го разбирах от половин дума. (На всичко отгоре той се и усмихваше )
Но така или иначе , е добре да се работи в тази посока ,защото има ситуации, в които имаш съвсем малко време да си изкажеш мисълта и успееш ли , печелиш точки . (например разгорещен спор , при който те изчакват да кажеш само три думи , след което думата взема някой друг и ако не звучиш убедително , язък ти за доводите...
)