Аз съм напълно съгласна с Томирис и desi82.
А спорът дали е болест или не е съществува не само тук. Тя си е въведена като понятие, но съвсем не е призната официално. Но Петко, когато се говори за орторексия като заболяване или изобщо като се говори за нея има физически последствия върху здравето(негативни) - подномерно тегло, отслабване на имунната система, аменорея. Последствията са същите като при анорексията, но в доста по-малка степен, както и.. се появяват по-бавно и неусетно. Защото при орторексията липсите са качествени , а при анорексията качествени, но и най-вече количествени. Но това всички го знаем:) А самите психически подследствия според мен също не са маловажни. Но според мен основната функция на въвеждането на тази орторексия е предупреждението, че тя може да е маска за друго хранително разстройство. Или пък в последствие да прерасне в такова. И това наистина е възможно. Хора, които претендират пред всички и пред себе си също, че се хранят така, защото е здравословно, а всъщност се хранят така, за да са слаби. Може да са малък процент от всички, които се интересуват от здравословно хранене, но ги има.
Не знам къде ги намирате тия лекари, които дават такива съвети. Ама както и да е:) Аз нямам голям опит с лекари, вероятно не съм добре запозната. Само че тези определения "наивни и глупави" не са много общовалидни. Има много хора, които хич не са наивни и глупави, но просто не им харесва идеята за здравословно хранене и начин на живот. Имат си друга философия и имат правото на нея. Това не значи, че са глупави, просто съзнателно избират друго.
А за мен здравето се гради основно на спокойствието и мислите и чак тогава на храна, алкохол, цигари, местоживеене. Изключвам случаите на явни злоупотреби. Ако даден начин на хранене ти създава спокойствие и позитивно мислене, то най-вероятно ще е много полезен за теб. Има обаче хора, които глад, диети и режими ги изнервят много. За тях не е чак толкова добра идея.