Направи ми впечетление, че във форума доста хора цитират и говорят за Петър Дънов в коментарите си и особено впечетление ми направи в един коментар Вики беше споменала, че майка и и е казвала че Бялото братство е секта. Това ме наведе на мисълта да отворя една тема, в която всеки, който има желание може да си даде мнението за неговото учение. Като автор на темата, аз ще съм първият изказал се по впроса и предварително се извинявам за размера на моя пост, но това е поради факта, че използвам доста цитати, с които подкрепям мнението си. Цитатите са от книгите „Учителят за еволюцията” и „Висша мистика”
Разбирам, че идеята България да си има велик духовен водач, който е имал отговор на всеки въпрос е много блазнеща, но според мен нещата не само, че са много преувеличени ами дори, четейки неговите книги човек се сбъсква с един куп противоречия като примерите по-долу:
“Някои хора често са ми казвали: когато идат при Бога, там да ги съди Господ. Те мислят, че ще отидат при Господа като тука,да ги съди. Като идеш в оня свят, няма да има такъв съд. Там няма да има адвокати, съдилища. Всичкият ти живот, каквото си вършил, всичките тези души, които си убил, ще вървят подир тебе.Кокошките, които си изял, и те ще вървят подир тебе. Изял си миди – и мидите ще вървят. Изял си ябълки, круши – всички вървят отподире ти и казват: „Този човек ни дължи“. Всичките са с
развалени форми, тръгнали са да те съдят и викат. “
И само 20 страници по надолу срещаме следното:
“Крушите, сливите ние ги ядем, за да прогресират. Всяко нещо, което прогресира чрез нашетоядене, то е Божественото. “
Какво излиза? Уж те преследват, а всъщност накрая излезна, че те прогресират. Да се чуди човек на кое да вярва.
“За Божия глас са необходими специални органи "Аз съм слушал хора, които сами със себе си се разговарят. Ако вярват в духове, те ще кажат, че духовете им говорят. Ако са религиозни, ще кажат, че Бог им говори. Не, Бог не говори на хората. При това сегашните хора нямат още онези органи, чрез които да възприемат Божия глас направо. За да се възприеме енергията от Божия глас, той трябва да мине през девет сфери, т.е. през девет превода. Не се разбира лесно този глас!””
Дали ?
“Творецът на Вселената спира работата си и слиза до тебе "Величието на Бога не е в това, че Той създава Слънца и Вселени. Това Той може да направи в един момент. Ти имаш скръб, всеки те подритва и се нуждаеш от една малка подкрепа. Кой как мине край тебе, казва: От този човек нищо няма да излезе. Обаче Бог, Творецът на Вселената, спира работата си и незабелязано слиза до тебе и ти нашепва: Не бой се, не се обезсърчавай ! Аз ще ти помогна, ще уредя твоите работи още днес. Ти се зарадваш. - Какво стана с този човек? - Бог му проговори. Това са великите работи, които Бог върши”
“Достатъчно е Бог да ти проговори само един път "Достатъчно е Бог да е проговорил веднъж на човека. Ако два пъти му проговори, той губи. Изобщо колкото повече пъти Бог е говорил на човека, толкова по-зле за него. Онзи, на когото Бог само веднъж е проговорил, той представя добрата почва, на която семето е паднало и дало плод стократно. Онези пък, на които Бог е говорил много пъти, представят неблагоприятните условия, при които семето се посажда. Значи достатъчно е веднъж само Бог да запали свещта на човека, за да продължава тя вечно да гори.”
Значи излиза че е лошо ако Бог ти проговори повече от веднъж. Въпреки, че в по-горния цитат ни уверява, че Бог неможе да бъде чут.
“"...Аз не съм всякога в тялото си. Някога дохождам в събранието и вие мислите, че съм при вас. Аз не съм между вас; аз съм извън времето и пространството. Само тялото ми е при вас. Вие виждали ли сте ме? Познавате ли ме? Ще кажете, че съм проповядвал нещо. Нищо особено не съм казал. Когато кажа нещо, светът ще се оправи. Засега само ви забавлявам. “”
Тук е направо самата скромност, но това съвсем не е всичко нека видим нататък:
“Само Учителят е направен по образ и подобие на Бога
"...Хората още нямат истинско понятие за Бога. - Как така? Нали човек е направен пообраз и подобие на Бога? - Човек е направен от пръст и получил дихание на живот. Обаче той още не е направен по образ и подобие на Бога. Онзи човек, за когото се казва,че е направен по образ и подобие на Бога, е Божественият човек, който живее на небето. В него живеят едновременно и мъжът, и жената в пълна хармония и единство.
Той не е нито само мъж, нито само жена. Божественият човек слиза на земята само един път през 1500-2000 години като Учител. В този смисъл само Учителят е направен по образ и подобие на Бога. - Как е възможно това? Ние мислим, че човекът изобщо е направен по образ и подобие на Създателя си. - Какво мислите вие, това е друг въпрос. То не отговаря на Реалността”
Разбира се 1500-2000, ако се беше родил през 2000г. Щеше да е твърдо 2000
Примери за несъоответствия и противоречия мога да давам доста, но и без това стана доста дълъг пост. За мен лицето Петър Дънов е бил един много хитър самозабравил се човек. Той много добре е знаел как да поднесе информацията така, че да накара последователите му да се чувстват специални. Учението му е синтезирано и изплагиятствано от по-древните системи източни системи като го е комбинирал с християнство и гностицизъм. Няма лошо стига да не се биеше в гърдите, че информацията му идва свише, а не от книгите прочетени докато следва в Щатите.
Донякъде мога разбера последователите му по неговото време, обаче, немога да разбера последователите му в днешно време. Все пак тогава хората не са разполагали с почти никаква информация по-въпроса освен това, което той им е предоставял. Продължавам да се чудя как е възможно да има хора в моемнта, които четяйки писанията му да не забелязват глупостите, които е сътворил. Книгите му бликат от порицание към хората в тон, който недопуска нито една негова дума да се поставя под съмнение. До такава степен е искал да контролира живота на хората, че е стигнал до там да казва с кой крак да стават от леглото първо, за да са в хармония. Да не си проскат дрехите нощем, че са щяли да се пропият с негативната енергия на нощта, сякаш като са в гардероба енергията не е на нощта.
Всеки има право да вярва на каквото и когото си иска, не упреквам никого за това, просто ми е чудно. Просто се чудя на хора фанатично защитавайки учението му.
Ще се радвам да чуя и вашите мнения по въпроса.