"Идеята е карамфила да стигне в червата, където да убие яйцата. Ако не е в капсула, карамфила се разлага още в стомаха и го едно че го уврежда, второ че не достига изобщо до яйцата и те се излюпват и се появяват още метили." го видях някъде в интернет. А дали е вярно?
Подправките, неслучайно се ползват повече в топлите страни, всъщност те са естествено средство за борба и с паразитите. Естествено, че те стигат и до червата и да изхода също
В капсула стигат по надълбоко и действат по активно. Естествено, че не увреждат червата или стомаха, освен ако човека няма вече язвички и диспепсия, язва, гастрит. Тогава подправките са противопоказани, но пък лена е отличен за такива случаи. Също морковите настъргани или пресен сок, ленено масло отвара, тиквено масло, тиквено семе мляно.
Карамфила има нервно-паралитично действие върху паразитите и ги отлепя, тъй като те се отпускат. Всъщност повечето билки действат на този принцип, затова често пъти предлаганата терапия включва след пиенето на билки, приемането на очистително, например английска сол, за да може докато са в несвяст да се изхвърлят.
Ако нямате празни капсули за пълнене /в нета има/, то може просто да сдъвчите 2-3 зърна карамфил на не много ситно и да ги преглътнете с повече вода. Така частиците му ще стигнат и надълбоко също ще отделят маслото си.
Аналогично и с пелина - пелина също може да се дъвчи и преглъща с вода. Почва се с малки дози, буквално на върха на лъжичка и се увеличава всеки ден /за сух/ до половин лъжичка /по добре обаче в капсули, че е труден за преглъщане сух/. Ползва се цялото растение, листата също. Те както и цветовете са силно-действащи, не предозирайте, защото може да се натровите. Не ползвайте дълго време.
Аз например си гледам едно растение пелин в саксия и сдъвквам по някое и друго листо пелин, през цялата година на гладно с вода. Цветове, пелина има само в края на лятото, но листа има практически цялата година, дори в момента.