Има суровоядци, които са спортисти и си имат достатъчно мускулна маса. Те пият много протеинови шейкове (от естествени източници, например коноп, ядки и семена). Освен това пият и много зелени смутита, в които слагат водорасли и много зелени листа. Хапват си доста супер храни, като годжибери например, но и не само. Примерите не са малко. Но ако иска някой да качва мускули, трябва да работи за това (демек да прави упражнения за качване на мускули, а не тип кардио) и да уплатнява с подходящите храни.
Нали знаете, че човек, който започне да работи за мускули и бодибилдинг, започва да изучава и да се интересува от храната си, съставя си определени меню и т.н. И при суровоядните "бодибилдъри" е същото - съставят си меню, но малко по-различно от общо-приетото.
Готвената храна качва килограми, защото при процеса на готвене се образуват вещества, които са непознати за тялото ни и то не знае какво да ги прави и затова почва да ги трупа в мазнините, да ги складира в гънките на различни органи (например дебелото черво, черния дроб...). Това складиране се получава тогава, когато прекаляваме с готвеното и преяждаме. Но ако спортуваме и сме активни тези складирани вещества се издърпват и "разграждат" по някое време.
Добре е всеки да яде това, което иска, защото ако се насилим да сме суровоядци, суровоядството ще стане враг №1 и то ще действа против нас. Тоест ще сме суровоядци на 100%, но няма да се чувстваме добре и няма да извличаме полза от него, а по-скоро ще ни вреди. Затова много е важно по-често да следваме желанията на тялото си, но това само ако сме здрави. Защото ако сме избрали да сме суровоядци с цел да се избавим от болест или да свалим ненужните килограми, то тогава не бива да правим компромиси.
И още нещо - да не изпитваме вина и да не се чувстваме така сякаш ще даваме отчет пред някой (например, че "съгрешаваме" с някаква храна или че хапваме нещо "забранено", "непозволено"). Всичко е разрешено и няма никакви "закони" тук. Правим избори единствено според нашите си виждания и разбирания.