Съжалявам, че ще се върна малко назад, но не мога да пропусна темата за веганството
Честно да ви кажа съм озадачена, че е такова мнението ви за веганите. Може да не харесвате подхода на един или друг човек, може да не харесвате и самия човек, но да задрасквате напълно идеологията на този начин на живот, да го наричате секта и други подобни... не е много разумно и правдиво, по моето скромно мнение.
Аз съм веган и познавам много вегани. И мога откровено да ви кажа, че колкото сме глави, толкова сме и характери. Всеки подхожда по различен начин дори към веганството, което няма лошо. Виган Джихад го уважавам много, въпреки че не винаги одобрявам подхода му. Но той си е такъв какъвто е и в крайна сметка мотивите му са много безкористни и благородни.
Като ние хората сме по-висши от животните, тогава трябва да се държим като такива. Много погрешно смятате, че веганите поставят животните на пиедестал, без въобще да им пука за хората. Защото веганството е максимално добро за ВСИЧКИ. Не замърсяваш тялото си с гниеща плът и секрети, оттам умствено и духовно си по-добре, спестяваш си много болести, живееш в хармония с останалите, защото уважаваш правото им на живот и свобода и спомагаш планетата да се спаси от екологична катастрофа.
Не мисля, че като си егоист, можеш да помогнеш на себе си и на другите. Да се грижиш за себе си и за развитието си - да! Но да си егоист... не мисля.
Та, само в допълнение на предния абзац, едно куче е готово да жертва живота си за напълно непознат човек. Колко хора са готови да жертват живота си за едно куче?
!!!! Да, за мен хората и животните са равни, както и планините и реките. Ако пожелаем, може да видим себе си в една тревичка дори, във всяко животно, във всеки човек.... Тогава ще се замислим какво ще е отношението ни към света и останалите. Оттук мога да се прехвърля на меда, но не искам да зачеквам пак тази тема. Разбира се, че не е "грях" или всички сочни епитети, които сте използвали..., ако ядете мед. Всеки си има глава на раменете и си взима решения с нея и всеки е свободен да прави своите избори. Никой не заклеймява никого!! Просто си изказваме гледните точки и споделяме вярванията си, в което няма нищо лошо, нали така?
И накрая, не че има значение за някого, но лично аз няма да спра да говоря, няма да спра да разпространявам това, което мисля, че е добре за другите. Пък нека ме наричат сектантка, егоистка, агресивна, ограничена и каквото и да е. Защото ме е грижа. Просто защото ме е грижа. За хората, които си причиняват такива големи вреди, най-вече духовни (които пък за мен са най-важни); за животните, които са на тази Земя, САМО за да ни помагат, а ние ги унищожаваме по най-варварски начин; за децата, които може да нямат бъдеще; и да, за тази планета, която ни дава всичко, а ние не полагаме достатъчно грижи....
И съм убедена, че всички в този форум също ги е грижа!! Затова тези разделения са ужасно неприятни, но в крайна сметка, каквото-такова