Петко,моя списък с подправките е по-кратък, но като уважаващ себе си йога гледам да добавям по малко куркума когато готвя.
Ако някой се интересува каква рецепта съм си измислил за ориза с виното ще му я напиша на лично съобщение, за да не се възмути някой, че давам рецепта за топлинно обработена храна.
Zloqd, давай рецептата! Хайде, не сме деца, на вярвам някой да се възмути от такива работи (има далеч по-лоши неща от готвеното ядене и виното). Освен това нали темата е - Доброто прасе всичко яде
Ето и аз ще си призная какво направих токущо
продукти:
На око - около една и половина или две чаени чаши с ориз
Накакви зеленчуци: червен лук, морков , може и чесън , понякога гъби
50 милилитра червено вино ( аз си го правя - не е оцветения спирт от магазина)
Слага се в тенджера ориза и около 2,5 пъти повече вода и включвам котлона. когато започнат да се чуват звуци от тенджерата изключвам котлона. Ориза по-късно завира на изключен котлон и го държа там докато изпие почти всичката вода (ако изпие всичката трудно се мие тенджерата после)
Слагам на котлона тенджера с дебело дъно и като се загрее много силно слагам повечко олио (ориза ще го погълне) и заедно с олиото слагам нарязаните зеленчуци и захлупвам за 10-15 секунди. След това добавям виното (може да е леко подсолено ако не смятате да добавяте в последствие маслини или туршия) и пак захлупвам за 10-15 секунди. Накрая отхлупвам капака и сипвам ориза, разбърквам да поеме мазнината и виното и го дърпам от котлона.
Сервирам, поръсвам си го с куркума и като поизстине добавям някоя приготвена със сол (а не с оцет) туршия или маслини.
Маточината успокоява.