Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Айде! Добро прасе,всичко яде :)  (Прочетена 34407 пъти)

canat

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 524
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #140 -: 09-12-2009, 19:45:47 »

Ако някой се интересува каква рецепта съм си измислил за ориза с виното ще му я напиша на лично съобщение, за да не се възмути някой, че давам рецепта за топлинно обработена храна.
;D Zloqd, давай рецептата! Хайде, не сме деца, на вярвам някой да се възмути от такива работи (има далеч по-лоши неща от готвеното ядене и виното). Освен това нали темата е - Доброто прасе всичко яде  :Confus_3:

Ето и аз ще си призная какво направих токущо
« Последна редакция: 09-12-2009, 19:48:13 от canat »
Активен

canat

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 524
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #141 -: 09-12-2009, 19:51:34 »

Между другото, отдавна слагам една тревичка/подправка на яденето и чак вчера открих как се казва на български - маточина! (досега знаех само името и на инталиaнски и на английски - melissa, lemon balm) Много интересен вкус има.
Активен

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #142 -: 09-12-2009, 20:06:07 »

Петко,моя списък с подправките е по-кратък, но като уважаващ себе си йога  гледам да добавям по малко куркума когато готвя.

Ако някой се интересува каква рецепта съм си измислил за ориза с виното ще му я напиша на лично съобщение, за да не се възмути някой, че давам рецепта за топлинно обработена храна.
;D Zloqd, давай рецептата! Хайде, не сме деца, на вярвам някой да се възмути от такива работи (има далеч по-лоши неща от готвеното ядене и виното). Освен това нали темата е - Доброто прасе всичко яде  :Confus_3:

Ето и аз ще си призная какво направих токущо

продукти:
На око - около една и половина или две чаени чаши с ориз
Накакви зеленчуци: червен лук, морков , може и чесън , понякога гъби
50 милилитра червено вино ( аз си го правя - не е оцветения спирт от магазина)

Слага се в тенджера ориза и около 2,5 пъти повече вода и включвам котлона. когато започнат да се чуват звуци от тенджерата изключвам котлона. Ориза по-късно завира на изключен котлон и го държа там докато изпие почти всичката вода (ако изпие всичката трудно се мие тенджерата после)
Слагам на котлона тенджера с дебело дъно и като се загрее много силно слагам повечко олио (ориза ще го погълне) и заедно с олиото слагам нарязаните зеленчуци и захлупвам за 10-15 секунди. След това добавям виното (може да е леко подсолено ако не смятате да добавяте в последствие маслини или туршия) и пак захлупвам за 10-15 секунди. Накрая отхлупвам капака и сипвам ориза, разбърквам да поеме мазнината и виното и го дърпам от котлона.
Сервирам, поръсвам си го с куркума и като поизстине добавям някоя приготвена със сол (а не с оцет) туршия или маслини. :essen:


Маточината успокоява.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Mariya

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 477
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #143 -: 09-12-2009, 20:07:01 »

Честит имен ден на патерица,Нина!  :flowers2:
Активен
Бъди като тревата - изправяй се, когато те газят ! Бъди като кокичето - намирай топлина, дори в снега ! Бъди като звездите - близка и далечна, даряваща любов и светлина!

canat

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 524
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #144 -: 09-12-2009, 20:33:02 »

Zloqd, ти голям кулинар си бил! Благодаря за рецептата!
Kакво е куркума?
Активен

Mariya

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 477
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #145 -: 09-12-2009, 20:39:14 »

Активен
Бъди като тревата - изправяй се, когато те газят ! Бъди като кокичето - намирай топлина, дори в снега ! Бъди като звездите - близка и далечна, даряваща любов и светлина!

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #146 -: 09-12-2009, 20:51:56 »

Zloqd, ти голям кулинар си бил! Благодаря за рецептата!
Kакво е куркума?

И аз си имам слабости ама гледам да са малко ида ги намалям още повече.
За куркумата гледам, че Мария ме е изпреварила. Използвам я за подобряване на гъвкавоста на ставите и оросяване на мозъка. Тази подправка съдържа шесте основни вкуса: сладко, солено, кисело, горчиво, стипчиво, люто (подпбно на джинджифила) и това я прави доста важна от аюрведична гледна точка. Слага се съвсем по малко само са цвят и миризма.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #147 -: 09-12-2009, 22:02:05 »

Zloqd, мерси за съвета. Ще си набавя куркума още утре ;D А сега дори намерих шафран на цена 2,75 евро за 14 гр. :love_028:
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #148 -: 10-12-2009, 10:13:54 »

Канат, на англ куркума е turmeric. По-евтиният вариант на шафрана, за да го оцвети в жълто.
Меденките изглеждат апетитно.

добре де,а с маята какво стана :)
Превели сме една статия от руски, която Петко беше дал.
Накратко вредна е купешката мая. По-добре домашна квас.
« Последна редакция: 10-12-2009, 10:16:06 от Вери »
Активен

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #149 -: 11-12-2009, 00:37:38 »

Канат, на англ куркума е turmeric. По-евтиният вариант на шафрана, за да го оцвети в жълто.
Меденките изглеждат апетитно.

добре де,а с маята какво стана :)
Превели сме една статия от руски, която Петко беше дал.
Накратко вредна е купешката мая. По-добре домашна квас.
Как се приготвя това нещо? досега не бях чувал да има квас за хляб
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Активен

rossi9

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 73
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #151 -: 11-12-2009, 15:16:07 »

Вери, невероятно ценни съвети :flowers2: :Content_14:
Активен
Усмихни се, за да ти се усмихне и Животът!

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #152 -: 12-12-2009, 17:37:12 »

Вери, ами ако пробвам да направя такъв квас в неотопляема стая през зимата може ли да се получи или само ще завъдя мухъл?
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #153 -: 12-12-2009, 20:37:00 »

Не знам, никога не съм правила. Затова дадох този блог, той не е мой.
Активен

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #154 -: 12-12-2009, 20:53:52 »

Благодаря ти за блога - информацията в него е ценна. Квас ще се опитам да направя напролет. Ами дали на това нещо (в някакъв разреден и сварен вариант) руснаците му казват кефир?
 Знам че бозата също втасва така преди да се вари,ама колко е полезна...
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

rossi9

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 73
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #155 -: 14-12-2009, 03:27:13 »

Кефира е заквасено прясно мляко. Става с т. нар. "тибетска гъба". www.tibgrib.ru.
Toва лято си правих, не е неприятно на вкус, като кисело мляко е, но се усеща вкусът на прясното.
Не знам дали е лечебен, но със сигурност те прочиства яко при предозиране :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader:
Активен
Усмихни се, за да ти се усмихне и Животът!

Angie

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #156 -: 14-12-2009, 11:06:53 »

Аз пък мислех, че гъбата е кавказка... Може и два вида да има...Ние имаме кефир вкъщи, гъбата ни я даде една рускиня, само че нейната гъба може да се мие с вода, а гъбата на баща ми не се мие с вода. Киселостта си я избираш- ако искаш по-кисело, държиш гъбата по-дълго. Аз лично не съм особен фен, а и заради тая гъба се купува мляко, нищо че е био, но словенските крави са от тая порода, която има елемента в млякото, който не можем да разградим. Българските крави са от другата порода (аз не знам всъщност писах ли ви за това изследване...). Вкуса на суроватката по-ми допада..но досега за втори път пия, първия път беше преди повече от година и така си я хвърлих..
Активен

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #157 -: 14-12-2009, 21:26:16 »

Досега я мислех за японска тази гъба (не си мислете, че я бъркам с шийтаке)
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

rossi9

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 73
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #158 -: 15-12-2009, 03:47:44 »

Досега съм гледала 3 вида гъби - японска, живее в черен чай, алги/май само с вода бяха/ и кефирената/в прясно мляко/. :peperudi:
Активен
Усмихни се, за да ти се усмихне и Животът!

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Айде! Добро прасе,всичко яде :)
« Отговор #159 -: 15-12-2009, 05:47:20 »

Алги гледахме едно време във вода със захар.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.122 секунди с 22 запитвания.