Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК  (Прочетена 24081 пъти)

feliks

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121

След суровото майчиното мляко, не ми е позната по-пълноценна храна от суровият яйчен жълтък !
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
« Отговор #1 -: 02-12-2013, 21:55:08 »

пълноценният хляб...
Активен

feliks

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121
Re:Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
« Отговор #2 -: 02-12-2013, 22:36:20 »

какво пълноценният хляб ?
Активен

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
« Отговор #3 -: 02-12-2013, 22:55:56 »

feliks , за чий яйчен жълтък пишеш - от кокоши или пъдпъдъчи яйца или изобщо за всеки вид яйца?
Как си ги приготвяш, за да станат приятни на вкус ? :)

feliks

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121
Re:Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
« Отговор #4 -: 02-12-2013, 23:08:48 »

Ами този от пъдпъдъчи яйца е по-добър от кокошия. Антиалергенен е най-малкото. Има данни и за по-богат минерален и витаминен състав. Но като цяло ако кокошката/пъдпъдъка се храни основно с трева и по-малко със зърнени е супер. Има баланс между омега 3 : омега 6. Може да се дава и добавка от прясно смляно ленено семе във фуражите.

Ros, като шейк аз го харесвам. За тези, които са свикнали им е ок и така, чист, разреден с малко вода. Но може да се добави стевия, ванилия, канела, какао, фруктоза, кокосова захар, мед и други естествени подсладители.

Само единствено витамин Ц е в ниско количество в жълтъка. Иначе съдържа всичко друго. Има много лецитин, това е така да се каже ''противоотрова'' на холестерола, който съдържа. Белтъчините са с висока усвояемост и са с много висока Биологична стойност (БС)
Активен

feliks

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121
Re:Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
« Отговор #5 -: 02-12-2013, 23:10:53 »

Нямам опит с патешки/гъсешки ;д/ щраусов жълтък  ;D :)
Активен

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
« Отговор #6 -: 02-12-2013, 23:24:15 »

feliks, благодаря ти за отговора.  :)

За пъдпъдъчите яйца съм чела , че няма опасност от салмонела, но за другите/особено за патешките/ има и това до известна степен ме разколебава да ползвам жълтъци.  :surpris_23:

feliks

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121
Re:Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
« Отговор #7 -: 02-12-2013, 23:38:06 »

Ros, има варианти за почистване/дезинфекциране/ на черупката. Така е, по-опасно е да ползваме сурови яйца от патешки яйца. Иначе след термична обработка (варени, на омлет, бъркани, пържени) няма опасност. Но ти ме подсети за едно нещо. Утре ще пусна информация (такава каквото съм събрал) за дезинфекцирането на черупките. Това е един вид за подсигурение.
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
« Отговор #8 -: 03-12-2013, 00:27:03 »

какво пълноценният хляб ?

ми, той си е също толкова супер храна, как какво   :)
Активен

feliks

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121
Re:Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
« Отговор #9 -: 03-12-2013, 00:32:53 »

Това е отклоняване от темата. Прави си тема и си пиши за хляба.
Прости ми, ако с нещо съм те обидил, iskrena.
« Последна редакция: 03-12-2013, 00:39:11 от feliks »
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
« Отговор #10 -: 03-12-2013, 00:38:55 »

ех, с тия ваши офтопици и отклоняване от теми, ве, да му писне па на човек, то не оставяте свободно да текат нещата    :)
Активен

feliks

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121
Re:Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
« Отговор #11 -: 03-12-2013, 00:41:42 »

направих промяна.. сори наистина.. Ноо аз съм чел из форумите за хляба.. има инфо
Ако мислиш, че е недооценен.. кажи си.. но в някоя такава тема или си направи.. лимец ала бала.. знаем древното жито на траките...
Активен

feliks

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121
Re:Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
« Отговор #12 -: 03-12-2013, 00:49:21 »

Иначе аз съм казвал и в други теми. Бате Бино е писал за пъдпъдъчите яйца. Като цяло яйцата са сходни по състав. Но ето разликата в пъдпъдъчите е, че съдържат протеинът овомукоид, който потиска алергичните реакции.

Това си е храна, пълноценна, която струва стотинки и по нищо не отстъпва от вносните супер-храни: спирулина, хлорела и другите водорасли, които са и много скъпи да не забравяме. Много малко българи могат да си ги позволят всъщност. Прашеца също не е евтин.
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
« Отговор #13 -: 03-12-2013, 00:51:12 »

не, бе, хич не искам да пиша за хляба, само го споменавам във връзка с това, че не бива да превъзнасяме никоя храна баш толкоз много по простата причина, че има още един билюк, дето заслужават същото превъзнасяне и просто дадох един пример в тази връзка   ;D
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
« Отговор #14 -: 03-12-2013, 00:59:07 »

Това е отклоняване от темата. Прави си тема и си пиши за хляба.
Прости ми, ако с нещо съм те обидил, iskrena.

много мило, Феликс, благодаря ти!   :flower:
но не се притеснявай, аз и без това гледам да не си позволявам да се обиждам!
Активен

feliks

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
« Отговор #16 -: 18-12-2014, 15:11:35 »

М-да, суровият жълтък съдържа всичко необходимо (е, без белтъка, де), за създаване на нова птичка...
От тук до ползване на пълните му качества, просвещавайки се, е добре да можем да си изясним, научим, запомним и правилно прилагаме някакъв ред, количество и пр. на жълтъците.
А и доколкото те са в една черупка с белтъци, струва ми се по-естествено да обсъждаме цялото яйце...?  :)
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Андрей

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 217
Re:Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
« Отговор #17 -: 18-12-2014, 15:54:02 »

Ros, има варианти за почистване/дезинфекциране/ на черупката. Така е, по-опасно е да ползваме сурови яйца от патешки яйца. Иначе след термична обработка (варени, на омлет, бъркани, пържени) няма опасност. Но ти ме подсети за едно нещо. Утре ще пусна информация (такава каквото съм събрал) за дезинфекцирането на черупките. Това е един вид за подсигурение.
Къде ти е обещаната информация feliks ?
Иначе, аз яйцата ги правя на майонеза. Целите(без черупката естествено ;)).
Активен
Не се бойте, че не учите, бойте се, че не мислите.
"A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within" : Will Durant

zinaida

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 200
Re:Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
« Отговор #18 -: 19-12-2014, 11:02:25 »

Вов , ако знаеш нещо за правилното прилагане , реда и количеството на консумацията (което не е обсъждано вече, защото Бино е пуснал много подеобна тема за това) би ли го споделил ?  :flowers2:
Сигурна съм , че ще  е полезно за всички ни.
Аз лично мога да споделя моят опит с яйцата (който е от около 6-7 месеца), който не претендирам да е правилен.
Черупките обезпаразитявам с памук напоен с 70 % етилов спирт , слагам на радиатора да се изсушат, меля в кафемелачка, и слагам по една кафеена лъжичка в чаша с прясно изцеден лимонов сок . Престоява около 10 часа и после го добавям към салатата примерно.
За консумацията им - всяка сутрин аз и  детето (5годишно)  изпиваме по 3 сурови пъдпъдъчи жълтъка (на нея й ги смесвам с малко сусамов тахан и мед , моите са чисти) , а мъж ми ги консумира заедно с белтъците. (тези неща съм ги писала и в другата тема, но не ми пречи да ги напиша пак  :) )

Ще се радвам да науча нова и достоверна информация (особено ако моят начин е грешен) за консумацията им  :Content_14:
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
« Отговор #19 -: 19-12-2014, 20:10:21 »

Зинаида, моите представи са, че ако човек е много почистен, има достъп до разнообразни зеленчуци, плодове, семена, ядки, мека вода, чист въздух, достатъчно движение, има култура на хранене, пиене, дишане... има поне една лична цел на живота, общува с хора, част от тях го обичат...  едва ли има нужда от друго.
Понеже ние не сме в това състояние, можем да приемаме всякакви други течности и храни - според потребностите и желаните резултати...
Нямам специална култура по яйцата, освен, че ако в растителната ми храна има недостиг на белтъчини, е добре вечер да хапвам по 1-3 яйца - с всички предпазни мерки и условности... Въпросът от кое, дали, колко недостиг/излишък имам, е за много пари/награди... Не случайно "референтните стойности..." изглеждат неясни. :surpris_23: :whistling2 - emotloader:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.
 

Страницата е създадена за 0.123 секунди с 23 запитвания.