Да, хубаво е да си вадим поуки и да помъдряваме.
И аз ще споделя нещичко, за мен много ценно, което когато бях млада, забързана в работата и неука, не знаех защо се е случило.
Преди горе-долу петнадесет години, когато голямата ми сега 21-годишна дъщеря беше мъничко 5 годишно фъстъче, бяхме в Гърция на гурбет, както се казва.
В един момент, като гръм от ясно небе, по краката й най-напред се появиха първите петънца. От този момент започна ходенето по гръцките доктори, които така и не разбрах каква диагноза поставиха, но решиха, че причината за това са кучета и котки. Петната се увеличаваха право пропорционално с мазилата, които предписваха "светилата на медицината" (и старателно мажехме).
Ние нямахме тогава домашни любимци, но не е тайна, че детето си играеше с чуждите и уличните такива. И така се вързахме здраво на тази въдица, че й забранихме досег до тях, но както се казва, неукия, можеш да си го ловиш когато си поискаш.
След доста години вече, разбрах, че това, не е нищо друго, освен Псориазис.
И пак толкова късно, разбрах причината, поради която се бе отключила тази болест.
От толкова невръстно, детенце мълчаливо бе приело липсата по цял ден на тати и мама, а работата ни беше такава, че когато се приберяхме в квартирата, отдавна беше паднал мрак и заварвахме мъничето заспало- буквално растеше самичка цяла година.
Скоро, прочитайки и ГНМ, стигнах до това:
"Псориазис: свързан е с конфликт на отделяне от майка, баща, семейство, дом, приятели или домашни любимци."
Може да не е единственото, но съм убедена, че това е едно от ключетата, отключили едната вратичка към тази болест.