Кристиане, така изложения ти въпрос си заслужава и подобаващ отговор, който в момент не съм сигурна, че мога да формулирам и да ти дам, но ще си послужа с цитат от профила на Злояд: Умът може да помогне на начинаещия йогин, но да подведе напредналия.
Това, което ти ни разказваш, е твоята формулировка, или интерпретация на нещата, които ти е разказала братовчедка ти, а тя пък ти е разказала неща за мъжа и, които също са нейна интерпретация..неговата гледна точка можем да предположим, е доста по-различна. Той човека най-вероятно се чуства напълно щастлив (но кой, знае, може и напълно нещастен), и за него живота му се е развил чудесно. А това, че е накарал братовчедка ти да абортира...ще ме извинявате мъжете тук, но според мен това е типично мъжка черта
Бате Бенато веднага ще ме опровергае, може би ти също, само дето вие сте надхвърлили 30, че и 35, и децата ви са още малки...колко мъже под 30 ще кажат, че искат дете и няма да подметнат поне вероятността за аборт....?! Мисълта ми е, че напредналия йогин или не прави секс, за да прави деца, или преди да е напреднал, си е имал семейство и деца. Един известен на Запада йога- Йогананда, е съветвал последователите си да не загърбват семейните си и служебни задължения, но да балансират практикуването на йога с ежедневието.
Връщайки се към цитата от Злояд, а и нещо много подобно беше споделил един roman-soldier, който се е отказал от йога, защото е установил, че разни лоши сили му се вмешателстват (от което той си е извадил заключението, че йога е нещо лошо), също и леля Слава Севрюкова споделя, че винаги си проверява информацията по няколко пъти, преди да каже каквото и да било...защото има нещо, неща, които подвеждат. Това умът ни ли е, някакви духове ли, заблудени души или нещо съвсем друго- аз не знам. Но така, както във всяка религия или всека система има извращения- Инквиция, тероризъм, робовладелчество, икономическа експлоатация, така и в йога- но проблема е в човека, или в групата хора, или в общесвото- там се корени. Дали ако всички станат йоги, света ще стане по-добър не знам...освен ако всички станат йоги като по учебник, без тая-оная...но както забелязваш ЕГОТО блъска всеки, някои по-силно. Това, че някой се занимава с йога, не прави от него йога, а това, че не може или не се сеща да си пребори егото- за това йогата не може да бъде оправдание.