За виното изписахме доста – и добро и лошо. Наред е бирата. Ама и тя ли е лоша , ще запита някой . Уфф, отговорът е твърде неприятен дори и за мен , защото ако се налага да се вдига някъде наздравица, аз все още предпочитам да бъде с бира. Успокоявам се ,че поне се ”налага” все по-рядко
Но да подредим малко пъзела от откъслечни познания, които сме имали за тази напитка до този момент. А, щях да забравя.. отговорът е : най-лошата !
Този пост е най-вече на базата на видеолекцията на кандидата на хим. науки И.П.Клименко ,която можете да видите тук:
http://agaroza.com/post_1220198308.html Както знаем, хмелът е основна съставка на бирата ,който придава нейния специфичен леко горчив привкус.Бира без хмел е като шоколад без какао.
Това което не сме знаели ( за разлика от всички билкари ) , е че хмелът е естрогенна трева. Такива са също соята, люцерната и др. , но хмелът е на първо място по съдържание на фитоестрогени (Фитоестрогените са вещества от растителен произход, представляващи аналог на женските полови хормони.)
Пиещите бира (щат не щат) поемат определено количество женски хормони . Какво ще бъде това количество ,зависи от това в какво състояние е микрофлората в дебелото им черво, защото в бирата 10 % от хормоните са в активна форма, а 90% са в неактивна и от микрофлората зависи каква част ще се превърне в активна. (Точно кой колко хормон ще получи не може да се каже предварително без специални изследвания.)
Около 30 % от пиещите по 1л. бира на ден ще получат по 0.2 мг естрадиол. Нормално женският организъм произвежда 0.3 – 0.7 мг естрадиол на ден за да може жената да си бъде жена. Мъжът също произвежда подобно количество , но той произвежда също и тестостерон, който е 9 пъти повече от естрадиола. ( за да може мъжът да е мъж)
На практика бирата едновременно увеличава естрадиола но и понижава изработката на тестостерон с около 30 %.
Какъв е резултатът?
При мъжете това е феминизация (придобиване на женски полови белези) – разширен ханш, гърдите растат , намалява либидото (заради промяна в баланса тестостерон-женски полови хормони ) и т.н. По нашенски казано , или използвайки високоинтелектуалният хумор на нашего брата Христо Гърбов - „ Абе .. не мога да приземя самолета ! Пуснах колесниците, а самолета не мога да спусна .. .”
При жените нещата не са по-приятни.. Този фитоестроген се явява излишен за тях и разбалансирва и без това динамично променящите се през месеца нива на женски полови хормони. Шашка се ендокринната система. Резултатът е хиперактивност на детеродните органи –формира се излишен епител във влагалището и матката, изработва се повече секрет.. тоест – женският организъм започва да се готви за бременност ,а има опасност дори да развие онкология, предвид тези по-високи дози хормон , за които той не е разчетен.
Ако и двамата съпрузи пият, се получава картинка – мъжът намалява желанието
и способностите , у жената се увеличава желанието, но намалява способността за зачатие. (Крави пасящи само в ниви с хмел или люцерна стават безплодни.) При жени ,събиращи хмел , се наблюдават силни разстройства на менструалния цикъл , затова той се събира от мъже. В пивоварите мъжете са с цели букети от болести.
При повечко пиещите се появява биволско, „баварско” сърце. – 50% по-голямо , по-мазно, заради прекомерното натоварване - големи количества течност се поемат за кратко време. Отделно алкохолът се отразява зле и на сърдечните капиляри, което води до частичната им атрофия. ( което води до .. познахте – инфарктче)
2. В хмела (съотв. в бирата) присъстват наркотични вещества. От ботаническа гледна точка най-близкият родственик до хмела е конопът. ( ако някой е забравил, от него се прави марихуанка и хашишче) Ако се присади хмел върху коноп, той се хваща и вирее (става доста по-опиатен) Така че бирата се явява най-широко разпространения разрешен наркотик . В нея присъстват
канабидиол ( действащ компонент на хашиша и марихуаната) и
гумулин –алкалоподобно вещество с наркотично въздействие. Затова към бирата се привиква по-бързо от другият алкохол, а зависимостта се лекува по-трудно!
В Русия в момента бирата не е алкохолна напитка! ( Предполагам, че това важи и за Европа ) Интерсно защо? Първоначално правителството приело закон за алкохолните напитки и дефинирало кои са алкохолни и кои не са. Решили – с над 3% алкохол са алкохолни.( Там попада естествено и бирата , която е от 4.5% до 15 % ,а наскоро четох че пуснали и 30%-на. Пил съм 9%-на бира в Белгия ,казва се duvel (дявол) , от две малки бирички се напиваш като леопард
) Но дошли хора с пари и за един ден направили поправка – добавили запетайка - ... „ с изключение на бирата „ Затова бира може да се продава и в детската градина ( нали не е алкохолна) , а освен това може да се рекламира , за разлика от твърдия алкохол!!
3. Най-често алкохолът в бирата не се филтрира химически ( клиентите казвали,че се развалял вкусът) , (малко по ферментацията –постът ми от 29.09.09
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=547.msg8976#msg8976И тъй като не се филтрира ,всички съпътстващи съединения в алкохолообразуването – кетони, ацетон, формалдехиди,метанол, се съхраняват в бирата и тя се продава с тях. Затова биреното опиянение е по-привикващо и по-токсично!
4. Много хора вярват ,че живата бира (оная непастьоризираната, мътната, дето я продават само на определени места, ) е по-добра от бутилираната. Нека вярват ,лошо няма ,само че не е така. Там нещата са още по-лоши. При нея вместо мъртви, човек приема живи дрожди ! Както знаем,дрождите са си гъбички – много устойчиви създания. ( Много, защото са многоклетъчни, за разлика от бацили и вируси,които са едноклетъчни) На дрождите обаче не им е мястото в дебелото черво. Когато те попаднат там, те там и остават. А какво правят там те, аджеба? Там те правят същото ,което си правят по принцип – преработват въглехидрати в спирт! Спиртова фабрика в червото! ( Мисля ,че това е прекалено екстравагантно
) Е ,все пак организмът успява рано или късно да ги отлъчи от там, но те дори и мъртви, продължават да бъдат голям товар за организма докато той ги изхвърли. ( Гъбичката е особена група злосторник- тя не е нито животно, нито растение. Има съвсем друг белтък.)
Да добавим още някои рискове при бирата, че стана дълго :
- възникване на онкологични заболявания ( увеличение с 30%, а в комбинация с пушене -70% )
- очни болести (катаракта , макулопатия, увеличено налягане)
- при голямо потребление – варикозно разширение на сърцето
- биреният алкохолизъм се получава незабелязано.Човек не изпитва дискомфорт когато пие бира (нали тя не е алкохолно питие)
- миокардит, цироза, хепатит,намаление на интелекта
- за увеличаване на пенливостта се добавя подобрител,съдържащ кобалт (води до сърдечна недостатъчност)
- вредни продукти от разпада на хмела –моноамини.
Хората мислят –„бирата не е вредна ,иначе нямаше да я рекламират.. „ Разбира се, една чашка никому няма да навреди , но дали ще остане само една..?
Като цяло ,бирата е „входна врата” към алкохолизма, „отсрочено пиянство”. А бирената субкултура – началото на наркоманията, на деградацията на обществото.
Добре ,някои с право ще попитат : „ Ами няма ли все пак някаква полезност в бирата – витамини , антиоксиданти ? „
Отговорът е : „ Да ,има! Наистина ! Ако сте решили да си ги набавите точно от нея – заповядайте! „
Ако има глад за още инфо по темата :
http://reklamno.com/?tag=%D0%BF%D0%B8%D0%B2%D0%BEhttp://bogoizbrania.blog.bg/technology/2008/07/06/himiia-na-birata.209364http://www.papashi.ru/a85/http://theme.orthodoxy.ru/pivo/polza.html#t8http://zdorovja.com.ua/content/view/453/179/С търсачката на руски по „вред пива” - още много по въпроса.