Здравейте приятели, с наближаването на есента, започвам да се замислям за съдбата на нашата градинка през този период и зимата и как най-добре да я подготвим за следващата пролет и лято!
Малко инфо за местенцето….Почвата е много хубава, богата на тор, защото са гледали крави на мястото. Но от три години минимум нищо не е обработвано или засявано на мястото. Не е пръскано или торено също .
Та, ние тази година засадихме разни неща, като не сме орали почвата, а само обърнахме няколко лехи, а за някои от нещата, които посадихме, просто направихме дупки и ги…пъхнахме ! Хихи, слава Богу, всичко стана, колкото и някои хора да не вярваха (само зелето беше нещо калпаво)! Торили сме с преработена от червеи тор (в съседното село има ферма за червеи и каракачански овце) и от нашата си тор в двора, която вече доста прилича на почва.
Въпросът ми е как да „зазимим“ градината точно? Например, лятото като имаше трева, ние просто я късахме и оставяхме на място, в някакъв опит за мулчиране…и сега отдолу почвата е рохка и влажна ! Но есента? Как да „покрием“ мястото….И още нещо, пролетта няма да орем, разбира се, но искаме да си направим повдигнати лехи. Как се прави това нещо? Очевидно трябва почва за тях, каквато ние няма да имаме, ако не обръщаме, защото всичко ще е в трева или нещо такова… Имаме си и малко компостче, но то за сега няма капацитет да покрие двора ! Но се развива добре .
Ще сме благодарни за съвети и идеи как да мулчираме или какво друго да направим с градината през зимата. Също така ще се радвам на идеи какво мога да гледам вкъщи в саксийки през този период (освен неизменния босилек и мента, които вече са колонизирали прозорците). Ние си направихме и билкова спирала, но аз, алчна за още босилек и мента, засях огромни количества в саксии, защото преди нещо имаше слаба кълняемост…Но сегааа….ами, да кажем, че имам малка босилеко-ментова джунгла на прозорците, ако другарят не ги е уморил докато ме няма!!!
Поздрави от Индия,
Зеленото Цвете