Сега ми хрумва - защо не напишеш едно примерно твое меню? От страни винаги по-лесно се виждат грешките.
[/quote]
Нищо интересно и необичайно:
сутрин:плодове и ядково мляко (сусам, коноп, лен и т.н.)
обяд: салати + кълнове, ядки, а ако е по-студено някаква зеленчукова супа и кълнове.
следобед: плодове, ядки, плодови смутита и т.н.
вечеря: бобови/каши/яйца/млечни + салати
Мазнини: зехтин (студенопресован) с растителни храни и краве масло с животински, маслини (мога да изям цял буркан).
Основни зеленчуци: моркови, салати, марули, краставици, чушки, ряпа, цвекло, зелета (ако е сезон), тиквички, спанак, коприва.
Плодове: каквито има, но най-вече ябълки.
Варива: леща, фасул, нахут, грах. Леко сварени.
Каши: елда, булгур, киноа, амарант. Задължително със зехтин.
Млечни: домашно прясно мляко (с каймак), кефир, извара, козе сирене.
Ядки: орехи, бадеми, лешници, кашу.
Семена: коноп, лен, сусам.
Кълнове: всякакви, но най-вече леща, грах, слънчоглед, ръж.
Прегрешения: разни бонбони с глюкозен сироп, някой боклук с аспартам, някоя консерва или топено сирене. За друго не се сещам. Ако ми скимне мога да унищожа и по-голямо количество мед, но рядко. Напоследък хич и не ми се яде мед, нито пък сладко.
Количества: докато ми се напълни стомаха. Мразя да ставам гладна от масата, въпреки че някои го препоръчват.
Така си се храня от 2-3 години насам, същите количества като тук-там съм яла и месо, сега само съм увеличила процента сурова храна. Държах едни кг - малко, но приемливи.
Последните дни, обаче, се яде по-стабилно и на обяд, въпреки че ми се доспива. Менюта няма да пиша, че веганите ще скочат.