Това, което Томирис е споменала за сусама, важи и за лена. Казват, че ако се ядат цели зрънцата, не се усвояват, но пък добре остъргвали червата и си излизат цели. Аз например много обичам да си дъвча сусамени зърна, а още повече обичам мляко от сусам, особено миксирано с банан като шейк - може да се добави малко лен, или канела, става адски вкусно.
Забравих да спомена, че е добре ядките да се накисват преди консумация, примерно за около 12 часа поне. От накиснатите бадеми също става превъзходно мляко с много нежен вкус.
Кълновете са много лесни за правене, тук и в сайта има описана процедурата, но ако нещо те затруднява или не е ясно, питай. Доколкото съм чела, соята не я препоръчват много-много за мъже - заради това, че е ГМО и заради високото съдържание на естроген. Има доста информация в нета и за положителните, и за отрицателните страни на соята. Аз досега соя не съм яла и не смятам. Най-добре ще е, ако можеш сам да си правиш кълновете, не изисква кой знае какво време и ангажираност.