Аз имам някои въпроси към теб. Надявам се да отговориш, макар че не отговори на предишните ми два.
Беше отговорено на предишните ти въпроси в постовете преди да зададеш въпросите, бяха дадени и линкове. затова не намерих за нужно да ти отговарям отново.
1. Казваш, че за ползите от яденето на сурово месо е писано много по интернет и че има книги по този въпрос. Аз обаче мисля, че в интернет е писано много по всичко което човек може да му дойде на ума. Книги за храненето има всякакви, които защитават някакви теории. Най-объркващото от всичко е, че си противоречат ужасно. Едни казват яжте плодове, други плодовете не били добри - яжте зеленчуци, трети казват яжте месо. Има такива които казват, че най-добрата храна била зърното, а други направо го отричат. Е как да разбере човек къде е истината. Това че има книги за яденето на сурово месо и че това лекувало рак по никакъв начин не може да докаже, че това е правилно. Чела съм какви ли не книги за лекуване на рака, с най-противоречиви твърдения. Затова би ли обяснил, защо точно на тези книги трябва да вярваме и какво ги прави по-различни от другите?
Абсолютно си права и ако си чела написаното в моя форум там вече е дискутиран този въпроси му е отговорено. Вярвам на природата, т.е. какво съществува в нея за хранене, на това как се хранят нашите най-близки генетично родственици - приматите и на това как са се хранили поколения в племената/ народите които са пример за здраве и дълголетие. Всичко друго е плод на спекулация на нашите покварени от цивилизацията мозъци.
2. Какви са рисковете от яденето на вегънска сурова храна? Има ли разлика от вегънската диета и суровата вегънска диета, защото може да не познавам суровоядци, които практикуват това от години, но познавам хора, които са вегъни, а и не можеш да отречеш, че такива общности са познати в историята.
Има общности на вегани, но те не са пример за здраве и дълголетие. Ако знаеш за такива които са дай информация, моля. Справка книгата на Уестън Прайс която вече цитирах.
Защо давам тази книга за справка, а отричам другите книги - защото не е основана ан теория която някой си е изградил на база на умозаключенията си, а на наблюдение на народи които се хранят така от векове. Т.е. това което е описано се е доказало във времето. А времето е това което отделя лудостта от гения, т.е. валидността на дадена идея във времето. Иначе както ти вече написа - книги с различни диети и тестове и идеи на различни автори много и все противоречиви. Народи които се хранят със сурово месо и живеят над 100 години също има - нгасаните например.
3. Ти твърдиш, че суровоядците се провалят. Дай малко повече информация по въпроса, закото ние наистина не сме чували тази информация. И ако можеш докажи го, защото нали не очакваш да приемем нещо само на една гола приказка.
вече дадох линкове към два сайта. Явно четете само това което съм написал, то ви дразни и бързате да се хванете за някое изречение без да проверите линковете които давам.Ще дам пак -
www.beyondveg.com и
www.drbass.comНо по-важно от информацията на този или други сайтове е факта, че няма народи които да са оцелели хранейки се по този начин поколения наред.
4. За натуралистите. За тези хора само съм чувала, но не знам много. Ти се дразниш от това, че говорим за суровоядство, а не сме 100% суровоядци. Според теб може ли някой да бъде 100% натуралист и ти говорейки за това 100% натуралист ли си? Кажи нещо повече по този въпрос, за да може наистина да го дискутираме.
Не съм 100% натуралист, но и не се наричам такъв. Аз съм против това някой да се нарича суровоядец, ако яде дори 1% готвена храна, както съм против това някой да се нарича вегетарианец ако яде дори 1% месо или веган ако яде дори 1% животински продукти. Говорим за уточняване на термини. Ако суровоядец е всеки който яде сурова храна в някакво коичество, то всички сме суровоядци защото всички ядем някаква сурова храна. Т.е. терминът/определението се обезмисля. Терминът суровоядец означава човек който се храни изключително и само със сурова храна, всичко друго е извъртане на истината.
5. Ние не сме знаели, че в природата няма примати вегани, но не сме го и научили от теб, защото само за това, че ти го казваш не значи, че трябва да го приемем. Чела съм за вегани маймуни, гледала съм научнопопулярни филми, но не знам това доколко може да е доказателство. Със сигурност обаче е вярно и това, че ако това не може да е доказателство, то и книгите които ти си чел също не може да са доказателство. Това също би бил много интересен въпрос за дискусия. Моля те да не хвърляш някакви голи твърдения, а да се обосноваваш. Защото ако очакваш от нас да приемем голи твърдения, то тогава ще си помисля, че мнението ти за нас не е особено високо.
Ами не знам как да се обоснова, моята информация също е от книги, интернет и научнопопулярни филми. Явно четем различни книги. Виж повече инфо в горните 2 линка. Маймуни вегани може и да има, но не и примати. Да не ги смесваме. Приматите са горила, шимпанзе и орангутан и макак. Те всичките консумират някакви животински продукти. Пише го по книгите и го дават в научно популярните филми. Също така съм разговарял лично с хората които ги хранят в зоологическата градина на Сидни- Австралия.
6. На този етап от живота си аз мисля, че вегънската диета с елементи на суровоядство (70% сурова храна и 30% готвена) е най-добра. Не съм напълно убедена, но така мисля за сега. Според теб, коя диета е най-добра за ежедневна употреба? Защото разбрахме, че според теб суровоядството с ядене на сурови животински продукти е само с цел лечение.
Цитираната от теб по-горе, но не веганска.
7. До колкото знам, основният прицип на натуралистите е да живеят така, както животните живят в природата. Това обаче поражда някои въпроси в мен. Всеки един вид живее по различен начин. Храни се различно. Кои трябва да гледаме и от кои трябва да вземаме пример и защо точно от тях?
Най-близките до нас генетично - приматите. Защо е ясно! А най-близки до нас генетично от всички гореизброени примати са шимпанзетата. Те ловуват и ядат между 3-10% животинска храна - месо, яйца, инсекти.
Но аз не прокламирам натурализъм. Според мен трябва да се поучим от народите които са пример за здраве и дълголетие - Хунза, Вилкабамба, Грузия, България (преди 200години), някои области на Тибет където се консумират животински продукти, Нгасаните.
Сред тях вегани няма.
След всичко горенаписано вероятно въпреки фактите голяма част от четящите тук ще ги пренебрегнат с довода, че не са животни или маймуни и че могат да се хранят по "по-възвишен" според тях начин. Това е тяхно право. Историята обаче ги опровергава поне за сега. Щраусът също има правото да зарови глава в пясъка когато види опасност. Това обаче не го прави по-малко уязвим, макар че от негова гледна точка, която му се струва напълно логична, ако той не вижда нещо, то не съществува и него не го виждат.
Всеки сам избира накъде да гледа и какво да види, как да мисли и действа.
Ако някой познава жив суровоядец в България, който е бил 100% такъв в продължение на повече от 10 години, моля да даде контакт. Много искам да се запозная с подобен човек.
знам, че има много хора в интернет които твърдят, че са такива. Но малцина наистина са, и тези които са не са в цветущо здраве. Поне това са моите наблюдения.