Здравейте,
Не съм писала от март, но имам добри новини за атопичния дерматит
Не мога да се похваля с постиженията на Христо, но пък и не става дума за мен, а за децата ми, всъщност за едното от тях. След като имаше супер затишие от няколко месеца (два-три), през май-юни стана направо непоносимо – почти цялото телце на детето се покри с червени сърбящи петна. Даже на два пъти се принудих да й направя 7-дневен курс с Ксизал, за да я избавя от сърбежите. То си беше ясно, че това е временно отлагане на проблема. Много се чудех какво да правя (разните схеми с изключване на глутен не са практически възможни в нашия случай – другото дете предпочита един черен хляб, ама много го предпочита, и някак не виждам как едното ще яде, а другото – не).
Обаче получих просветление!
Изведнъж ми хрумна, че може да има смисъл да я заведа в здравен център „Дар”. Как не го бях направила по-рано, при положение че знаех за него от форума повече от две години! Моментално се свързах с хората там, разпитах ги как се справят със случаи като нашия, те съответно ми казаха, че редовно идвали деца на различна възраст с различна тежест на такъв проблем и че „при един подходящ режим” нещата се оправяли в кратки срокове. Питах ги какво означава тоя подходящ режим и дали изключва глутен, а те казаха, че не било задължително и че имало по-олекотени схеми и да говоря с лекаря – д-р Коста Николов.
Сега за самия преглед… дълго и широко е. С тоя човек говорихме час и половина и щяхме още да приказваме, ако сътрудниците му не го стегнаха да кажат, че вече много се е забавил и че чакат и други дечица (ама наистина имаше няколко деца навън, егати!). Иначе погледна в двата й ириса, каза, че има много слуз в дебелото черво, в синусите – също известно натрупване, говори за някаква родова травма, свързана със самото раждане (това много не го схванах и не ми се ровеше там) и като цяло каза, че няма нещо тревожно и че това са сравнително лесно преодолими неща.
Като тегля чертата, мога да съм му много благодарна, защото ме насочи към определени неща сред морето от информация, възможности, схеми, режими… Предписа: Силицеа D12 от Шуслеровите соли; Герисан на Велев – за пречистване на кръвта; Септилин на Хималая – против алергични реакции; един друг сироп на Хималая за подобряване на храносмилането. Каза, че след 3-месечен курс с тия неща ще включи и някакви индийски билки (в момента нямам пред себе си названието им, но ще ги напиша, ако някой се интересува). Каза и за клеевата т-ра и сребърната вода, че са много добър избор и говори и за пчелното млечице – него също ще включим по-късно, че да не се затормози организмът с много неща. Каза ми също, че подобрение настъпва след първите 3 седмици, да не се надявам на по-бърза реакция.
На 26 юли почнахме да даваме повечето от предписаното и детето дръпна още първата седмица и така се движат нещата и до момента. Само в последната седмица има някакво влошаване, но го свързвам основно с тръгването на двете на детска градина (стресът е голям, колкото и да са внимателни с тях; даже вдигаха температури още първата седмица!). Няма да се радвам много, като имам предишен горчив опит, но пък се надявам да съм в правилната посока…
Да кажа нещо, пряко свързано с форума (и бате Бино:) ) – по едно време докторът питаше дали и как я масажирам – казах, че през зимата действаме с един препарат – Тодикамп – „не знам дали сте попадали на него”:) Той: „е, да, Малахов пише за лечение с газ (от един шкаф вади книгата на Малахов), но в България го няма”. Обясних му, че го има от известно време и го попитах дали е добър според него. А той каза да не прекъсвам с масажите около гръбнака и по ходилата – било супер добро като цялостна терапия. И аз възобнових масажит
Въобще тоя център явно е от същата натуропатска школа, от която е и форумът. То и не може да е от друга всъщност… Само малко хаотично подхождат – говори се за едно, друго, трето – например почнахме с храните на децата, атмосферата вкъщи, минахме през сума ти книги на Малахов, „Тибетското изкуство… „ на разни неща на Кристофър Хансард (този не го бях чувала, сега чета негова книга), говорихме за билките и сложните рецепти на Димков, после за изтегляне на страх с яйце – тоя метод бил от траките още, че и от славяните в добавка (тогава се сетих за приказката на Ангел Каралийчев, в която се говори как болното от страх зайче трябвало да получи едно червено яйце), после го питах за по-обективни неща като ваксините например (не искаше да говори по темата, само каза, че това може да е причина), минахме през Гайдурков, древните египтяни, през прочистванията и гладуванията за кратко, през пиенето на вода, солта (нещо обаче се отплесна и не разбрах трябва ли да се добавя сол и колко според него; само каза, че хималайската била подходяща)… Само дано да имат достатъчно опит с пречистване на дечица, че с тях не може разни хард схеми … Ще пиша пак, като минем курсовете. Стискайте ни палци.