Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Дневникът на Тони :)  (Прочетена 24926 пъти)

Shangrila

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 179
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #40 -: 14-11-2015, 15:55:03 »

Newly, с лъжица обирам каквото има от дъното, но никога не ми е правило впечатление дали остава много или малко там.. няма какво да се притесняваш.
Не консумирам хляб, но си хапвам ориз, картофи и елда - като наблягам на ориза и елдата и от време на време картофите, всичко според сезона - това ми е хляба на мен.
За навън си вземам ядки, те ми стопират всякакви помисли.

Сладко.
Сладко, освен плодовете си правя и сладки от ядки.. от типа на сусамките ако се сещаш.
Натрошени ядки с мед, натрошено ленено семе и малко чия, разстилам върху фолио и мятам в хладилника да стегне.
Ако си фен може да добавиш и кокосови стърготини.
Ако ядките ти са много влажни може да ги метнеш малко във фурната за да поизпръхнат.
Така като спомена тиква, моята идея за десерт е печена тиква, която се нарязва на малки парченца и се поставя в купички в хладилника да се изстуди.
Преди сервиране ги поръсвам с чия и заливам с малко бананово мляко, като най-накрая добавям и малко мед.. може и канела за почитателите.
Вариант 2, всичко това без банановото мляко, пак става гот.

:flower:


Активен

Atlantis

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 144
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #41 -: 16-11-2015, 14:16:15 »

Извинявам се за забавянето, но тези дни нещо не мога да се спра пред компютъра  :Content_22:
Та значи за вегетарианството, още си удържам фронта и нямам намерение да спирам. Особено след посещението ми до една ферма за кози тези дни... като ги видях животинките и като си помислих какво им предстои... няма да коментирам  :'(
А за храната, аз съм доста лесна в това отношение. Освен лещата, и други варива се пукам по шевовете да ям всякакви салати, защото ги обоважам :) Сега ще ви кажа каква ми беше днешната салата за обяд (приемам критики, ако смятате че нещо е излишно или неподходящо): настъргани моркови, салата Айсберг, рукола, сурови семки слънчоглед и царевица на пара. Всичко това подправено със зехтин, лимон и шарена сол :) Понякога към този тип салати добавям и филийка хляб от лимец, ако съм многооо гладна. Но в повечето случаи просто правя по-голяма порция и това ме засища.
И на плодовете налитам много, особено в този сезон на мандарините и портокалите ... акто вече уточнихме портокалите на мен ми вървят с чията  :Content_4 - emotloader:. Лично аз мога да издържа много дълго време на еднообразна храна, стига да ми е вкусна.

Видях, че по-горе и блендери сте обсъдили. Моят майче се води кухненски робот направо и не го знам колко е мощен, но съм мноооого доволна. На Мулинекс е и с него си правя всичко - супички, смутита, пастети и тнт. Само дето още не е почнала да глади и пере тази машина  :surpris_23:

Ще се радвам ивие да споделите някакви интересно идея за меню сега по постите ?!

PS: Забравих да напиша, че ако много огладнея си правя някакъв чай -билков или зелен, и това ми помага да успокоя положенеито. Има един много хубав зелен чай на Twinings  в метални кутийки, но 100гр. е към 8-9лв и си го взимам по-рядко.

« Последна редакция: 16-11-2015, 14:21:54 от Atlantis »
Активен

Сочи

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 77
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #42 -: 16-11-2015, 15:08:30 »

Здравей  Atlantis,
честно казано на мен въобще не ми понася добре на храносмилателната система комбинацията от корени и зеленолистни. Но ако ти се чувстваш добре да ти е сладко.  :essen:
Любимото ми ястие в този сезон е зелева салатка обилно полята с майонеза от слънчогледови семки. Също и салата от корени - цвекло, моркови, картофи, целина, ряпа.
На закуска най-често си правя смлени ядки /ако се сетя изкиснати-орехи, лешници, сусам/ объркани с какао, рожково и малко медец.
Ядковите пастети са неотлъчно на трапезата ми през зимния сезон, както и кокосовият орех на сладкиши или добавен към салатата.
Не забравям и всякакви кълнове разбира се.
Чудесно е че държиш фронта.  :Content_14:
 
« Последна редакция: 16-11-2015, 15:14:04 от Сочи »
Активен
Ние  не вярваме на това, което виждаме, а виждаме това, в което вярваме.

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #43 -: 16-11-2015, 16:09:01 »

...настъргани моркови, салата Айсберг, рукола, сурови семки слънчоглед и царевица на пара. Всичко това подправено със зехтин, лимон и шарена сол :)
Аз добавям и маслини - узрели.  :)
 :Content_14:

А царевицата, ако не е от родно производство с 10 клетви за чистота, не бих... Може и накиснат лимец на зърна...
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Shangrila

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 179
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #44 -: 16-11-2015, 17:06:48 »

Дам, тази салатка и мен би зарадвала.
Елда или Чия, бих и добавила и шарлан наместо зехтин и натурален ябълков оцет, наместо лимон.

Поздрави Тони, само така!
:love_007:
« Последна редакция: 16-11-2015, 17:11:22 от Shangrila »
Активен

Atlantis

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 144
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #45 -: 16-11-2015, 17:20:12 »

Вов прав си за царевицата, но толковааа много я обичам.  :-[  Иначе днеска в Била гледах, че продават семена от лимец и точно се чудех къде мога да ги включа и тях. Колко време трябва да ги кисна, за да ги консумирам сурови в салатата?

А за ябълковия оцет, знам колко много е полезен и пак не мога да го ям. Като се замисля никакъв оцет не обичам, нито домашен нито купешки. Всичко подправям с лимон и даже малко се притеснявам за бъбреците си поради този факт.  :Confus_3:
Активен

Shangrila

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 179
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #46 -: 16-11-2015, 19:34:36 »

Тони, лимоните и зехтина са си добре!
Просто на мен зехтина ми идва тежък и си предпочитам слънчогледа, дори маслини си позволявам доста рядко и то обезсолени и прочие условности.
А лимоните.. изпих едно време огромни количества от тях, дори скоро и пречиствания си правих .. по омръзнаха ми.. да си призная - за това съм на оцет, а понякога пък само соев сос.
:flowers2:
Активен

Atlantis

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 144
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #47 -: 18-11-2015, 15:39:03 »

Аз да споделя и още една рецепта от моето постно меню, която е много семпла и проста, но уникално вкусна. Шангрила, мисля, че ще я оцениш  :D
Баба ми каза, че те са и викали "лятна манджа", ама аз си и викам чушки с домати и чесън  :Confus_3:
Та слагам в тигана чушки нарязани на ивици и като поомекнат малко добавям домати на кубчета и чесъна. Добавям още и босилен, ако има свеж е най-добре. Оставям на бавен огън и Воаля.
Много е бързо и лесно за приготвяне  :Content_22:
Активен

Shangrila

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 179
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #48 -: 18-11-2015, 17:02:20 »

ау, да е жива и здрава баба ти, Тони!
:fluretaa:

Рецептата звучи много гот и ще я пробвам с варени картофчета като гарнитура. :Appetit_17:
Благодаря ти за идеята!
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #49 -: 18-11-2015, 17:17:03 »

Тони, суров лимец го кисна 10-12-14 часа в чешмяна вода. Добавям го към всичко, пробвал съм и само лимец... В началото изглежда мааалко твърд, после се свиква. Никакви отрицателни въздействия, само положителни.
Прекаляване с вит.Ц не е добре. Формата/формулата му в лимоните ми причинява болки в зъбите, както и всички цитрусови - след някакво количество...
Като гледам и виждам, че европейските емайли на зъби не са толкова здрави като африкански и южноазиатски... Пък и те си ги хапват много по-зрели (цитрусите) и не толкова кисели...
Тук, в червените ни чушки има повече вит.Ц от цитрусовите...
Ааа киселините в салатата, както е известно, влизат в реакция с птиолина от слюнката и го превръща в нещо друго... което променя храносмилателния цикъл... Слагам все по-малко оцет или лимон на салатите.
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Newly

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 194
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #50 -: 18-11-2015, 17:17:27 »

Мммм, и аз харесвам домати и чушки под всякаква форма, дори искам да ви кажа, че от фреша до нас си взимах 2 пъти зеленчуков фреш, под кодовото име Газпачо, състоящ се от чушки, домати, целина, магданоз и черен пипер. Уникално вкусно нещо се получава, но трябва да се пие веднага, защото после се избистря и вече не е така привлекателен на външен вид. А тези чушки и домати с каква мазнина се задушават? И изобщо с каква мазнина готвите момичета? Олио или зехтин? Какъв зехтин ползвате за готвене? Напоследък ям черен и всякакъв пипер, в огромни количества. Сядам да ям салата винаги с мелничка за черен пипер под ръка.
Вов, какво мислиш за гхи-то?
« Последна редакция: 18-11-2015, 17:20:39 от Newly »
Активен

Shangrila

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 179
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #51 -: 18-11-2015, 19:43:20 »

Newly, този фреш ми звучи доста хранителен - трябва да пробвам.  :love_007:
Що се отнася до готвенето, от как си взех мултикукър всичко задушавам или варя, като най-накрая добавям мазнина - не пържа и не готвя с нея въобще.

За зехтина другите ще си кажат думата..
Активен

Atlantis

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 144
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #52 -: 19-11-2015, 09:45:15 »

Добро Утро и успешен ден на всички  :thankyou:
Аз готвя основно със зехтин, но купешки. Олито отдавна съм го изключила от менюто. Иска ми се да пробвам готвене с бадмово и кокосово масло, но половинката ми се дърпа на тази идея :D
Той си мисли, че това са козметични масла и не дай си боже да ги използваш в кухнята.
Иначе за фрешовете, аз ги пия комбинирани от плодове и зеленчуци. Особено много обичам да добавям копър, защото придава страшно свеж вкус.

Вов прав си за лимона и за киселината като цяло, просто все още ми е малко безвкусно когато ям неовкусени зеленчуци. Предполагам, че в един момент ще отвикна да слагам толкова много подправки, но засега те ми помагат да се храня по леко и вкусно :)
Активен

cherry

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 411
  • Любовта е смисъла на живота.
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #53 -: 19-11-2015, 10:19:23 »

Олио и зехтин  отдавна не консумирам. За мен това са преработени, вредни мазнини.
Използвам млечно масло и сурови покълнали слънчогледови семки (смилат се).
Единствените готвени храни, които консумирам са задушени на пара зеленчуци,овесени ядки(супичка :essen:) и ръжен хляб.След приготвянето им прибавям малко масло.
За салатите използвам домашен ябълков оцет. :Content_22:
Активен
„Живеят само влюбените,останалите просто съществуват.”      
Уилям Шекспир

Atlantis

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 144
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #54 -: 19-11-2015, 10:52:30 »

Чери, съвсем благородно ти завиждам за постиженията  :fluretaa:
На мен все още ми е много трудно да се ограничавам от повечето храни. Единствено успях напълно да изключа месото, но с другите продукти имам затруднения.
Сега по време на постите и млечните и сладките ги избягвам, но като видя тестяно направо се разтрепервам  :Content_4 - emotloader:
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #55 -: 19-11-2015, 16:46:30 »

С растителни мазнини не се готви , любезни дами  :surpris_23: При загряването те стават много по-вредни от животинските/наситените. По-добре с краве масло, свинска мас или кокосово, но то е доста скъпо.
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Newly

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 194
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #56 -: 19-11-2015, 17:48:27 »

Има едно кокосово специално за готвене, но не съм готвила с него, опитвах да си го мажа на филия, но не е хубаво. С това, което си мажа филиите понякога опитвах да готвя, но доста особен вкус придаде на ориза ми със зеленчици и повече не съм го прилагала. Със зехтин не съм опитвала да готвя никога, но Бино, с мас....? Бляяяяк. Като бях по - малка и майка ми готвеше зелето с мас инструктираше всички в къщи да ме лъжат, че не е с мас, но винаги го надушвах.  :laugh: и съответно го пропусках.
Ами да си призная готвех с олио, но ми казаха, че с гхи е даже най-добре. Бате Бино, какво мислиш за гхи-то, да питам и теб? Много се запалих по него.  :Appetit_4:
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #57 -: 19-11-2015, 19:37:52 »

Newly, възможно е ГХИ да е най-добрият вариант. (Сравнителен анализ на маслата за готвене не съм срещал )
   В Сливен има производител на ГХИ, което излиза колкото немското краве масло, тоест , към 16 лв за кг. На вкус е много добро.
   Свинската мас не дава допълнителен вкус на манджата, както кравето масло. (Не всички гозби с него са успешни на вкус  - за картофи е перфектно , но за боб например - не е )
Правени са изследвания, ( вкл от едни познати в Израел) и това вече е безспорно - мононенаситените мазнини при нагряване образуват някакви много вредни компоненти. Тоест - колкото едно масло е по-добро за сурова употреба , толкова е по-неприемливо за готвене.
Знаем, че същото важи и за меда! Навсякъде казват да не се загрява.  
 
« Последна редакция: 19-11-2015, 19:42:56 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #58 -: 20-11-2015, 00:21:48 »

Ина, 2-3 пъти си правих гхи. Нагрявах краве масло - вничателно.
Точно както подозирах, работата не е никак добре. В единия случай на дъното на тенджерата се образуваха малки загорели "капчици". Те си останаха там. На повърхността се образува пяна, повечето се обира с мрежеста/дупчена лъжица... При прецеждане през двоен тензух се губи доста от маслото...
Следващото масло не образува кафяви прегорели капчици, а отделяща се бяла маса. При едно от маслата - огромно количество. Имам снимки на бурканчетата, в които го сипах... На настойчивите ми въпроси защо едно масло е по-жълто, а друго - по-бяло, успях да получа "убедителен" отговор, че цветът на кравето масло зависи от храната на животните... Непроверяеми твърдения, вероятно - измислици.
Докато нямаме общодостъпна, доказано независима структура, в която всеки може да занесе нещо за изследване и ще получи вярна информация за състава на пробата, няма да съм сигурен какво точно купувам.

Отвратително е, че антибиотиците в животните, птиците и рибите от ферми, преминават в потребяващите ги хора - в малки количества. Това позволява на микроорганизмите в телата ни да се приспособят, да станат устойчиви към тези антибиотици. И в бъдеще, при опит за лечение с тях или близки до тях - да няма никакъв ефект.
Току що си купих 2 кг кокосово масло - за около 65 лв... Много е приятно, и на вкус, и на мирис.
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

cherry

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 411
  • Любовта е смисъла на живота.
Re:Дневникът на Тони :)
« Отговор #59 -: 20-11-2015, 10:21:22 »

На настойчивите ми въпроси защо едно масло е по-жълто, а друго - по-бяло, успях да получа "убедителен" отговор, че цветът на кравето масло зависи от храната на животните... Непроверяеми твърдения, вероятно -измислици.
Не,не са измислици.Зависи как се храни животното,порода и пр.А колкото до химията-тя е друга тема...
А при магазинското масло-колкото повече е водното му съдържание,толкова по-бяло е маслото и обратното-колкото по-високо е маслено му съдържание толкова е по-жълто.
Активен
„Живеят само влюбените,останалите просто съществуват.”      
Уилям Шекспир
 

Страницата е създадена за 0.098 секунди с 23 запитвания.