Здравей Тони,
денят ти, така както го описваш, прилича много на моя от преди 2 години:-) По-здравословният начин на живот, обаче, изисква отделянето на малко повече време за него. Предлагам ти да опиташ следните неща:
- започвай деня с поне чаша топла вода. От вечерта приготви голяма порцеланова чаша до каната за варене на вода и зареди ледарката в камерата на хладилника. Със ставането включи водата да заври, сложи 3-4 ледчета в чашата и залей с преварената вода. Леда едновременно ще я охлади и има шанс да бъде малко по-структурирана от обикновената чешмяна. Изпиваш я и чак тогава отиваш в банята. Моята понякога я допивам и там :-)
- измий си от предишната вечер някакъв малък плод, сложи го в чинийка остро ножче до него. В този сезон може да бъде киви, ябълка, ако намериш круша. По-нататък нека са череши, ягоди, праскова и т.н., та дори и половин банан в краен случай. Разбирам, че не обичаш да закусваш сутрин и по-добре. Организма до обяд се пречиства и липсата на храна даже ще му помогне. Но кафето на гладно прецаква нещата. За това е добре, според мен, да си "подложиш" нещо. Когато успееш да го замениш с билков чай или фреш няма да има нужда от друга храна преди него. Отървах се от зависимостта към кафето с първото си 36 часово гладуване, не можех да повярвам, че е възможно!
- преди излизане от къщи сложи щипка содичка на езичето - да неутрализира киселинноста на кафето
- сладкото...тоолкова го обичам и аз. Всичките ми прегрешения в момента са свързани само с него. Не ми се дояждат нито месо, нито сирена или мляко, но със сладкишите не е лесно, пристрастяването е страшно. Когато си в офиса и всички дъвчат вафли в 3 след обяд, не е лесно да не правиш и ти като тях...Започнах първо с намаляване на "дажбата". Открих, че един шоколадов бонбон ми задоволявава също толкова успешно глада за сладко, колкото и кутия такива. И започнах да си купувам само по 1. В кафенето до офиса ми продаваха насипно бонбончета Линд, Сникерс, Марс и т.н. боклуци. Започнах да си взимам само по 1 и да си хо ям бавничко, да го дъвча дълго и да му се наслаждавам. Следващата алтернатива е да отделиш време и да си приготвиш някои от здравословните десерти тук и да си ги носиш за работа. Сигурна съм, че колежките също ще се заинтригуват :-) Най-добрият вариант за мен, който практикувам в момента е пликче с нарязани сутринта плодове - ябълки, круши и т.н. Най-добре в големи количества за всеки случай. След 1 седмица в офиса ще има поне още 2-ма, които ще започнат да правят същото :-) В къщи не купувай и не дръж сладки неща.
- обяда - нека е поне и салатка с картофа (който също е приготен в къщи на не микровълнова печка). Или просто още едно пликче с нарязана краставичка или чушка или прясно зеле и т.н.Често колегите не гледат одобрително на кутийките с храна, носени от къщи, но когато това са основно сурови плодове и зеленчуци, не само че няма да са проблем, ами и със сигурност ще ги заинтригуваш и ще намериш последователи там!
Вярвам в теб! Успех!