Хм, все-повече смятам, че никое масло (зехтин, олио, мас и пр.) не трябва да се нагрява до температурите на "готвенето" и после да се приема вътрешно...
Нещо повече, става ясно, че изцеждането на мазнина, дори студено, дори кокосова,
отделянето й от естествения й носител, не се приема добре от храносмилателните ни системи.
Срещах и клип в мрежата, на който белокос лектор повтаряше пред пълна зала като №1 в НДК : "No oil! I repeat: NO OIL!..." в смисъл - не препоръчва използването на каквито и да са мазнини - извън техните естествени носители.
Предполагам, за нас това означава да предпочитаме покълнал слънчоглед, маслини, орехови ядки, кокосови орехи, ленено семе и т.н., вместо изцедените от тях масла... (въпросът за животински продукти - не обсъждам).
Да, знам, че цял свят има готварски "традиции" в това отношение, готварските и ресторантски реклами са пълни с кадри как пламъците струят от храната, която ни сервират след секунди и всякакви други финтифлюжки на рекламата..., че т.нар. "китайско", "тайландско", турлашко пържено, пържен боб, зеле с пръжки, пържени кюфтета и безброй други се използват от милиони ...бъдещи или сегашни пациенти.
Аз се опитвам да науча истината...
За преходния период, докато се науча, към зехтина винаги добявам маслини - поне техните ензими да "ползвам"
.
П.П. Не обсъждам случаите когато човек няма избор, или когато е въпрос на оцеляване. Тогава можем да ядем ...почти всичко, особено след достатъчно силно изгладняване.