За глините нали бяхме писали бе ,приятелю Злоедов?
Айде пак да попишем, хем да допълним наший Диего.
Между другото , ти Диего, хубаво цитираш Семенова, само че тя изобщо не препоръчва хума , а каолинаво глина! Най-подходяща била за пиене.Но трябва да е проверена! Нейният пуснат в продажба продукт (каолинова) се нарича "Каогсил" . Останала ми е даже още една кутийка. (Тук я няма по обясними причини
) Пихме го на поразия докато бяхме в школата й. Даже може да се каже ,че е вкусна.
Иначе , знаете бате ви Бино как си е набавил неговата глина , ако искате може да минете по неговия трънлив път, но за по-кратко, по-удобно и по-евтино може да изберете втория вариант: Черпите по два портокала и ви казвам откъде да си вземете проверена глина.
(Първият вариант е : Отива се в находището, където се добива. Там се дава почерпушка за да ти обърнат внимание ,защото на дребно не продават , а само на камиони. Вземаш си 5 кила глина и веднага се отправяш към София, института "Пушкаров"- единственото място, където може да се провери глината за тежки метали и радиоактивност. Там те посреща симпатичният Евлоги Марков, шеф на лабораторията , плащаш 200-300 лв и след 2 седмици си готов. Ходил съм лично два пъти при него. След това следва микробиологично изследване , което жоже да се прави във всяко ХЕИ. Аз го направих във Варна. И после си готов да пиеш глина до насита. )
Та вторият вариант беше - отивате до находището в с. Ветово, Русенско и си взимате от преверената вече глина. И да не забравите за портокалите.
Глината има и други приложения - маска за лице се прави от нея, също може да се сипва и във ваната( който има) и става общо насищане на тялото със силиций.
СИнева , абсолютно си права. ( И аз се бях развихрил в някоя от темите точно по същия повод )
Няма как да се установи еталонната индивидуална препоръка за каквото и да е.
Затова може да се приеме , че всяка такава е силно усреднена. Съвсем прост пример - дори баналната норма витамини и минерали не би могло да бъде установено дори ориентировъчно, без да се запознаем най-малкото с хранителния режим на човека. Колкото повече яде , и колкото по-нездравословно , толкова по-голяма е нуждата му от витамини и минерали. Просто като боб, но никъде не го пише
По диагностиката нещата са същите - стойностите варират според голям брой външни и вътрешни фактори. Точно затова и като си вземем кръвните изследвания, ще видим , че за всяка стойност има едни широчки интервали, в където трябва тя да се озове. Но дори и да е извън интервала , както е забелязала Синева, пак не трябва да бързаме да се плашим. Скоро може да си влезе в нормата от само себе си. Например едната кръвна захар може да подскочи здраво при стрес, при изтощение и т.н. И затова докторите правят динамичен профил - отчитат каквото им е интересно в по-дълъг период и гледат какви са колебанията. Само най-големите дървари след първата проба веднага си изписват поразиите.