Здравейте!
Най-сърдечно ви поздравявам за избора, който сте направили и за приноса ви за образуването на тази толкова приятна общност, в която ще се радвам да ме приемете. Mer, прегръщам те за това, което си започнала; силно съм впечетлена от твоята енергия и позитивност.
Аз съм Ани и вече два месеца продължава моята промяна към здравословно хранене и най-вече, към здравословен начин на живот. Всичко започна, разбира се както и повечето сериозни и значими неща, които му се случват на човек: със сътресение. Преди да дойде сътресението бях чувала за вегетарианството, за гладолечението и като цяло за здравословния начин на хранене, освен това бях чела книгата на Лидия Ковачева, но всичко това ми изглеждаше екзотично далечно, чуждо и труднопригодимо към моя начин на живот. Допадаше ми разбира се, но някак си отдалеч... като някаква ексцентричност. Бях изумена, когато видях резултатите от прочетеното в лицето на родителите на един мой приятел: от застаряващи пенсионери с типичните за тази възраст болести, те се бяха променили до неузнаваемост. Майката сияеше като момиченце, а бащата сякаш никога не беше боледувал. От тях имах телефона на д-р Гайдурков (последователят на Лидия Ковачева, който беше променил живата им), но осъзнах какво съм имала чак след 10 години. За съжаление човек се докосва истински само от неща, които са свързани лично с него самия, под една или друга форма.
Така неочаквано дойде и сътресението в живота ми. Трябваше да премина две операции – лапаротомия и лапароскопия – за да достигна до това радикално решение за промяна. Трябваше да се разочаровам и от „най-добрите” лекари, които искаха да „излекуват” болеста ми като ме превърнат в труп. Не мога да обясня откъде намерих сили да се противопоставя на официалната медицинска експертиза и дилемата в която се намирах, когато всеки ми казваше, че няма друг вариант за лечение освен хормоналния и че би било лудост и немарливост да не се подчиня на лекарското решение. Това беше моментът, когато разбрах какво значи, че „да бъдеш лишен от надежда, не означава да бъдеш обезнадежден”; чак тогава се сетих за д-р Гайдурков и заедно с моя съпруг решихме да го посетим.
Така започна моят нов живот.
Започнах с така наречената разтоварителна програма – 20 дни само на сурови плодове, зеленчуци, фрешове, билки и вода. Не вярвах, че ще издържа, защото като представител на зодия Телец обичам всичко вредно,
но въпреки мъчението през първата седмица усещах прилив на такава жизненост, каквато никога не бях изпитвала. Сега вече можех да тичам без да ми прималява и без главоболие. Д-р Гайдурков ми обеща, че никога повече няма да имам болезнан цикъл и болки в гърдите и това вече е факт, на който все още не мога да се нарадвам.
Завършвам с това, че вегетарианството е начинът на живот, който ми помогна да преоткрия и изградя себе си.
Ще се радвам да общувам с всички вас!