Сара,
Започни оттам да се успокоиш. От паникьосване няма смисъл. Едно нещо за да вземе да се оправя, то трябва да се обърка докрай! Ти явно така се чувстваш, сякаш си си объркала живота докрай. Значи оттук нататък всичко ще вземе да се оправя!
Много се радвам, че си попаднала в този форум, на мен страшно ми помогна преди няколко месеца, макар, че в момента в който го открих вече се бях променила до голяма степен. Всяко нещо с времето си. Щом си минала през диетата на Дюкан, значи това е трябвало да се случи, най-малкото за да се отвратиш от месото. Аз по принцип никога не съм обичала месо, затова и изобщо отхвърлих идеята да отслабвам с Дюкан. Не знам защо тази диета е толкова популярна и защо всички мислят, че е единственият начин да се свалят килограми?! Всъщност, за 6 месеца суровоядство (дори не е нужно да е 100%), без да правиш някакви особени ограничения или режими, според мен щеше да свалиш повече килограми... Които щеше и да си задържиш. Да не говорим, че сега нямаше да си развалина, а пращяща от здраве, настроение и позитивизъм... И аз започнах главно за да сваля килограми, но постепенно осъзнах, че колкото и слаба да се докарам на външен вид, ако си остана със "затлъстяла" душа, никога няма да се задържа на новите килограми и да се чувствам наистина добре в кожата си.
Затова ти казвам пак - започни с вътрешния си мир. И пушенето, и пиенето, и тъпкането с ядене са в резултат на нещо, което те мъчи отвътре. Вероятно знаеш какво е то, или може би се мъчиш да го отречеш и отказваш да го приемеш. Няма да се пребориш със страховете си, ако не ги погледнеш в очите. Гледай и себе си. В огледалото и по много. Най-добре гола, отвсякъде. Вероятно не се харесваш, но това в момента няма значение, защото изглеждаш така само в момента и това е временно. Визирай себе си по начина по който искаш да изглеждаш, но не се вманиачавай в този образ. С времето и промените, които се надявам да направиш в живота си, ти ще изглеждаш дори по добре от това, което си представяш. Красотата не е само номерът дрехи, който носим, красотата е толкова много неща... Диети като тази на Дюкан няма да те направят по-ведра, усмихната, да запалят пламъчетата в очите... Това всеки го носи в себе си, а защо хората не могат да го покажат без да имат нужда да се стимулират с алкохол и др.?
За алкохола и цигарите не бих те съветвала всичко отведнъж. Ако се опиташ да преминеш на сурова храна, да откажеш цигари и алкохол накуп, най-вероятно ще стигнеш до същия емоционален срив както след яденето на месо по цял ден. С нищо не бива да се прекалява и да става насила. Опитай да разчистиш малко хладилника си от най-вредните храни, кажи си, че ще пиеш по-рядко, че ще намалиш с 1-2 цигари дневната доза. Всъщност ако преминеш на повече сурова храна, цигарите дори няма да ти "вървят" с плодове и салати, и с течение на времето от само себе си ще ги намалиш...
Пий много вода. Даже като ти се допуши, първо пийни една чаша вода и после виж колко ще ти се пуши. Водата много помага при отслабването и в никакъв случай не я пренебрегвай! Но недей и да следващ съветите на Дюкан да пиеш по 2 чаши вода по време на ядене... Това го четох някъде за тая диета и така и не мога да намеря разумно обяснение защо някой някога би съветвал някого да го прави?!
Чети много. Тук във форума и в сайта на Мер има много интересни статии, но не е задължително да четеш само в тази сфера. На мен примерно ми беше много интересно да чета изобщо за човешката физиология и храненето като цяло... също много мотивиращо действат т.нар. success stories - реални резултати, постигнати от реални хора, справили се с много излишни килограми и още по-излишни болести и болки. В началото ще си много лабилна и е много важно да укрепиш мотивацията, волята и психиката си. Не споделяй много с други хора, дори на нас във форума недей разказва какво се случва, ако това ще те притесни по някакъв начин. Ти си ти и никой няма право да ти се бърка и да ти налага кое как да правиш. Дори каквото ти надрънках няма нужда да четеш, ако вътрешният глас крещи за промяна, просто го следвай... Ако успееш да издържиш първите седмици, после ще добиеш такава увереност в себе си, че сама ще изпиташ желание да спеоделяш (например тук при нас
) и нищо и никой няма да може повече да ти повлияе.