Здравейте,
Благодаря за милите думи и се радвам се, че го има този сайт и този форум с хора като вас, които са решили да вземат здравето си в собствените си ръце, което е единствения правилен начин, според мен!
iskrena, за жалост нямаме много избор, когато стигнем до зъболечение. В по-голяма или по-малка степен всеки подход си има своите негативи. Нещата опират до преценяване на риска и ползата от всеки един вариант на лечение.
Заздравяване на кариеси?На този етап не съм виждал
документиран случай за оздравял кариес! Кариесът може да бъде задържан и да не се развива дълго време (защо не и за цял живот), но тъканта (емайл и дентин) да се възстанови напълно на този етап доказателства няма. Срещал съм какви ли не сензационни новини за самооздравял зъб от кариес (включително и в този форум от хора, които уважавам), но нито една от тях не са били подкрепени с необходимите факти - клинична/рентгенова снимка, наблюдение и заключение от зъболекар. Моля, не бъркайте кафяво петно/деминерализация с кариес! Деминерализацията на зъба във фаза бяло или кафяво петно, всеки студент знае, че е обратима при определен режим! Когато вече има кавитация (разбирай дупка) - няма връщане назад!
Аз си имам едно кариесче, което си го наблюдавам доста години и мога да кажа, че не расте. Не си го пломбирам, защото за да стигна до него (междузъбен кариес е) трябва да унищожа безвъзвратно 20х повече здрава зъбна тъкан. Преценявам, че рискът зъба да остане непломбиран в моя случай не е много голям, за това и съм взел това решение. Имал съм пациенти от "нашата черга", към които съм подхождал по подобен начин, дори и уринотерапия сме вкарвали с успех в името на оралното благоденствие. Това, разбира се няма да предложа на всеки мой пациент, че току виж са ме опандизили, особенно тук в Англия!
БрекетиАко имам избор бих предпочел вариант със снемаемо апаратче или с по-скъпия вариант - от серия снемаеми апарати от рода на
http://www.invisalign.com/, отколкото с брекети, дори и лечението да продължи по-дълго. Всеки ортодонт си има свой подход и пътят към Рим не е само един, за жалост. Има различни системи и всеки предлага това, което дава добри резултати в неговите ръце.
Ако се стигне до брекети, почти съм сигурен, че има лепила, които не съдържат флуор. Казвам това (въпреки, че не работя ортодонтия), защото те не се различават от лепилата, които ползваме за фиксиране на порцеланови/композитни конструкции, а в много от тях няма флуор!
Nelli, благодаря за статията! Знам за работата на Д-р Гайдурков, чел съм някои негови книги и само мога да се радвам, че има хора като него в медицината ни. Познаваме се и лично с Д-р Гълъбов ("Световната конспирация срещу здравето", "Окована свобода"), зедно с него и друга моя колежка подкрепихме борбата на Варненските майки в борбата им срещу флуорирането на млякото в детските градини на Варна.
http://www.monitor.bg/article?id=154200