Ами слагам семенцата в чиния, от малко по-дълбоките. Заливам с вода. Минава необходимото време(за пшеница - 10-на часа, за нахут 12, ръж - 10, соя -15, киноа - 4, слънчоглед - 4). Слагам ръка и накланям над мивката. Те повечето семена си остават(в най-лошия случай да паднат 4-5), не падат в канала. Само киноата е проблемна в това отношение, но и на нея й намерих цаката. При нея наливаш вода, изчакваш да се утаи, и след това изливаш внимателно водата. Загниване и лоша миризма не могат да хванат, защото в чиния вентилацията е перфектна, особено за тая жега. Пък и семената може да ги разстилаш равномерно...не е като в буркан, всички да са едно въху друго и да се спарват. Като останат капки по дъното на чинията, те се изпаряват бързо и няма загниване. С чиния на мен ми е 100 пъти по-лесно, отколкото да си играя с буркан и да се занимавам с марли и други такива неща
Единствено в жегата ще внимаваш да не ги оставяш сухи, че както са почнали да набъбват, да не ги убиеш, когато кълнчетата са още бебенца
Така че действай отговорно
По 4-5 пъти дневно ми се налага да промивам някои семена. Докато зимата с 2 промивки минаваш за цял ден. Но не отнема време. Освен това качеството и свежестта на кълновете, които си произведем, са много по-добри от купешките. А за тва, че излизат супер евтино да не говорим. 86 стотинки е половин кило пшеница. Същата е и цената на ръжта. Нахутът е 1,80 лв. А с половин кило ще караме седмици наред, някои даже и месеци. Така че, Васе, захващай се с кълнопроизводство