Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Дневникът на Алексче  (Прочетена 49219 пъти)

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #120 -: 13-11-2010, 17:40:22 »

ми не знам в останалата част от света, ма в Б-я на опаковката си пише "Слънчогледов тахан" и т.н. Ако само сусамовият е тахан, защо ще се добавя "сусамов" ако то се подразбира? значи има и друг вид, не само сусамов...
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Алексче

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 106
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #121 -: 13-11-2010, 17:51:36 »

да бе, аз съм яла домашен такъв в Сандански, там гледат фъстъци, много вкусно нещо, ма по-добре сусамов тахан... слънчогледовият и той е супер ма и него го продават печен... :surpris_23:

Е, при тая цена от почти 8 лв. за 250 гр. няма да си купя скоро пак...  tooth А слънчогледов не съм виждала наскоро наистина никъде.
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #122 -: 13-11-2010, 19:55:51 »

Може би не се изразих правилно...
тахан = сусамова паста или масло
Т.е. не е правилно да се казва сусамов тахан (това сега ми светва).

http://en.wikipedia.org/wiki/Tahini

Всичко останало са си просто пасти или масла.
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #123 -: 13-11-2010, 20:36:46 »

напротив, на български е правилно... просто е възприето леко грешно от чуждия език и в българския се използва правилно така думата... то и "лизинг" примерно е преведено неточно, ама като се е наложило това значение в българския, става правилно за нас :)
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Алексче

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 106
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #124 -: 17-11-2010, 12:58:57 »

Нямах много време да пиша последните дни; карам я на салати, плодове, боб и леща, ядки и тук-таме хляб, но имаше и глупости от сорта на оризови спагети и шоколад (пак ми стана нещо преди цикъл  :Confus_3:).
Днес засега съм на чай и салата от боб с лук, за следобед имам ядки, вечерята ще е салата от карфиол, целина и каквито още зеленчуци се намерят вкъщи.
Активен

Алексче

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 106
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #125 -: 18-11-2010, 22:54:06 »

Днес - почти само сурово, но попрекалих с количеството.

Закуска - чай; докато се усетя, то станало обяд.
Обяд - салата от целина, карфиол, покълнал слънчоглед и смлени орехи;
следобед - общо 4 банана и една ябълка;
вечеря - салата от спанак, лук, праз, ябълка, слънчоглед, маслини; един варен картоф.

Преди малко изрупах 5 бразилски ореха с 5-6 фурми и мисля да спра за днес.  ;D
Активен

Алексче

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 106
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #126 -: 19-11-2010, 22:39:40 »

Менюто от днес:

9.00 - чай;
10.00 - 3 сини сливи;
12.30 - същата салата от целина като вчера и един соев пастет от магазина;
следобед - 200 гр. микс от ядки и стафиди и една слива;
21.00 - броколи полусурови на пара, една филийка "мокър" хляб, маслини и ок. 150 гр. печена тиква.

Реално погледнато, можех да мина и без вечерята, защото почти не бях гладна, но... навици.
Активен

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #127 -: 20-11-2010, 18:14:26 »

Какъв е тоя мокър хляб Алексче  ::) :)
Активен

Алексче

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 106
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #128 -: 20-11-2010, 18:25:37 »

 ;D
Немски пълзнозърнест хляб. Точно "мокър" си е.
Активен

Алексче

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 106
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #129 -: 20-11-2010, 21:58:21 »

Днес:
- 6.30: пчелен прашец с мед и лимонов сок;
- 9.30: 2 банана;
- 14.30: родопски боб с лук и броколи;
- 20.00: банан;
- 21.00: салата от зеле, моркови и пащърнак; 4-5 бразилски ореха.

Иначе за хляба, който си купувам - не знам каква точно му е технологията, но се виждат натрошените зърна и семена вътре, леко кисел и клисав е. Купувам от него, защото ми се струва, че има по-малко брашно и обработка от "Вита" и подобните му, а до приготвяне на суров още не съм стигнала.
Все пак гледам да не ям хляб всеки ден, де.
Активен

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #130 -: 20-11-2010, 22:23:57 »

Алексче, и аз ям от същия  tooth когато нямам домашни крекери  ;D
Активен

rima

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 512
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #131 -: 20-11-2010, 22:39:34 »

направо го спука този боб с лук  tooth Не ти ли се доспива от лука?
Вита хляба има консерванти, седи на топло с дни и не мърда.
Активен

Алексче

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 106
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #132 -: 22-11-2010, 22:10:52 »

Какво да правя... много обичам боб... А от лука защо да ми се доспива?
Днес: ябълки; салата от целина със слънчоглед и орехи; 7-8 бразилски ореха; салата от сурови броколи с пресен лук  и дресинг от ядки (страшно вкусно); парченце печена тиква с кафява захар, капела и смлени орехи.
Активен

Алексче

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 106
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #133 -: 29-11-2010, 17:06:56 »

Тези дни по стечение на обстоятелствата ядох предимно готвени храни,  вкл. и  с животински продукти (без месо, естествено) - резултатът беше, освен спад на тонуса и "самочувствието", че ме хвана и някаква настинка (вирус или Бог знае какво). Направо не мога да повярвам, че по-рано това ми е било нормалното състояние...  :Confus_3: Хубавото е, че колкото повече готвена храна ям, толкова повече ми се иска суровата - значи съм на прав път.
Активен

Алексче

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 106
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #134 -: 02-12-2010, 15:22:16 »

Последните два дни бях на билкови чайове и сокове - заради грипа нямах никакъв апетит.
Днес хапнах един портокал, 3-4 сливи и един банан; продължавам с чайовете, а по-късно ще хапна малко зеле; апетитът ми се възвръща постепенно.
Активен

Алексче

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 106
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #135 -: 03-12-2010, 20:18:51 »

Днес: зелена салата, домати, краставици, авокадо, сини сливи, малко лешници с мед (не непременно в този ред  ;D).
Вирусът още не ме е оставил и това хич не ми харесва, но поне съм на 100% сурово (като изключим чайовете и меда - той май не се брои за суров, нали?).
Активен

nety

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #136 -: 03-12-2010, 21:37:45 »

Има и сиров мед - не трябва да е пастьолизиран..
Активен

Алексче

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 106
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #137 -: 04-12-2010, 18:09:57 »

Днес:
закуска - билков чай, по-късно един нар;
обяд: пюре от фасул със зехтин;
вечерята ще бъде зелена салата с пастет от авокадо.

Има и сиров мед - не трябва да е пастьолизиран..

Пастьоризиран какво ще рече - разтопен ли?
Активен

nety

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #138 -: 04-12-2010, 22:44:02 »

Пастьоризация е нагряване при по-висока температура с цел да загинат патогенните организми.
Разтопеният мед може да е суров, ако втечняването е извършвано при температура не по-висока от 45 градуса. Ако си купуваш мед от търговската мрежа, на етикета би трябвало да пише дали е пастьоризиран...
Ако не, може би трябва да питаш търговеца, който ти го продава.
Активен

Алексче

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 106
Re:Дневникът на Алексче
« Отговор #139 -: 12-12-2010, 13:46:16 »

Здравейте, не съм писала скоро, понеже менюто ми последната седмица е около 50/50 сурово-несурово. Поне животински не съм яла, както и джънк фууд, хапвам салати, боб, чат-пат кафяв ориз (не ми понася добре, много въглехидрати), плодове, ядки. От следващата седмица ще се постарая отново да увелича процента на суровото.

nety, помолих майка ми да попита своята приятелка, от която години наред купуваме мед (има сергия на Женския пазар) - тя твърди, че техният мед не бил пастьоризиран; дано да е вярно... (така или иначе не съм голям фен на меда, майка ми го яде повече).
Активен
 

Страницата е създадена за 0.088 секунди с 23 запитвания.