vladi, по принцип относно теглото, всичко си е строго индивидуално. Въпрос на генетика. В рода трябва да се види и ще видиш, че приличаш на някого. Не се сравнявай с приятели и познати. Например имам познат, с който сме и набори, и сме еднакво високи на ръст(185 см). Той почти не яде и е 108 кг, а аз ям по 5-6 пъти на ден и съм 57. Нито аз съм болен, нито пък той.
Имат значение още много неща - дебелина на костите, плътност на мускулите и др. Има и една важна класификация по структура на тялото - ектоморфна, мезоморфна и ендоморфна. Ето на кратко:
Ектоморф:Ектоморфният тип е строен и слаб, с тънки кости, с дълги ръце и крака и издължени мускули. Ектоморфите качват маса много трудно и след това лесно я губят. Те се характеризират с релефни тела и нисък процент подкожни мазнини. Жените ектоморфи обикновено се радват на своя тип тяло, но за мъжете то може да бъде сериозен проблем. Ектоморфите имат много бърз метаболизъм.
Мезоморф:Мезоморфният тип има най-добрите генетични предпоставки за изграждане на мускули. Те се характеризират с атлетични тела. Мезоморфите бързо реагират на тренировките и лесно изграждат мускулна маса. Към това се прибавя и природно голямата физическа сила. Този тип няма проблем нито с качването на мускулна маса, нито с постигането на дълбок релеф. Мезоморфите имат широк гръден кош и масивни мускули. Дори неспазването на стриктен тренировъчен/хранителен режим не винаги повлиява на добрата генетика на Мезоморфа.
Ендоморф:Този тип се характеризира с дебели и силни кости. Закръглените форми и високият процент подкожни мазнини са присъщи за Ендоморфа. Този тип няма проблем с качването на маса, но най-трудно може да постигне релефна мускулатура. Ендоморфите имат забавена обмяна на веществата и трябва да внимават с натрупването на излишни килограми.
Но нека не забряваме, че рядко човек може да е точно определен тип. По-скоро всеки е по малко и от един, и от друг тип.
Надявам се информацията да ви е била полезна, и не си "вкарвайте филми", че ви има нещо! Вие сте си вие, уникални и толкова!