Деси, заради температурата е
Ето малко инфо:
Eто някои основни изисквания при покълването на различни семена/време за престой във водата;време за покълване;препоръчителна температура /
1.Овес-12 ч.;3 дни;19-27 град.
2.Просо-8-10 ч.;3 дни;21-27 град.
3.Царевица-12-20 ч.;2-3 дни;19-29 град.
4.Ечемик-12 ч.;3-4 дни;19-27 град.
5.Грах-12 ч.;3 дни;10-22 град.
6.Фъстъци-14 ч.;3-4 дни;19-29 град.
7.Тиква-10 ч.;2-3 дни;18-29 град.
8.Ориз-12 ч.;3-4 дни;13-27 град.
9.Ръж-12 ч.;2-3 дни;10-22 .град.
10.Сусам-4-6 ч.;1-3 дни;19-27 град.
11.Люцерна-4 ч.;6-7 дни;19-27 град.
12.Жито-10-12 ч.;2-5 дни;19-27 град.
13.Сминдух-10-12 ч.;3-4 дни;21-27 град.
14.Соя-12-24 ч.;3-6 дни;10-22 град.
15.Фасул-12-24 ч.;2-6 дни;19-29 град.
16.Леща-12-24 ч.;3-4 дни;19-27 град.
17.Нахут-12-24 ч.;3-5 дни;10-22 град.
18.Слънчоглед-4 ч.;1/2-2 дни;13-27град.
Най-добре е да се опитате да поддържате температура 18-22 град. и влажност 60-70%.При ниски температури семената няма да покълнат или ще покълнат много по-бавно, а при високи температури могат да мухлясат.
източник:
http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/2forum/index.php?topic=190.msg382#msg382