- Другите обясняват, че b12 идва от почвата (бактерии, микроорганизми, гъби) и чрез нея животните стават източник на витамина; в червата на животните същата бактерия го произвежда. Не се пояснява дали бактерийката случайно не обитава и червата на хомо сапиенса и не си произвежда B12
Обяснението за нашите предшественици вегани е: набавяли са B12 в резултат на лошата хигиена - хапвали са немити плодове, зеленчуци, зърна, треви.
Влади, аз съм чела че В12 сам се синтезира в чревната флора на човека и идва отвън чрез растителните храни, но:
1. Тъй като почвата става все по-бедна на хумус и постоянно се обработва с препарати, хората започват да страдат от липсата на В12...
2. Пиенето на антибиотици нарушава чревната флора на човека, оттам и синтезирането на витамина
Не вярвам, че природата би допуснала грешка, за да ни принуждава да ядем животински продукти заради един витамин...Според мен нарочно се говори как само вегатиранците и веганите страдат от липсата на В12, за да се плашат хората и да мислят, че месото е незаминимо...От липсата му може да пострада всеки...
Преди 7 год. имах херпес зостер и ми биха ампули витамини Б12. Това беше 3 год. след спрях червеното и консервираното месо и ядох само пилешко и риба...Както тогава, така и сега не "обвинявам" не яденето на месо затова...Тогава прочетох, че се съдържа и в броколите и оттогава, това ми е любимата храна- преди сварено или на пара сега, вече и сурово..[/color].[/list]