Избирателно четене:)
Микроорганизмите произвеждат B12 ( Pseudomonas denitrificans, Propionibacterium shermanii, Streptomyces griseus,...), но това не е достатъчно.
Има няколко "вида" B12 - Cyanocobalamin, Hydroxocobalamin, Nitritocobalamin, Methylcobalamin и т н.
Cyanocobalamin-a е този, който се превръща в биологично активния Коензим B12. Другите са т нар "носители" или съхранители, не знам как е понятието на бг.
Във ВСИЧКИ растителни източници B12 е неслучайно наречен "псевдо B12", понеже е в биологично неактивна форма за човешкия организъм, тоест минава и заминава. Преживните имат в стомашно-чревния си тракт бактерии, които правят тази транформация и от B12 в растителни източници го превръщат в биологично активния за нас, който отива в тяхното месо и мляко. В рибата и яйцата си го има по default.
Другият вариант е добавки, химически произведени по "правилна" технология.
Или на инжекции, най-сигурно:)
Действително си има запаси, но изчерпят ли се веднъж...