Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Дневникът на Веско  (Прочетена 60966 пъти)

vesselin777

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 364
  • what noone knows - nobody sees
Re:Дневникът на Веско
« Отговор #180 -: 10-04-2013, 18:08:28 »

 Здравейте, хорица!
 Да споделя, че от 20 февруари насам съм на 100% сурова храна. Разбира се в 80-10-10 стил  ;).Имаше двудневно прекъсване с малко варени картофа и моркови, но общо взето от около 50 дни съм на плодове, кълнове от елда и зеленчуци. Чудя се само как да оптимизирам менюто си спрямо сегашния сезон. Точно в момента нямам почти никаква възможност да напускам София, а диворастящите зеленолистни (мойта си песен  ;D) много ме привличат из поляните. За момента реших, че не бива да се лишавам от тях и като намеря някой по-чист двор или поляна, на която поне видимо липсват следи от пребиваващи там животни, си бера смело глухарчета, врабчи чревца, коприва и обикновена трева. После ги измивам и ги накисвам за няколко часа във вода, в която съм сипал малко разтвор на водороден пероскид 30% (силна кислородна вода).
 Молбата ми е, ако има някой идея как най-лесно и разбира се ефикасно биха се дезинфекцирали тревите - нека драсне някой ред. Няма да се разсърдя на повече споделен опит в случая ! 
:Content_22: :peperudi:
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти

green flower

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 448
  • Remember your dreams!
    • Органично
Re:Дневникът на Веско
« Отговор #181 -: 10-04-2013, 18:24:26 »

Честити 50 дни  :fluretaa:! Май това с кислородната вода е най-силно и ефективно... Аз моите чат-пат само в сода или подсолена вода ги кисна, но мисля, че кислородната вода ще е най-доброто. Чела съм и за киснене в оцет (разреден с вода)...пробвал ли си? Аз също съм на сурово, като изключим варени или печени картофи 2 пъти в месеца и по някой задушен зеленчук!
Няма ли кой да ти достави от някое село наблизо или като ходи на разходка по някой треволяк в по-големи количества?
Активен
Усмивката е подписът на Божественото!

People will always respond positively to joy and enthusiasm.

vesselin777

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 364
  • what noone knows - nobody sees
Re:Дневникът на Веско
« Отговор #182 -: 10-04-2013, 21:19:46 »

 Мерси,Цвети  :flowers2: !
 За съжаление няма на кой да кажа в момента, пък и имам нужда от ежеседмични доставки с количества .
 Аз съм решил до Великден да остана твърдо на сурово, а после пак ще включа отвреме-навреме варени манджи със зърна, зеленчуци и диви растения.
 Относно печените картофи, ти поне си биолог и ще ме разбереш, при загряване на скорбялата над 150 градуса глюкозата в нея реагира с АК-та наречена аргинин и се получава силно канцерогенно вещество, , което пречи на репликацията на ДНК в клетките. Оказа се, че учените знаят за това от 2003 г. и в момента разработват ГМО варианти на всички скорбелни храни, които да нямат способността да синтезират аргинин в клетките си. Представяш ли си това до къде би ни довело..... :Confus_3:. В едно то последните си видеа в ютюб Тим Ван Ордън много добре обяснява ситуацията. Той нали в последно време се зае да изучава биохимия и има доста добри попадения.
 P.S. При варене гореспоменатата кофти реакция не се осъществява.
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти

shofilev

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 376
Re:Дневникът на Веско
« Отговор #183 -: 10-04-2013, 22:07:36 »

Молбата ми е, ако има някой идея как най-лесно и разбира се ефикасно биха се дезинфекцирали тревите - нека драсне някой ред. Няма да се разсърдя на повече споделен опит в случая ! 
:Content_22: :peperudi:

Аз използвам сребърна вода с концентрация 10-20 мг/л.  - така става най-бързо (за около 20-30 минути), иначе може да се разреди и под 1 мг/л, но трябва да се киснат няколко часа. Тук основният проблем е цената - ако си я купуваш, излиза скъпо, ако има машинка сам да си я правиш, е поносимо.
Друг начин е с мъртва (кисела) вода - прави се с машинка за жива и мъртва вода и на практика е безплатна (първоначалната инвестиция в машинката е около 70 лв., ако не искаш да си конструираш сам). Този вариант е много по-евтин, защото няма консуматив, който се изчерпва с времето (както е при среброто). Минусът тук е, че трябва да се приготвя ежедневно, защото е нетрайна.
Предимството на сребърната вода е в това, че е не само дезинфектант, но и консервант. Ако след измиване на зеленолистите се накиснат в сребърна вода, след това могат да не се изплакват - така част от среброто попада в организма и оказва своето полезно действие.

Но каквото и да се използва, 100% надежден начин няма - винаги има риск, особено когато става въпрос не за бактерии и вируси, а за яйца на по-големи паразити.
Активен

mona03

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 33
Re:Дневникът на Веско
« Отговор #184 -: 11-04-2013, 10:51:04 »

Здравейте,
Четох на няколко места, че едно от диворастящите, което ядете е глухарчета. Въпроса ми е цялото глухарче ли берете? Или само листата? Купувала съм си и корени, изсушени за чай.
Активен

vesselin777

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 364
  • what noone knows - nobody sees
Re:Дневникът на Веско
« Отговор #185 -: 11-04-2013, 14:45:15 »

 Цялото растение е ядливо. Аз най-обичам младите листа и цветовете.
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти

Theodora

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 991
Re:Дневникът на Веско
« Отговор #186 -: 12-04-2013, 11:41:36 »

В музея с танковете до румънското посолство какъв слез расте самооо  :essen:
Активен
Psychonaut
 

Страницата е създадена за 0.049 секунди с 21 запитвания.