Знам, убеден съм, скоро ще дойде времето, когато ще обсъждаме идеи, ако темата е за такива (напр. "Химически следи"), а
НЕ личностите, изказващи и защитаващи/критикуващи тези идеи!...
Сега: "химически следи". Едва ме убедихте да пиша отново.
Да разгледаме хипотезата "Белите следи след високо/ниско летящи самолети са химически вещества, разпръсквани за да въздействат по лош начин на нищо неподозиращите добри хора.
Въпроси към тази (хипо)теза:
1. Някой може ли да си представи и каже къде точно ще паднат (биха паднали) химикалите, "пръскани" от 8-10 000 (хиляди) метра? Колко време, колко силни ветрове ще ги носят в коя посока? [Отговор: никой нищо не може да отговори на този въпрос.] . Подсказка: за да уцелят блока с насаждения, селскостопанските самолети летят, пръскайки, на ...5-10 (!!!) метра височина!
2. Като имаме пред вид 1., къде точно живеят хората, заповядали "пръскането"? А техните деца и внуци, пътуващи по цялата планета?
3. След като ние, с невъоръжено око сме "разкрили" злите пръскащи злодеи, дали това е тайна за безброй правителства, жертви на тези злодеи? Ми 'що няма израз на недоволство?
4. Какво казват в ООН и ОССЕ (най-малкото) по въпроса?
5. Какво казват стотиците хиляди летци, инженери, техници, метеоролози и пр. професионално свързани (действащи и пенсионери) с летенето хора - по същия въпрос? [Ето, един от тях - аз, твърди, че сам е произвеждал кондензационни следи съ МиГ-17 преди ...35 години.]
6. ..Стига с тия въпроси.
Следите, които всички ние виждаме след самолети, главно летящи на големи и средни височиниq са водна пара! Те се появяват само там и тогава, където и когато присъстват всички необходими физико-химични условия (скорост, височина, температура, влажност, кондензационни ядра, форма на крилото и други части на самолета, ъгъл на атака, скорост на промяна на местната скорост на въздушния поток...). Ако някой пита примерно "ами ония, дето са кръстосани под почти прав ъгъл...?" Това се случва над пресечни точки и разклонения, "кръстовища" във въздушните коридори, от където самолетите са длъжни да минават, за да има ред и безопасност.
Следите, уж излизащи от "пръскалки" на един самолет-цистерна, показани в клип в началото на тази тема, заснети продължително от борда на друг самолет, са предизвикани от формата на обтекателите на огромните маркучи и накрайници, използвани от цистерната при зареждане на самолети във въздуха...
Съвсем отделен е въпросът, че на специално подготвени самолети, които не могат едновременно да возят пътници с багаж, може да се направят и са правени устройства за разпръскване на химикали с цел най-често изваляване на облаци за подобряване на видимостта от земята, научни опити, свързани с възможно военно приложение. За тях ние знаем, но почти не можем да ги видим. Ако пък ги видим, вероятно няма нищо да разберем, освен ако примерно се знае, че др. Джугашвили (Коба) е на трибуната и той трябва да може да види самолетите, но те пък да не са много ниско, че ако някой откаже, става страшно и пр. и пр.
Има също и предложения да се намалял парниковия ефект от замърсяване на атмосферата, като се създаде - на много голяма височина - светлоотразяващ слой, в който слънчевите лъчи да се отразяват и да не достигат Земята... За да има ефект, при това съвсем неизвестен, дори само за отделен опит по тази идея, са нужни такива огромни ресурси, че се съмнявам дори държава като САЩ да може да го проведе.
Сега - съвсем сериозно и тъжно:
Съществува, от древни времена, непреодолима склонност на хората да търсят и прехвърлят вината, да посочват "причината" за своите неуспехи, извън себе си, някъде другаде. Дали това е "вещица", астроном, птица, космическо явление, група хора от друг етнос, "химически следи" и мн. др., само да не си кажем простичко плимерно: "Аз(ние) не успях да свърша работата качествено, не се потрудих да науча достатъчно, да действам правилно, своевременно..." и т.н.
Дали тази склонност е подсъзнателна или умело насочвана от едни хитреци в техен личен интерес, проявяването й не подобрява нещата. И ние тук ако дори изтрием всички други теми и оставим само тази, "зловредният химически" състав на кондензационните следи ня да стане истински зловреден и фактите изобщо няма да се променят. Никакъв Ал Гор нищо не е признавал по въпроса (Това е друг неприятен похват: "Х" твърди, че "У" е казал нещо и следователно "У" е лош... кой ще ходи да проверява истината?)
Моля всички за извинение, повече няма да пиша по тази тема.