Бате Бино - приемам постта ти като подкрепа на това че всеки трябва да споделя знания и опит безкористно, въпреки че в повечето от случаите това е силно комерсиално зависимо.....
Наистина съм тук сред Вас предимно да споделя моето мнение и гледна точка, уповавайки се на клиничният ми опит и знания, без какъвто и да било ангажимент да доказвам на някого нещо, да цитирам или публикувам статии, най-малко да убеждавам някой в нещо……дали Хомеопатията е псевдо наука, дали действа, как действа, дали съм сигурен, дали водата има памет, дали има странични явления, дали за това което говорим мастити учени са писали нещо….и т.н.
Аз съм ветеринарен лекар, не съм посещавал курсове по-хомеопатия, не практикувам Хомеопатия в съвременният и вариант, ползвам богата хомеопатична библиотека, посещавал съм доста семинари на известни индийски хомеопати, кореспондирам, дискутирам и обменям опит до ден днешен с някои от тях. Професионално съм се насочил към изучаване етиологията и патогенезата на болестите, възможностите за клетъчна терапия. Това е отговорът ми относно визитната ми картичка.....
Първоначално започнах да прилагам Класическа хомеопатия, като ползвах предписанията, знанията и опита на един хомеопат с дългогодишна практика. Аз бях човека, който прилагаше на практика ХЛ и проследяваше пациентите. За една година имахме доста положителни резултати свързани с лечението на екземи, пиодермии, отити, мастити, наранявания след различни инциденти и мн. др.
Но липсата на каквато и да било статистическа последователност при прилагането на лекарствата, появата на странични ефекти от някои от тях, липсата на всякакъв вид информация относно принципа на действието на ХЛ, на каквато и да било друга информация относно медицинско или научно обослувано действие на ХЛ, ме отказа напълно от „Класическото“ изучаването и практикуването на хомеопатията - емпирично, симптоматично, базирайки се на анамнезата и предишен опит събиран от векове, основаващ се предимно на опит грешка.
На този етап моята цел е изучаването на механизмите и принципите, чрез които действа Хомеопатията като цяло, нейните прицелни тъкани и взаимодействия с организма. Тези знания ще ми служат за основа върху, която смятам да се създаде статистически и научно обоснован подход при предписване на ХЛ, при който появата на странични действия ще бъде сведено до минимум.
Хомеопатията един ден ще бъде наука, която достойно ще заеме своето място в медицината!
Христо, страничните реакции от едно лекарство зависят от това на каква прицелна тъкан действат и как я ангажират. Например, ако ХЛ има отношение спрямо тъканите на сърцето, ефектът ще е съсредоточен върху сърдечносъдовата система. Ако имаме пациент с висок пулс и кръвно налягане, трябва да му се предпише ХЛ лекарство, което да стабилизира и излекува оплакванията му. В зависимост от избраното лекарство и потенция трябва да получим желаният резултат. Вариантите :
- Първият да се открие първопричината за оплакванията и чрез прилагането на ХЛ да се отстранят, което естествено ще доведе до изчезване им и пълно излекуване на пациента/най-правилният начин/.
- Друг начин е да се предпише ХЛ в специфична потенция, при която ще се „инхибират рецепторите за кръвното и пулса“ , след което пациента ще се подобри.
- Трети случай, ще се подбере ХЛ която избирателно „активира специфични рецептори или хормони водещи до понижаване на кръвното и пулса“, след което пациента ще се подобри.
- В друг случай имайки в предвид, че организма чисто физиологично вдига кръвното посредством калция – избирайки тогава например ХЛ /Кал.фос.-200СН/, активността на рецепторите спрямо калция ще се моделират и кръвното чудодейно ще спадне в рамките на минути.
- В друг случай можем да използваме ХЛ което регулира активността на ендотелина/напр.Серум Ангуиларе/, като по-този начин да премахнем съдовият спазъм и да подобрим състоянието на пациента, както и да предизвикаме диуреза и нормализиране на биохимичните показатели при болен с бъбречна недостатъчност.
- ………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
И така нататък можем да изброяваме различни ХЛ с техните специфични въздействия върху органи и системи, които в крайната сметка ще отстраняват и елиминират оплакванията на пациента. При всички тези лекарства ще имаме положителен резултат, но в крайна сметка КОЕ ще бъде правилното и единственото при което напълно ще се излекува болният, без да се наблюдава ефекта на потискането и ще се ограничи до минимум появата на други странични явления. Това е въпрос с повишена трудност, нали ……………. Ами ако на пациент с повишено кръвно налягане се предпише грешен препарат , който допълнително може да повиши кръвното, сами разбирате че хомеопатът ще бъде свидетел и ще се срещне с чудото "Страничнен ефект" в Хомеопатията.
Всички изброени случаи на лечение днешната Хомеопатия познава като наименования на лекарства и тяхното симптоматично предписание, но не и като начин на действие върху организма с научно-клинично медицински обоснован и очакван терапевтичен резултат. За някои ще припомня приказката за Аналгина……
Когато един разговор става преди всичко емоционално обвързан и обременяващ, той би трябвало да се само редуцира ….
Приятни почивни дни на всички