Житото възпитава чувство на жертвеност, но човек все още не знае как да извлича всички хранителни елементи от него. Може в продължение на месеци човек да се храни всяка вечер с варено жито. Може да се подслади с мед и счукани орехи, но най-добре е само жито, по 120 грама на вечер.
През месец февруари, когато почне разсипа на луната, може да се изкара за 10 дни житен режим с по 200 грама жито на ден, с малко мед, лимон, орехи и гореща вода. Това е прекрасен режим за пречистване от зимните утайки. Добре е врялата вода да се употребява 15-20 минути преди ядене на житото и най-много до един литър.
Сто грама покълнало жито е отлично за обновяване на сърцето. Зародишите са извънредно богати на витамини. Добре е да се употребява 20 минути преди ядене. Покълването на житото става така: сто грама жито се изчиства и измива, поставя се в чаена чаша с вода, като житото се изплаква още веднъж. Водата да е един пръст над житото. Така стои 24 часа. След това водата се изцежда, като се оставя само една супена лъжица вода, но нова, като житото отново се изплаква. В това положение то трябва да се завие добре с вълнено парче, защото е нужна известна температура. Ако си спазил това, след 24 часа житото ще покълне. Опитът ще научи човека как да се добере до тази температура. Изчаква се докато се появи покълването: появяват се бели стръкчета. Тези 100 грама жито се изяждат на три пъти. За вегетарианците е особено важно и необходимо да спазват този режим. Добре е да се поддържа 10 дни, да се почива 10 дни и пак да се продължи. Ако сърцето е болно, добре е да се поддържа цял месец. Може да се прибегне и до съвета на лекар.
http://www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=343
Благодаря ти Марийче!
Много ми допадна това, което си пуснала като цитат!
ЕЕЕ хайде от вчера и аз съм с вас!
Уж трябваше от сряда да го почна, но преди режима реших да пробвам едно био житце, което се казва Динкел, това било Лимец на немски. Та вчера си бях взела малко житце с орехчета и сушени сливки в него, малко бадеми и 2 ябълки и не остана време за друго ядене.
Трябва да ви кажа, че само за една нощ накисване житцето омеква и е много вкусно.
Българското, което винаги съм ползвала ми е много твърдо и ме заболяват челюстите докато го сдъвча...
Като имам време ще гледам да кача снимка на етикета, ако някой се интересува.
Тази сутрин, обаче леко се разочаровах: отварям новия пакет Динкел да си накисна за утре и гледам-вътре зрънцата по-едри...И май вместо динкел са пакетирали камут
много ме доядя!!!
Днес смятам да го разнищя този въпрос с доставчика!!!
Ако някой смята да си купува Динкел да знае, че той е с дребни зрънца. Ние го продаваме 500гр. за 3,6лв. Незнам на други места как е като цена.
Е хайде, приятен, слънчево-снежен ден на всички!!!
Успех с житуването!
Прегръдки!!!