Бих искал да задам 3 въпроса ,на които имам отговори за себе си.Искам да чуя други мнения.Няма да споменавам личното си мнение,че то не е за споменаване
,с оглед на това да не бъде засегнато личното достойнство на определен тип форумци.
1.Първия ми въпрос е :С какво личния ефект върху тялото и съзнанието на един човек е по-добър ,когато практикувайки житния режим ,той мислено,виртуално или действително в ежедневието си ,се включи в дадена група от хора, правещи същото? С една дума как ,другите ,които знаят че практикуваш "житния режим",ще допринесат на на клетките на твоето тяло да извлекат по-голям ефект от него?Опишете точно механизма,моля.
Мотива да го задам е,че тази тенденция е от край време сред хората ,които го практикуват.
2.Втория ми въпрос е:Необходимо ли е да се прави ?
Мотива ми да го задам е от чисто практичен опит.Ако винаги ,когато е гладен,яде човек пшеница /покълнала или варена/,винаги през всички години,всеки божи ден,когато изпитва глад/,колко много повече би му помогнал житния режим през февруари?Житния режим се прави с жито,не с пшеница ,според предписанието на Петър Дънов.Колко е голяма разликата между житото и пшеницата?Малка е-има ,но е малка.
3 Третия въпрос е :Защо трябва да се прави този "режим"?
Мотива да питам е следния:Режим ,значи ограничение,канон,нещо ,което има прегради,правило или нещо,което се налага,поради някакви причини.Когато Дънов е определил как точно да се прави този режим и кога , е имал пред вид факта ,че през цялата година и особено през зимата ,неговите следовници по онова време, доста са си задръствали телата с разни блудкави храни, пораждащи отрови, пречещи на съзнанието им,за да го разберат какво им приказва в беседите си.Те и без това не са блестели с интелект ,така че не е било никак лошо да им изсмисли този "режим"та поне малко да си пречистят акъла и тялото.Това дотук е много добре премислено и препоръчано от него-точно както трябва за тези, които трябва.Той е знаел, че те са си угаждали с разни неща в останалата част от годината-това са знаели и те самите.Затова ,поставени в "режим' разнебитените им умове и тела са идвали горе -долу в кондиция за следващата година.Човека е бил прав да го препоръча за онези хора по онова време-защо?Защото е било нужно за режима на хранене,който са имали те ,макар и вегетариански.Но онова време е било преди 60-100г.хората са били прости и със слаба воля ,тези около него,масата поне.Този "режим" е бил нещо като да се изповядат и да се пречестят,както телом ,така и духом,защото са правели в останала част от годината сума ти глупости...Тогава-да,но сега?Нима хората са същите и правят същите глупости?Ако не е така и са по умни,защо им е "режим"да ги стяга.Те ще са си стегнати и така.А ако са отпуснати сега и лапат едно друго цяла година ,къде е разликата между глупавите миряни,които ходят на черква да палят свещ и да се изповядват."Режима " не е ли нещо като изповед,което да опрости греховете на духа и тялото,след което да се почне пак едно яросно папкане на разни вегетариански вкусотии?На изповед не ходи ли оня ,дето знае ,че е направил грешка и съзнава това?Той ходи.Е, това ми е мотива -защо да се пречестяваме ,ако пак ще тварим тялото и духа си през следващата идна година,докато дойде време за другото покаяние-другия "житен режим".Не ели по добре да изберем едно от двете-или се храним винаги с жито и пшеница или карама както ни е кеф ,пък докъдето стигнем,какви пречиствания и защо,като сами сме програмирали пак да оплескаме работата до другия път?според мен е загуба на време само.Или-или.Това да си мислим че сме уж в златната среда ,са залъгалки.Защото "режима " не е никава златна среда ,а е процес на вкарване в нея.А вкарват оня ,които сам се е изкарал,нали ?
Въпросите ми не са ангажиращи,,просто ей така питам ,между другото...