Здравей, DANIELA!
Всъщност, на мен ми откриха каскадният стомах и рефлукса преди около десетина години. Тогава ми назначиха терапия с лекарства. След това, години наред нямах киселини, но храна ми се връщаше непрекъснато. Аз не обръщах особено внимание до момента когато изглежда стомашно съдържимото, не започна да влияе върху гърлото и гласа ми в частност. Получих хроничен фарингит, който не се повлияваше от нищо повече от два-три месеца... УНГ специалистът ме насочи към гастроскопия, но аз реших да гладувам преди това. Направих едно три-дневно уриново гладуване, което всъщност отключи тези киселини и оттогава не мога да се отърва от тях. Преди това, както казах, не усещах да имам киселини.
След този глад, направих гастроскопия и се оказа, че имам доста голяма каскада на стомаха и съответно ми назначиха НЕКСИУМ против киселините.Аз, обаче преди да вземам каквито и да било медикаменти, реших да направя седем дневното гладуване и през цялото време тези киселини проължаваха. Захраних се добре:
започнах с морковен сок, на следващият ден марулки и краставички, последвани от малки порции варени картоф, тиквичка и морков. Така около два-три дни. След това включих пълнозърнест хляб и ядки накрая.
Тъй като киселините не спираха, след като приключих захранването се предадох и започнах да вземама Нексиум и Де нол по схем. Лекарствата имаха някакъв ефект, но когато си правех ежеседмичните 36-часови гладувания, киселините отново се завръщаха.
След около три седмици спрях лекарствата (които и без това не пиех редовно) и направих два дни и половина сухо гладуване и половин ден водно, след което се захраних. Отново се захраних горе-долу добре.
В момента се въздържам от лекарства и косумирам джинджифил, с който се опитвам да спася положението с киселините. Храна ми се връща изключително рядко. Опитвам се да избягвам месото, ям риба обаче. Също така максимално рядко употребявам прясно мляко, но пък сирене в салатката слагам.
Като цяло мен ме влече полезната храна и рядко се хвърлям на боклуците. Въпреки това, обаче проблемите си ги имам, но съм решила да ги боря с еднодневни гладувания, редувани със сухо на около три месеца.