Мисля, че прекалено буквално приемате написаното от Петър Дънов, както и някои от горните коментари
. Нещата винаги са комплексни.
Да, факт е, че съвременният човек (средностатистическия) яде много повече, отколкото му е необходимо, а се движи доста по-малко. Да, факт е и че не всички са така, някои (като нас
) са дори обратното.
Да, факт е, че гладуването е една невероятно добра пречистваща и лечебна практика... Факт е и, че не е задължителна (освен може би при много сериозен здравословен проблем) и в никакъв случай не трябва да бъде насила приложена.
Но колкото и да е "чист" човек, нещо винаги остава вътре - някакъв, дори минимален боклук се натрупва, както прахът по мебелите, и просто периодически трябва да се "измете"
. За това има много начини. Не е необходимо да е непременно с гладуване - има клизми, има Шанкх Пракшалана, има пречистване на черен дроб/бъбреци, и дори по-щадящи методи за изтощени хора... Но гладуването е един от най-добрите начини да се изчистим духовно. Поне за мен
(оценявам го най-добре по време на сухо гладуване). Това е начин да забравим временно физеологичните нужди, да разтоварим телата и пречистим умовете си, да минем на друга вълна - отказ от "плътските" удоволствия за кратък период от време. Както при постите. И същевременно човек трябва да има дълбокото
вътрешно желание да го направи, защото идеята е именно да пречистим И мислите си. Постенето само по себе си не е достатъчно - човек трябва много внимателно да отсява и това, което влиза в главата му, да не допуска негативизъм и стрес под каквато и да било форма. Затова ако гладуването/постът се яви насилине над организма или ума - по-добре е да не се прави
.
П.П. За ходенето по нужда - мисля, че не се имаше предвид храната да напусне стомаха почти веднага след ядене, а да "разтоварим" предишното, от миналия ден (примерно) - за да се движи цикълът на организма. Тоест - да ходим по 2-3 пъти на ден до тоалетната. Аз да не се надувам, но при мен е точно така. При преобладаващо суров/растителен режим това е един от ефектите в дългосрочен план.