Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Дневник на злоядия  (Прочетена 50311 пъти)

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #20 -: 22-10-2010, 00:17:34 »

е то ако тръгнеш от всяко нещо да се страхуваш... :surpris_23: хартията ако я сложиш както трябва, няма да падне...

пък то и въздухът е толко мръсен и ни вреди, ма кво ся да не дишаме ли... според мен е вредно да се пазиш от абсолютно всичко, защото колкото по-чист ставаш толкова повече влияние ти оказва всяко нещо, както се казва прекален светец и Богу не е удобен, така и ние не бива съвсем за всичко да се втеляваме, живеем в мръсен и токсичен свят, колкото и да се пазиш, не можеш се опази... :(

пък решетката на фурната сигурен ли си, че е от подходящ материал? ???
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #21 -: 25-10-2010, 19:27:03 »

Постната храна в съчетание с туршията от зелени доматчета (вътре има и други неща, но най-важното е дафиновия лист) доведе до очистителни реакции в ставите и отделянето на натрупаното под формата на ушна кал (предимно).
Вчера си намерих мазнина - суров сусамов тахан и сега добавям от него по 2-3 супени лъжици към сварения ориз, защото вътешностите бяха взели да не ме слушат от толква постно (запеци и други такива проблеми, но вече не се обаждат).
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #22 -: 25-10-2010, 19:40:38 »

ориз с тахан ли смесваш, леле как ти хрумват тия комбинации... ама щом ти е сладко :)
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Buku

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #23 -: 25-10-2010, 21:12:28 »

Честит ти дневник, адаш (вярно, че не е от днес или вчера, ама чак сега го виждам  :whistling2 - emotloader::flowers2:. Успехи! ;)
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #24 -: 30-10-2010, 01:49:17 »

Най-сетне ми свършиха нощните смени  - сега ще възстановявам всичките практити (ще трябва да внимавам с пранаямите).

Менюто не се различава много от предишните дни - като хвана едно ядене и карам до изчерпване на количествата (така по-добре усвоявам тънкостите на приготвянето).
Завчера ми купиха олио, но на следващия ден пак нещо имах проблем с очите. Явно олиото не върви със всичко, а другия извод е, че безконтролната консумация на мазнини може да докара късогледство, защото тези течности имат доста специфичен коефициент на пречупване на светлината.
Щях да забравя  - майка ми намерила едни много хубави ябълки "златна превъзходна". Не знам откога не съм ял толкова сладки ябълки.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #25 -: 01-11-2010, 23:41:36 »

Днешния ден го започнах с 350 гр. загрята до телесна температура вода (не можах да я загрея повече, защото и други чакаха за котлона). Целта на това занятие беше да се поосвободя от излишната сол - не е като предни години, когато направо ми оттичаха клепачите, но очите ми се зачервяват и имах леко парене в бъбреците (това става веднъж годишно).
Закуската - една ябълка.
Обяд - картофи на пара - добавих им нарязано зеле, домати и малко олио.
За вечеря нещо по-стабилно(защото утре е екадаши) - варен ориз с грах, поръсени с чубрица и на това добавих 2 супени лъжици суров сусамов тахан и останалото от първата партида с туршия(около половин буркан).
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #26 -: 02-11-2010, 00:01:22 »

на тоя ориз с грах ако му сложиш джинджифил и куркума става много яко ядене, индийски тип
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #27 -: 02-11-2010, 00:24:08 »

Аз веднъж се прекарах и вместо куркума бях наръсил с джинджифил една салата (продават ги в еднакви пакетчета, и двете са кафеникав прах и само надписа е различен). Та тогава разбрах, че съм ял салатата с джинджифил чак по-късно когато видях, че пакета с куркумата не е отворен, а е отворен другия пакет. Ама не усетих някаква разлика във вкуса защото слагам по малко. Сигурно и от двете да сложа пак няма да усетя разлика.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #28 -: 02-11-2010, 18:06:12 »

Днес си направих 24 часово гладуване. Не беше сухо защото сутринта пак изпих 350 гр. топла вода.
Лошото стана като дойде време да прекратя гладуването. Направих си ориз (но след гладуването сетивата се изострят).Този път миризмата на това дето мишките са пикали в ориза преди да го пакетират продължаваше да се усеща не само след накисване с няколко води а и след варенето (тахана позамаскира нещата).
Затова хората препоръчват като се правят процедури с ориз да се кисне 4-5 дни като всеки ден му се сменя водата.
Смятам постепенно да започна да го вадя от менюто си.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #29 -: 02-11-2010, 18:12:49 »

Има разлика във вкуса между куркума и джинджифил и то голяма. А куркумата е жълта.
Активен

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #30 -: 02-11-2010, 18:23:39 »

Има няколко вида куркума. Навремето карах на жълтата, но откакто си намерих турмерик (тя е малко по-тъмна и се препоръчва от йогите за подобряване на гъвкавоста) ползвам само такава.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #31 -: 03-11-2010, 03:02:53 »

Има няколко вида куркума. Навремето карах на жълтата, но откакто си намерих турмерик (тя е малко по-тъмна и се препоръчва от йогите за подобряване на гъвкавоста) ползвам само такава.

Почитател съм на ориза от дълги години и по съображцение че всякакви пшеници и жита се явяваят антихрана.  Зачетох се как се измъчваш пред дилемата да е вкусно или не. Оризът е стотици видове и има само няколко сорта ставащи за чиста консумация без нищо.  Индийския басмати е един от тях.  Поне според мен си заслужава цената от около 5 лв. Не се слепва, няма нишесте и има превъзходен вкус след 14 минути засечени от студена вода и включването на газов котлон при 6 към 1 ( вода : ориз)
Няма смисъл да се измъчваш заради прочитането някъде, колко била полезна куркумата и джинджифила . Моментално сговнясват вкуса на гозбата. Паста от маслини каламата разбъркана с басмати може да те доведе до пристрастяване.
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #32 -: 03-11-2010, 18:36:04 »

Да и аз откакто вкусих басмати кафяв ориз само такъв купувам. Аромата е много приятен. Аз пък след като го сваря прибавям накълцан на ситно домат, маслини каламата, скилидка чесън, босилек и зехтин. Много вкусно става.
Активен

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #33 -: 03-11-2010, 20:59:31 »

В коя верига магазини го продават тоя ориз басмати? Ще взема да го пробвам ако намеря.

Няма смисъл да се измъчваш заради прочитането някъде, колко била полезна куркумата и джинджифила . Моментално сговнясват вкуса на гозбата. Паста от маслини каламата разбъркана с басмати може да те доведе до пристрастяване.
Откакто започнах да използвам куркума станах по-гъвкав, а отделно тази подправка намаля раджастичния ефект на другите подправки.
Маслини от доста време не съм ял - опитвам се да ги спра по разбираеми причини (значи за месните и млечните произведения може да има държавен стандарт а за другите храни не може - това направо си е дискриминация един вид).

Днешното ми меню никак не беше веганско и ще отнеса много критики за това:
закуска- една ябълка
обяд - сварих си 5 кокоши яйца(не бях ял яйца от поне половин година) , отворих един буркан стерилизирани доматчета, нарязах 3 глави червен лук и сложих малко олио. (яйцата и червения лук съдържат съединения на сярата ама дали са органични)
вечеря - опекох си тиква (това ястие изключително рядко се появява в менюто ми - последния път трябва да е било преди година).
По някое време ще си взема малко от туршийката да си оправя микрофлората.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #34 -: 03-11-2010, 21:42:02 »

леле, то разбирам яйце-две, ама чак пък 5... това след половин година въздържание не те ли удари в жлъчката? :surpris_22:
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #35 -: 03-11-2010, 23:13:28 »

леле, то разбирам яйце-две, ама чак пък 5... това след половин година въздържание не те ли удари в жлъчката? :surpris_22:
Никога не съм имал проблеми с жлъчката. А до идеята за яйцата(винаги си правя по 4-5 - добре, че е рядко) се стигна защото ме домързя да ходя до пазара да търся картофи в това мъгливо време.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #36 -: 04-11-2010, 00:08:42 »

Злояде и аз днес наруших суровото меню ( готвих индийски ориз със зеленчуци, с много подправки и си хапнах една порция.....)..ама ти чак и яйца си ял  :pensif_29: по-добре само хляб и туршийка ...
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #37 -: 04-11-2010, 00:18:34 »

леле, то разбирам яйце-две, ама чак пък 5... това след половин година въздържание не те ли удари в жлъчката? :surpris_22:
Никога не съм имал проблеми с жлъчката. А до идеята за яйцата(винаги си правя по 4-5 - добре, че е рядко) се стигна защото ме домързя да ходя до пазара да търся картофи в това мъгливо време.

е, то аз да не би да имам някви проблеми с жлъчката, ма по едно време като се хранех почти 100% сурово и после муанах някъв сандвич с кашкавал и такава жлъчна криза получих... ако бяха яйца сигурно директно щях да пукна, ма те пък хич никога не са ме блазнели... доколкото знам дори за закоравели мършоядци, които са им "свикнали" не се препоръчва повече от 1 яйце на ден, пък ти след толкова време без животински продукти да им се нахвърлиш така... като ти чета писанията, внимаваш да не се окислиш, да не получиш левкоцитоза, за всичко уж внимаваш, пък изведнъж гъташ 5 яйца... :surpris_23:
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #38 -: 04-11-2010, 19:40:10 »

Злояд в здравословните магазини продават басмати пълнозърнест ориз. Но можеш да провериш и в други магазини на здравословните щандове.
Активен

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Дневник на злоядия
« Отговор #39 -: 04-11-2010, 20:23:29 »

Злояде и аз днес наруших суровото меню ( готвих индийски ориз със зеленчуци, с много подправки и си хапнах една порция.....)..ама ти чак и яйца си ял  :pensif_29: по-добре само хляб и туршийка ...
Хлебчета хапвам веднъж в месеца.
Днес обмислям една идея да пробвам да си направя закваска с млечнокисела бактерия (от туршията).
Ако стане хляба ще е малко кисел ,но няма да мирише на мая.


е, то аз да не би да имам някви проблеми с жлъчката, ма по едно време като се хранех почти 100% сурово и после муанах някъв сандвич с кашкавал и такава жлъчна криза получих... ако бяха яйца сигурно директно щях да пукна, ма те пък хич никога не са ме блазнели... доколкото знам дори за закоравели мършоядци, които са им "свикнали" не се препоръчва повече от 1 яйце на ден, пък ти след толкова време без животински продукти да им се нахвърлиш така... като ти чета писанията, внимаваш да не се окислиш, да не получиш левкоцитоза, за всичко уж внимаваш, пък изведнъж гъташ 5 яйца... :surpris_23:
Кашкавала лесно се прави менте - най-малкото ускоряват по някакъв начин узряването за да го пуснат в търговската мрежа. Яйца - менте още не съм виждал (друг е въпроса с какви боклуци хранят кокошките носачки).
Срещу левкоцитозата - 3 глави домашен червен лук с тези яйца. Купешкия лук е ужасен - едни големи глави и на всичкото отгоре много люти. Сигурно е някакъв китайски, защото става само за запържване(ама от години не съм си готвил класическа запръжка)

Злояд в здравословните магазини продават басмати пълнозърнест ориз. Но можеш да провериш и в други магазини на здравословните щандове.
Деси, благодаря ти. Ще гледам за здравословни щандове и дано не ме одерат с цените.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
 

Страницата е създадена за 0.068 секунди с 21 запитвания.