ln_none, инфекцията с кандида е нещо много относително. Ако имаш кандида, където и да е по тялото и не я пребориш навреме, бъди сигурна, че в някакъв бъдещ момент ще имаш генерализирана инфекция в цялото тяло (това е много упорит паразит и труден за преодоляване). Тя може да се манифестира по явен начин, но може и да добре маскирана за години наред - нещо те мъчи, неработоспособна си, отпусната, имаш главоболие, запек/диария и т.н., правиш изледвания, ходиш по прегледи и нищо не ти намират като проблем. Докато в един прекрасен ден някой доктор ти казва или пък научаваш по друг начин, че това може да са и симптоми на кандида. Правиш нови изследвания, за да търсиш кандида и тук идва изненадата - може и да я открият, а може и да не я намерят, а тя да си е там. Разбира си ти няма как да си сигурна дали имаш проблем с нея, ако не ти я открият при изследванията. Моята жена се мъчи доста време с храносмилателни проблеми, накрая я откриха. Лекува се с много и различни методи, настъпи подобрение, при изследване вече не я откриват, но със сигурност проблемът не е ликвидиран, защото тя не се оправи напълно - симптоматиката за кандида я има, макар и отслабена, но изследванията не я хващат. В България няма добри и надеждни изследвания за много неща, вкл. и за кандида. Аз бях убеден че имам такъв проблем от теста със слюнката, още повече, че след като съпругата ми го има този проблем, логично е да се мисли така. На три различни места си направих изследвания - нищо, дори на едното място ми казаха, че имам лека инфекция с бета-хемолитичен стрептокок, на което лекарите доста се смяха. Казаха ми, че ако това е така, аз съм щял да бъда в доста тежко състояние, а при мен нямаше и помен от такова. Изследването ми беше гърлен секрет.
Днес прочетох, че след кръводаряване на човек от Хасково му казват, че е инфектиран с хепатит С. Добре, че човекът е бил по-разумен и не се е завайкал да умира, повторил изследването в София и там не открили нищо (а и той самият нямал никакви оплаквания от каквото и да било, всички други кръвни показатели му били в норма). После се оказало, че и на други хора в Хасково им "откривали" такава инфекция - ей така.
Та какво да си говорим за изследвания и тестове - нещата са много относителни и човек не трябва да им се предоверява. По възможност да проверява по няколко различни начина.
Диетата за кандида е доста тежка, аз не бих а спазвал, ако реално не ми се налага.
Най-честата причина в днешно време за гъбични инфекции са антибиотиците - те са огромен бич. При някои хора дори само една седмица пиене на антибиотик може да доведе до кандида инфекция (дъщерята на моя колежка направи чревна дисбактериоза така, а следващата стъпка е кандидоза и последствията от нея). Докторите в над 90% от случаите не предупреждават да се пият пробиотици при употреба на антибиотици. За да се избегнат усложненията пробиотиците трябва да се пият в големи дози продължително време след спиране на антибиотика - така посъветвах моята колежка и решихме проблема с тройно по-голяма доза пробиотик от препоръчаното на опаковката. А лекарите въобще не разбраха, че дъщеря й има такъв проблем - решиха, че коремният дискомфорт е от пубертета и предстоящия цикъл. Пълно безумие!!! И друг път съм имал поводи да го напиша: налага ли се действително прием на антибиотик, непременно той трябва да се съпровожда от високи дози пробиотици. За разлика от антибиотика, при прием на качествен пробиотик, предозирането не крие никакви рискове, дори напротив - може като "страничен ефект" да се реши и някой друг по-стар проблем най-неочаквано. Личното ми мнение е, че ако човек живее в нездравословна среда и няма възможност да консумира що-годе чиста храна, трябва непременно поне веднъж годишно да приема пробиотици за около три месеца - това помага в много посоки. А ако има някакви конкретни рискове (като прием на антибиотици например), трябва да е в по-големи дози и по-често.