Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Възстановяване и поддържане на здравето  (Прочетена 123373 пъти)

emo75

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 222
  • Разходка из Езерната градина
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #180 -: 04-05-2015, 20:07:03 »

...Тук имам един клип с един 98г. веган, работил до 95 като кардиохирург.. ,( Dr. Ellsworth Wareham )
https://www.youtube.com/watch?v=FX58PyQwrcI
...А тук има клип с три дами-веганки ,гонещи 80-те!  
https://www.youtube.com/watch?v=ZulBBztcWJY

Ето, в тези примери и в които и да са други, става съвсем ясно, че само сурова храна или само йога или само "гладуване" ... + много приказки за подобряване  на здравето ...не водят до съществени резултати... Затова като чуя, че някой е "веган, пък виж го на какво прилича..." не хващам никаква вяра.
Дълготрайният и значителен успех се постига с:
1. Много, много силно желание да възстановим здравето си. За това би помогнало общото (ни) отношение към себе си, към близки и приятели, към света изобщо...
2. Търпеливо изучаване на пътища(та) и постепенно намиране на своя път.
Това включва упражнения за мислене, пиене, хранене, дишане и мускулни такива. В какво съчетаване, честота, количества и пр. - всеки сам избира.
3. Създаване и непрекъснато поддържане на нестихващ ентусиазъм, радост, дори възторг от 2. по-горе.
4. Непрекъснато дообразоване по всички въпроси, свързани със здравето ни.
5. (Отново) Упражняване 10 часа на седмица е скромен ориентир. Хранително изключение за мен е нещо, което ни се хапва поради неизградени нови навици и вкусове, но което знаем, че е вредно, 1 път/месец. (Не 1 път на ден... :whistling2 - emotloader:)
6. Навлизане в дружелюбна среда, в която хората са тръгнали по същия път.
7. При всеки случай на преяждане/препиване и пр. сривания в старите навици, препрочитане на някой любим текст, споделяне със сродни души и т.н. - разтоварване по някакъв начин, прошка към себе си и пак напред. Никакво отчаяние или отказване!
Дълга и сложна тема.
От една страна, колкото по-просто е устроен светът в представите ни, по-лесно вземаме решения и е по-вероятно те да са верни, особено, ако почиват на някакви инстинкти и интуиция. Пример, Димитър Станев. Аз затова казах: по-добре  еда знаеш едно нещо, което ще ти свърши работа, вместо 1100, които в много отношения се взаимоизключват и от това сатва каша.
От друга страна, всеки има глава и може да мисли и да вижда многообразието на света, неговите противоречия.
Аз лично не споделям фанатичните уклони, независимо в коя сфера са. Но това е по-скоро въпрос на  лична нагласа, а не универсална истина. Винаги съм смятал, че с умереност и баланс се постига повече. Винаги обаче има изключения.


Това, което цитираш, Вов, предполага да подчиниш целия си живот на това да ядеш, дишаш и спиш. Тоест да си някакъв съвременен индийски йогин, който с друго не се занимава. Хубаво. Щом можеш да си го позволиш, няма лошо. Ето, например, хора като Малахов от това печелят стабилно и искрено им се възхищавам: хем, гладува, хем се храни правилно, хем от това трупа пачки.
Но аз съм от тези, които не могат. И за мен светът е нещо повече от клизмите и рецептите за дълголетие.
« Последна редакция: 04-05-2015, 20:11:07 от emo75 »
Активен

grow

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 519
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #181 -: 05-05-2015, 19:15:24 »

... Само да не вземе сега някой в желанието си да се хАлкализира в ускорен темп да се нагълтори с някакви субстанции и да стане беля, а иначе и с обикновенно лимонтозу от кауфланда ще стане..  ;D

Много уместно казано. Колегите гмуркачи, които се снимат като гмуркат и ловят риба под вода, спряха да посочват дълбочините, след като се установи, че доста неопитни хора се опитват да ги имитират и се ...давят. Затова периодично споменавам,че не е добре от едно прочетено нещо в интернет, в който и да е форум, да се правят самостоятелни опити. Много пъти по-безопасно е - първияти вторият опити да бъдат под нечие ръководство.

   Е за да си направиш домашна лимонада както е в случая не ти е нужен наставник чак, то зависи и от концентрацията на "лимонадата" де  tooth, но както си дал пример с гмуркачите, въпреки техническите знания и издръжливост която ще е нужна - начини има, въпрос на желание за "гмуркане" в дълбокото, щот ако плацикаме на плиткото цял живот нищо интересно няма да се случи - пейзажа е един и същи  ;D

Активен
If you are,you breathe,If you breathe,you talk,If you talk,you ask,If you ask,you think,If you think,you search,If you search,you experience,If you experience,you learn,If you learn,you grow,If you grow,you wish,If you wish,you find,If you find, you doubt,If you doubt,you question,If you question..

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1100
 • Познай себе си.
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #182 -: 10-05-2015, 14:36:00 »

Аз лично не споделям фанатичните уклони, независимо в коя сфера са. ... Винаги съм смятал, че с умереност и баланс се постига повече. ...
Това, което цитираш, Вов, предполага да подчиниш целия си живот на това да ядеш, дишаш и спиш. Тоест да си някакъв съвременен индийски йогин, който с друго не се занимава.
Но аз съм от тези, които не могат. И за мен светът е нещо повече от клизмите и рецептите за дълголетие.

Дааа, разбира се, Емо, "уклони" -те  не са добре... НО, за да знам кое е уклон, трябва да имам отправна система, да знам кое е нормата, в нашия случай - кое е най-доброто (мислене, хранене, пиене, дишане, упражнения...), нали?
А ние - в този форум - повече или по-малко  само сме разбрали, че досегашните ни споменати дейности не са най-добрите за нашето здраве...
Разбрали сме, че вече имаме доста грешни знания и изработени навици, затвърдени с години динамични стереотипи, които ни разболяват, влошават всички резултати от нашите действия, влошават дори носителите на генна информация, която предаваме на децата си!...

И се опитваме да поправим това.

Отправянето на лични квалификации никога не е било полезно. За никое обсъждане, още по-малко, ако участваме в обсъждане с цел някакво подобряване, усъвършенстване.

Най-често срещаният случай изобщо, е да търсим причините за неуспехите някъде извън нас, да засилваме тезата на опонента до степен на абсурд (..."да подчиниш целия си живот на това да ядеш, дишаш и спиш... да си... индийски йогин, който с друго не се занимава.") , за да могат по-лесно да я "оборят".

Предизвикана добавка:
Освен с подобряване на личното си здраве и това на други хора, пожелали да положат усилия, преподавам свободно гмуркане, подводен лов, помагам в отглеждането на внуци, опитвам се да пиша книга, имам 2 заявки за патент в инженерно-технически области, участвам във внедряването на няколко изобретения, които ще променят значително нашия свят...
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

emo75

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 222
  • Разходка из Езерната градина
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #183 -: 10-05-2015, 19:42:00 »

Вов, ако си се почувствал засегнат от казаното от мен, извини ме, не съм го казал с тази цел. Просто се удивих на "правоверността" ти  ;)
В крайна сметка всеки сам знае най-добре кой е и накъде върви  :)
Активен

Тихия

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 740
 • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #184 -: 10-05-2015, 20:09:06 »

Думите са бледо копие на същината, ама много бледо.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1100
 • Познай себе си.
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #185 -: 19-05-2015, 21:34:26 »

И така, вече вярвам, че за да възстановя и след това да поддържам здравето си на толкова високо ниво, че ако примерно попадна в студена вода и стоя там до полусъзнание, след което бъда изваден и съживен, да не получавам никакви допълнителни усложнения, е необходимо:

1. Много силно да поискам това възстановяване.
2. Да го поискам толкова силно, че да съм склонен да отделя всички необходими ресурси (време, усилия, пари, дообразоване...).
3. Да изуча всяка достъпна информация по въпросите.
4. Да намеря ръководител за началните стъпки.
5. Да проведа курс - колкото и продължителен да се окаже...
6. Всеки ден да извършвам физически и умствени упражнения поне по 1 час.
7. Да променя храненето...
8. Да тренирам дъвчене.
9. Да тренирам дишане.
10. Да тренирам пиене на вода - поне 2 години.
11. Да чета по тези въпроси поне 2 часа на седмица...  :pensif_29:
12. Да съм готов за промени и за всякакви нови знания, подпомагащи здравето ми.  :flower: :)
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

namonaraqnaq

 • Full member
 • ***
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 140
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #186 -: 20-05-2015, 10:08:40 »

Единственото сигурно нещо на този свят е, че ще се мре. Имаме условно някакъв контрол върху качеството на живот до момента на смъртта. Условно казвам, защото най-малкото се случват и инциденти. Случва се и да не си бял човек, а примерно ескимос. Ако си ескимос тази работа с веганството и с йогата са в областта на научната фантастика и подобряването на качеството на живот със сигурност се случва на друга плоскост. Много е относително всичко.
Активен

ribkata

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 309
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #187 -: 20-05-2015, 12:29:09 »

Думите са бледо копие на същината, ама много бледо.

не сьм съгласна Тихия
Думите имат страхотен потенциал, могат да бъдат магия.
Дават форма на мислите, на усещанията, на всичко, на същината както казваш...а и без думи с които да я търсиш и евентуално да докоснеш и същината избледнява
Активен

ribkata

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 309
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #188 -: 20-05-2015, 12:32:29 »

И така, вече вярвам, че за да възстановя и след това да поддържам здравето си на толкова високо ниво, че ако примерно попадна в студена вода и стоя там до полусъзнание, след което бъда изваден и съживен, да не получавам никакви допълнителни усложнения, е необходимо:

1. Много силно да поискам това възстановяване.
2. Да го поискам толкова силно, че да съм склонен да отделя всички необходими ресурси (време, усилия, пари, дообразоване...).
3. Да изуча всяка достъпна информация по въпросите.
4. Да намеря ръководител за началните стъпки.
5. Да проведа курс - колкото и продължителен да се окаже...
6. Всеки ден да извършвам физически и умствени упражнения поне по 1 час.
7. Да променя храненето...
8. Да тренирам дъвчене.
9. Да тренирам дишане.
10. Да тренирам пиене на вода - поне 2 години.
11. Да чета по тези въпроси поне 2 часа на седмица...  :pensif_29:
12. Да съм готов за промени и за всякакви нови знания, подпомагащи здравето ми.  :flower: :)

ами преди или към списъка бих добавила

да обичам и да се обичам яко   :)
без това дребно условие каквото и да уча и тренирам няма как да стане
Активен

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1100
 • Познай себе си.
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #189 -: 20-05-2015, 16:15:26 »

...
ами преди или към списъка бих добавила

да обичам и да се обичам яко   :)
без това дребно условие каквото и да уча и тренирам няма как да стане
:Content_14: :Content_14: :love_006 - emotloader:

Съвсем правилна добавка, аз я смятам за подразбираща се и я пропуснах/забравих тук.  :)
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Тихия

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 740
 • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #190 -: 20-05-2015, 20:03:37 »

Добре е да си благодарен за това което ти е дадено. Прекрасно е да благодариш обаче и за всичко което ти е отказано.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1100
 • Познай себе си.
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #191 -: 20-05-2015, 22:15:12 »

Добре е да си благодарен за това което ти е дадено. Прекрасно е да благодариш обаче и за всичко което ти е отказано.
Съвсем право!...
Изобщо, добре е да си мисля, дори да съм убеден, че всичко, което ми се случва, е било най-доброто възможно, което Природата е сътворила/отмерила за мен. Тогава благодарността е по подразбиране. ;)

Главният ми въпрос е, че не става само с правилно, нито дори със съвършенно хранене.  :flower:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

iskrena

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1122
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #192 -: 20-05-2015, 22:59:46 »

Добре е да си благодарен за това което ти е дадено. Прекрасно е да благодариш обаче и за всичко което ти е отказано.

още по- прекрасно и важно, обаче, от тия двете е да знаеш на КОГО благодариш!
иначе благодарението ти е .... хвърчаща работа!
Активен

iskrena

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1122
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #193 -: 20-05-2015, 23:03:24 »

Единственото сигурно нещо на този свят е, че ще се мре. Имаме условно някакъв контрол върху качеството на живот до момента на смъртта. Условно казвам, защото най-малкото се случват и инциденти. Случва се и да не си бял човек, а примерно ескимос. Ако си ескимос тази работа с веганството и с йогата са в областта на научната фантастика и подобряването на качеството на живот със сигурност се случва на друга плоскост. Много е относително всичко.


добре казано, но ако повярваме според Божията воля,  няма да се мре - ще имаме вечен живот!
обещано е - на тия, които обичат Бога!
« Последна редакция: 20-05-2015, 23:06:05 от iskrena »
Активен

grow

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 519
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #194 -: 21-05-2015, 09:16:46 »

Единственото сигурно нещо на този свят е, че ще се мре. Имаме условно някакъв контрол върху качеството на живот до момента на смъртта. Условно казвам, защото най-малкото се случват и инциденти. Случва се и да не си бял човек, а примерно ескимос. Ако си ескимос тази работа с веганството и с йогата са в областта на научната фантастика и подобряването на качеството на живот със сигурност се случва на друга плоскост. Много е относително всичко.


добре казано, но ако повярваме според Божията воля,  няма да се мре - ще имаме вечен живот!
обещано е - на тия, които обичат Бога!

iskrena@   А питър пан къде го забравихте  :D

namonaraqnaq@   Наистина е така, голяма част от темите дискутирани и тука с в "графа" Супер-Дупер Лукс, т.е. "кой" има време за тези неща в реалния живот..?   :)

Активен
If you are,you breathe,If you breathe,you talk,If you talk,you ask,If you ask,you think,If you think,you search,If you search,you experience,If you experience,you learn,If you learn,you grow,If you grow,you wish,If you wish,you find,If you find, you doubt,If you doubt,you question,If you question..

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1100
 • Познай себе си.
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #195 -: 24-05-2015, 19:45:00 »

От първото ми що годе цялостно въздържане от храна - 14-15 дни - през 1989, всяка година имам време да го провеждам - от 14 до 21 дни...
Всеки човек, който наистина иска да управлява здравето си - физическо и душевно, има необходимите ресурси за това.
Дори и да не можем да дишаме чист въздух, да пием подходяща по състав вода и пр., можем непрекъснато да повишаваме знанията си по хранене и да го подобряваме.... и пр. и пр.
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1100
 • Познай себе си.
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #196 -: 29-05-2015, 23:38:35 »

Една от многото особености на възстановяване на здравето е, че за самото възстановяване са необходими много повече желание, усилия, време, пари, упоритост и пр., отколкото за следващото поддържане на здравето на достатъчно високо ниво. :flower:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1100
 • Познай себе си.
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #197 -: 04-07-2015, 13:17:27 »

И така,  приемаме, скъпи приятели, че сме изпълнени с благодарност към Създателя, че всяка сутрин и вечер Му благодарим с една мъничка молитва, от сърце, даваме прошка на себе си и на всички хора, че всеки ден мислим колко много се обичаме, обичаме нашите близки, нашите приятели, всички българи, цялата Вселена..., че всеки ден правим по нещо за възстановяване, изграждане, поддържане и дори още подобряване на нашето здраве...
Една от задължителните стъпки, и която не е непременно обвързана с други такива, .т.е. може да се прави сама за себе си, е почистване на дебелото черво. Периодично. Колко често, всеки сам избира. Живеенето със замърсено, затлачено, полузапушено дебело чарво би ни обрекло на множество страдания, би обезценило каквито и да са други мерки за "лечение" на накое състояние.
Най-прост, най естествен и най-евтин подход е да почистим колкото можем  по-добре, дебелото си черво. Същевременно ползите от такова пречистване са многократно повече от други мерки. Просто дори само амброзия да ядем, ако по стените на дебелото ни черво има 1 сантиметър  талог(кал, "камъни", "шлаки"...) неизхвърлени отпадъци от храна, ползата от амброзията е никаква..
Това като цяло е широко известно, но малко хора го правят достатъчно често, достатъчно умело и по подходящ начин.
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1100
 • Познай себе си.
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #198 -: 23-08-2015, 10:32:54 »

Привет, приятели и съфорумци,  :flower:
Във връзка с обсъждания в други теми, основано на драматично забележителен личен опит и прочетено в различни източници, искам да подчертая значението на положителното мислене за възстановяване и поддържане на нашето здраве.
Преди изпълнение на каквито и да са физически упражнения, преди подготовка на храна, преди хранене, по време на хранене, изобщо (в идеалния случай) по всяко време на денонощието е важно да положим старателни усилия и значително да насочим мислите, да "настроим" съзнанието си към положително мислене, благодарност към (примерно) Вселената, за възможностите, дадени ни за усъвършенстване и пр. и пр...

Ако започнем с нещо малко и просто: примерно, ще правим гимнастика за раздвижване и разтягане на ставите. Преди да направим съответните движения, създаваме [в началото - съвсем изкуствено, почти насила] радостно настроение. Мислено, а по-добре - на глас, можем да благодарим, примерно на коленните си стави, че са ни служили толкова добре до сега, да си представим как те се усмихват, да им кажем колко много ги обичаме... и ЧАК след това да започнем каквито и да са упражнения.

Някои източници твърдят, и смятам, че е вярно, че с едни и същи упражнения можем да си помогнем, да не постигнем нищо, или дори да си навредим, в зависимост от състоянието ни (благодарност+радост, или безразличие или ярост...) към началото и по време на упражненията.

Когато вървим, или се возим в нещо, също можем да обхождаме мислено своето тяло и да се обръщаме по отделно към всеки орган, жлеза,система... с обич и благодарност. Всеки може да импровизира с тези неща.

Това положително мислене съвсем не означава, че се съгласяваме някой да ни вреди, или, че намалява значението на периодичното цялостно почистване на тялото (и духа) с временно въздържане от храна и упражнения... Мислейки положително можем да си отстояваме нарушените права от всеки и от всички...
Желая ви много радостно настроение и отлично здраве! :flower:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Тихия

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 740
 • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.
Re:Възстановяване и поддържане на здравето
« Отговор #199 -: 23-08-2015, 10:59:02 »

Подкрепям казаното. Косервативната съвременна наука е в потрес след развенчаването на много от нейните постулати, върху които се крепи тя самата. Досега се смяташе, че мислите, ума ни, са неща които са ситуирани в нашия мозък. Оказва се, че не е точно така. Рупърт Шелдрейк има доста революционни в тази посока постижения. Наблюдавайки обект, ние оказваме влияние върху него. Ето защо мисловната нагласа към околния свят, го формира за нас в посоката, в която мислим. Оказва се също, че скоростта на светлината и земното притегляне не са никаква константа, а променлива, макар в неголеми граници. Интересни времена ни очакват.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.
 

Страницата е създадена за 0.178 секунди с 24 запитвания.