Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Хрумна ми да ви попитам - какви са мотивите ви да сте вегетарианци  (Прочетена 106341 пъти)

бате Бино

• Заместник админ
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист

Обзалагам се за два бобени шейка , че (само от няколко поста) почти съм напипал пулса на това момче Радо и мога да ви успокоя , че няма да ни изложи в открити сражения  :)   
ПРичината да го заподозрете в злоба и агресия  е твърде прозаична :  касае се за комбинация от два фактора , които един друг си влияят и самоусилват.
 Първият е неговата силна съпричастност към тази тема. ( тоест - позицията му е повече от категорична)   Когато човек е силно съпричастен към някакъв проблем, е възможно да изтърве  някоя емоция в повече в желанието си да  спечели околните за каузата си. Подсъзнателно вдига градуса.
Вторият фактор е и допълнително силната му емоционалност и експресивност. По снимката се вижда вероятен тип  "вата" , които често са такива едни емоционални, бързо се палят, понякога и за дреболии.  Затова реагира така малко остро , а не защото таи злоба в сърцето си.  Почти съм сигурен и че също толкова бързо му и минава. ( Нали помним поговорката за тихата вода.. от нея повече да се вардим :)   )   
Няма как да е едновременно злобен и агресивен и от друга страна - така милосърден.. ( не знам , според мен не се комбинират :)   )
   ПРосто недостатъчно прецизирани изразни средства.

Освен това има и друг един тънък момент.  Както е казано:  " двама се разбират най-добре когато говорят лошо за трети "   :)   , ние тук си говорим и за тези "пържолните", които ги няма в момента , но не е задължително да използваме същия подход и същите изразни средства когато застанем лице в лице  с тях :)    Вероятно там ще бъдем други , защото и целите ни ще бъдат други - тук във форума  преживяваме и споделяме емоции, а там  ще убеждаваме. :)

Следващият тънък момент е пак психологически. Не винаги толерантният и рафиниран подход върши най-добрата работа при убеждаването, че дори и при внушението. Понякога емоцията е така заразяваща , че изразните средства остават на по-заден план. (  " В общуването стилът е по-важен от думите" О.Уайлд ) 
Не случайно този подход е в основата на манипулирането на масите - посредством предизвикване на силни емоции логичната лява половина на мозъка  се изключва като така се блокира реалната преценка и критичното мислене. В това променено състояние на съзнанието се имплантира необходимата информация  или интерепретация на събитията  в зависимост от целите на манипулатора. Както виждаме , производителите на рекламни клипове са доста наясно с тази хватка - винаги ни карат да си представим нещо , да се размечтаем..
 Сещам се и за небезизвестната наша варненска леля Емилова. Аз лично съм имал само една среща с нея, но ходили в "дебелариума" й  споделят ,че маниерът й на говорене е по-стряскащ и от този на фелдфебел. Въпреки това тази жена успя да примами  почти всичкият елит в клиниката си. Не останаха портокали по сергиите :) 
Така ,че е трудно да се каже кое действа по-заразяващо на хората - дали премереният, любящ,  отработен , гъмжащ от неоспорими аргументи маниер или  емоционалният ,директен , суров подход .  Вероятно трябва да се действа избирателно - според потребителя :)
 (Навярно ще бъда заподозрян ,че с този пост връщам жеста на Радо , дето ме похвали на едно място , (кой знае , подсъзнанието можело всичко :)  )  но  истината е ,че още не мога да се отърва от натрапчивата идея да се ровичкам в дълбочина и да изследвам нещата от към ръбестите им страни ,  вместо да си легна рано и да сънувам че ми пърхат златисти пеперуди в розова мъгла . Няма оправия ..

Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Rado

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 146
  • I am Vegan!!!

бате Бино, не знам как се правят бобени шейкове, но ако ме открехнеш ще ти направя не 2, а 5!
Сега ще ти се възхищавам и на способностите ти на психолог;))) Дано да си прав!
Активен

mariiina

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464

:kisss:Радо, баба, я ми дай една прмерна програма ...как да се отнасям към съпруг и двама сина...месоядни, бе месоядни...обааааааааааче да даде 100% успех! За колка време, как..ти например стана и какво правиш с твоите родители ???
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

Rado

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • I am Vegan!!!

:kisss:Радо, баба, я ми дай една прмерна програма ...как да се отнасям към съпруг и двама сина...месоядни, бе месоядни...обааааааааааче да даде 100% успех! За колка време, как..ти например стана и какво правиш с твоите родители ???

Задаваш ми въпрос с много повишена трудност, ако не и мисия невъзможна! Доста е късно да променяш цял съпруг(отгоре на това и българин, знаем балканския манталитет какво представлява), но ако синовете ти са още малки, тогава те поне имат шансове за по-здравословен живот. Разбира се сигурен съм че въпроса ти беше по-скоро на шега, но ще го приема на сериозно и ще продължа да умувам(за ужас на съфорумките). Личния пример в твоя случай е най-добрия коз. От друга страна като майка и съпруга имаш все пак някакви позиции в семейството...направи примерно 1 ден в седмицата вегетарианско меню и го прави толкова вкусно, че да не им се иска да хапнат нищо друго;) Или с хитрост, което ти сама трябва да измислиш как точно ще стане!
Аз за добро или лошо израснах без баща и не ми се е налагало да се сблъсквам с байганьовщина и със семейна фигура, която ще ми казва как да живея, което е голямо предимство! Майка ми е достатъчно финна и интелигентна жена за да ми налага мнението си и сега самата тя нарича себе си вегетарианка! Сигурен съм че ти си способна да направиш малка революция в твоето семейство! Успех от все сърце!
Активен

desi82

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!

Радо, сега Бате Бино като ти направи психологически профил те разбрах! :)
Активен

oum le dauphin blanc

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548

че кой то говори за агресивно налагане? аз не налагах, а излагах мнението си, ама ти български изобщо разбираш ли? това е форум все пак!
Да, разбирам български. Нужно ли е това?
Активен

Rado

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • I am Vegan!!!

нямаше да задам този риторичен въпрос ако не беше нужно.
Активен

oum le dauphin blanc

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен

нямаше да задам този риторичен въпрос ако не беше нужно.
Добре, обясни ми защо точно е нужно, понеже явно не разбирам  tooth
Абсурден е този разговор...
Активен

Rado

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • I am Vegan!!!

наистина е абсурден и по-добре да го приключим, а и мясото му не е в този форум! Може би на бобено шейкче някъде...
Активен

oum le dauphin blanc

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен

Мисля, че доста се изяснявахме на лични съобщения и честно казано недоумявам, как все още има неразбиране по въпроса. Що се отнася до бобеното шейкче - то хубаво, но не знам какво ще постигнем, защото както разясни малко по-горе аз български явно не разбирам...
Активен

mariiina

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен

:kisss:Майка ми е достатъчно финна и интелигентна жена за да ми налага мнението си и сега самата тя нарича себе си вегетарианка! Сигурен съм че ти си способна да направиш малка революция в твоето семейство! Успех от все сърце!

Ясноооооооо, значи не знаеш, че аз съм над 60...а пък моите синаве ...над 30-тте!!А пък аз станах веге, когато станах на пейсе...И аз се опитвам да бъда като твоята майка...сам знаеш, че не можеш да натрапиш...нищо, нищичко...на никого, най-малко на синове!!!Че се опитвам да съм пример, опитвам, че като си дойдат при нас /живеят и работят в голямото село/си хапват, естествено веге...а пък таткото, т.е,мойто дядо си е меоядно отвсякъде...купува си боклуци, наднича намръщен в мойте манджи, ходи с апарат за кръвно, има си диабет...ама адет...не ще и не ще!!!е затова аз досаждам на всички, тук у форума, чета им конско,вадя им цитат след цитат, /като си нямам собствем трактат/...и ви се радвам, много ви се радвам и ви чувствам близки, като мои синове и дъщери!!! :heart_2:
Активен

namonaraqnaq

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 140

Защо ти е да ги правиш вегетарианци? Дай им пример, пък ако искат - да го следват!

Активен

Rado

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • I am Vegan!!!

Защо ти е да ги правиш вегетарианци? Дай им пример, пък ако искат - да го следват!

как защо, много логично е защо, защото е майка, а всяка майка ако не знаеш(особено по-осъзнатите) иска най-доброто за децата си и и е мъчно да ги гледа как се убиват! Аз ако съм родител няма да се изчерпя само с примерите, а ще бъда изключително строг! Но в горния случай става дума за по-големи деца и както казах мисията ще е много трудна, ако не и невъзможна! Трудно се повлиява на хора с изградени принципи, навици и начин на живот. А и колкото повече остарява един родител, толкова по-малко го слушат...а мисля че децата в БГ изобщо не слушат родителите си. Пак се отплеснах, извинете ме;)

А на теб Марииинче мога само да ти се възхищавам и да се надявам че ще има повече майки като теб!

Активен

namonaraqnaq

• Full member
  • Неактивен Неактивен

Разбирам те напълно, но не мога да разбера защо си толкова толерантна към тях. Ясно е че пътя, по който вървят е грешния и не виждам причина да толерираме поведение, което не заслужава толериране. Не е нужно всички да сме вегани, но поне можем да се пробваме да не сме убийци по рождение!
Определящите фактори са много, ужасно много! Погледни нещата от хубавата страна - по-голямата част от човечествтото все пак не е такава, волю-неволю!
А принципът е прост - когато си роден циганин, когато си роден в гето, например, е много трудно да надрастенш средата си, да проумееш, че да крадеш не е поминък и т.н.
Социумът ти определя стереотипното мислене и е нужно някакъв срив, нещо разтърсващо, което да доведе до прелом в този начин на мислене.
Баба ми обичаше животните, гледаше много пилета, галеше ги, гушкаше ги, целуваше ги, ходеха й по петите, но накрая при все това нямаше никакви скрупули, да ги обезглави до последното и да ги затвори в буракни. Варварско е, така е, така ми се струва на мен, но ... тя няма това съзнание.
Мисля, че всичко това са неща, които индивидуално се изживяват, израстват и прочее. За всеки случай не става с вълшебна пръчица, не става и с насилие, убедена съм, не става с тероризъм, по този начин по-често се предизвиква обратна реакция.
Активен

namonaraqnaq

• Full member
  • Неактивен Неактивен

Децата са гости в семейството.
Децата на 30 са вече възрастни хора с оформен светоглед, със своя пътечка.
Но поне пример и информация винаги може да им се даде. А от тук насетне изборът остава техен.
Къде ли бях чела, че да помагаш на някого, който не те е помолил за помощ било грях, къде ли ...
Активен

Rado

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • I am Vegan!!!

по твоята логика namonaraqnaq, аз и до ден днешен трябваше да си хапвам месце, да пийвам кока кола и какви ли още не отрови! Израснал съм в среда, в която всеки ядеше месо, не съм познавал никога преди това вегетарианци...избора си го направих сам и не е станало нещо кой знае колко преломно, за да стигна до това "просветление", което е просто част по пътя към осъзнаването, за съжаление повечето българи ще си отидат дори и без 1% осъзнаване. Не знам защо трябва да продължаваме да си павим мини лекцийки на тема толерантност, в този форум за щастие няма малоумници и такива "упреци" са ненужни!
Активен

divineflow

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 173

А защо класифицирате всичко до ниво осъзнаване и съответното противоположно - малоумщина? Защо мислиш, че ние(вие) сме(сте) единствените осъзнати и "просветени"? Мога да ти кажа, че има хора, които много добре знаят и осъзнават какво правят(говоря за всички вредни навици - храна, цигари, алкохол, наркотици,...), но просто не искат да се хранят здравословно. То не е задължително. Не мисля, че някой има право да поучава тоз и оня, когато не му се иска мнението и съветите. И тук не става въпрос за толерантност.
Активен
We were drawn down long from a deep sleep, and awaken'd at dayfall by worried guardeners and made to be led thru dew wet jungle to the swift summit, o'er looking the sea...

Rado

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • I am Vegan!!!

за каквото и да става дума вече преекспонирахме темата и както ти не се интересуваш аз какво мисля(но си коментирал/а) така и мен не ме валнува мнението ти, нито въпросите които си задаваш. Всеки си има право на мнение, а форумите са място, където това мнение може и да се изразява писмено, ако не ти допада моето, просто чети другите постове, заяждането също не е приятно!
Активен

divineflow

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 173

Хахахахаха Напротив, на мен ми е много приятно и забавно да прочета такова просветено мнение :Content_14:  Не се заяждам всъщност, ама така да е :peperudi:
Активен
We were drawn down long from a deep sleep, and awaken'd at dayfall by worried guardeners and made to be led thru dew wet jungle to the swift summit, o'er looking the sea...

mariiina

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен

:kisss:Ейййййййййй, ма са събрахме...т.е разбрахме!!!Всеки зрее, когато е готов  за това!!! :pensif_29:
Активен

Страницата е създадена за 0.092 секунди с 22 запитвания.