Обзалагам се за два бобени шейка , че (само от няколко поста) почти съм напипал пулса на това момче Радо и мога да ви успокоя , че няма да ни изложи в открити сражения
ПРичината да го заподозрете в злоба и агресия е твърде прозаична : касае се за комбинация от два фактора , които един друг си влияят и самоусилват.
Първият е неговата силна съпричастност към тази тема. ( тоест - позицията му е повече от категорична) Когато човек е силно съпричастен към някакъв проблем, е възможно да изтърве някоя емоция в повече в желанието си да спечели околните за каузата си. Подсъзнателно вдига градуса.
Вторият фактор е и допълнително силната му емоционалност и експресивност. По снимката се вижда вероятен тип "вата" , които често са такива едни емоционални, бързо се палят, понякога и за дреболии. Затова реагира така малко остро , а не защото таи злоба в сърцето си. Почти съм сигурен и че също толкова бързо му и минава. ( Нали помним поговорката за тихата вода.. от нея повече да се вардим
)
Няма как да е едновременно злобен и агресивен и от друга страна - така милосърден.. ( не знам , според мен не се комбинират
)
ПРосто недостатъчно прецизирани изразни средства.
Освен това има и друг един тънък момент. Както е казано: " двама се разбират най-добре когато говорят лошо за трети "
, ние тук си говорим и за тези "пържолните", които ги няма в момента , но не е задължително да използваме същия подход и същите изразни средства когато застанем лице в лице с тях
Вероятно там ще бъдем други , защото и целите ни ще бъдат други - тук във форума преживяваме и споделяме емоции, а там ще убеждаваме.
Следващият тънък момент е пак психологически. Не винаги толерантният и рафиниран подход върши най-добрата работа при убеждаването, че дори и при внушението. Понякога емоцията е така заразяваща , че изразните средства остават на по-заден план. ( " В общуването стилът е по-важен от думите" О.Уайлд )
Не случайно този подход е в основата на манипулирането на масите - посредством предизвикване на силни емоции логичната лява половина на мозъка се изключва като така се блокира реалната преценка и критичното мислене. В това променено състояние на съзнанието се имплантира необходимата информация или интерепретация на събитията в зависимост от целите на манипулатора. Както виждаме , производителите на рекламни клипове са доста наясно с тази хватка - винаги ни карат да си представим нещо , да се размечтаем..
Сещам се и за небезизвестната наша варненска леля Емилова. Аз лично съм имал само една среща с нея, но ходили в "дебелариума" й споделят ,че маниерът й на говорене е по-стряскащ и от този на фелдфебел. Въпреки това тази жена успя да примами почти всичкият елит в клиниката си. Не останаха портокали по сергиите
Така ,че е трудно да се каже кое действа по-заразяващо на хората - дали премереният, любящ, отработен , гъмжащ от неоспорими аргументи маниер или емоционалният ,директен , суров подход . Вероятно трябва да се действа избирателно - според потребителя
(Навярно ще бъда заподозрян ,че с този пост връщам жеста на Радо , дето ме похвали на едно място , (кой знае , подсъзнанието можело всичко
) но истината е ,че още не мога да се отърва от натрапчивата идея да се ровичкам в дълбочина и да изследвам нещата от към ръбестите им страни , вместо да си легна рано и да сънувам че ми пърхат златисти пеперуди в розова мъгла . Няма оправия ..