Браво Zloqd.Щом човек ,декларищ се за бял брат се появи,аз го гледам в очите и му меря думите.Той сам се е обявил за такъв,затова с неговите критерии на неговото учения го меря.пък Дънов не е казвал ,ходете да натрапвате Учението.Казвал е-за лично ползване е ,друг път е казвал-да се възприеме от българския народ ,ако не лошо го чака.Така,на пръв поглед притиворечиви думи...Но в Дънов противоречие не е имало ,само в думите му.затва ти казах че думите объркват и аз не им вярвам ама никак.Инструмента ,с който меря околния свят е в интуицията ми.Не само Дънов си е противоречал в думи,Христос също,Буда също,всички....Няма как да се обясни в дуалния свят неща дето са извън него и единствените инструмени думите ,могат само едностарнно да загърнат идеите на Учителите,тва мисля.Може и затова да ти се виждат едностранчиви мненията ми за йога.ами няма как да са цели ,ако са обяснени с думи.Но като дойда в Плевен и се видим на живо,ще усетиш и други неща,които сега убягват вероятно от взора ти.Така ,че винаги тук ще има двусмилие и различно тълкуване на нещата ,щом говорим за нематериални стойности.Но нека ти отговоря на зададения въпрос.Има характеристики,,показващи,времето за задържане на прана в сушумна.В скалата се казва толкова време ,задържана прана в сушумна-това е пратиахара ,толкова/повече/ време-това е дхиана,толкова време ,най много -самади.Ако искаш ще ги изровя и ще напиша времето и източниците. веднъж го смятах ,за самади излезе около седмица време праната да е в сушумна.Това е обективния критерий за успял йога,мисля че според Свами Сватмарама,ако не се лъжа.Но това са цитатите,сега ще ти кажа според моето субективно мнение ,кой йога е успял: