Петко, нали не си ме забравил за практиките? Когато можеш.
Вери, как да те забрави човек
Просто влизах за по 5 мин, но сега вече ще попиша
Сутрин ставам в 4,00 - 4,15 часа. Веднага след събуждане почвам да се жабурям с шарлан за около 20-25 мин. През това време си върша работата в тоалетната
(4-5 изхождания в рамките на 60-70 мин). След като изплюя шарлана, веднага си измивам зъбите и си остъргвам езика обстойно. След което без да сме сложили нищо в стомаха започвам леко раздвижване на ставите - глезени, колене, таз, рамене, лакти, китки, врат...мои си упражнения...не от йога. Като се раздвижа сядам в лотос(може и с кръстосани крака само) и започвам да си правя масаж. Масаж на корема се прави малко по-рано...докато сме даже в тоалетната. А иначе като си седна правя един точков масаж, който гуруто ни го е показал...почти ми е невъзможно да ти го обясня с думи...трябва да се види...даже в началото не всеки го прави, както си трябва дори и да му го показват на живо
Масажират се точки на главата, носа, ушите, китките, ходилата...доста са и в определен ред. Продължителност: ~ 10-15 мин.
След масажа преминавам към асаните. Ако същия ден съм на йога, то тогава си правя само някои задължителни асасни - свещ, рало и още няколко други. Ако пък не съм на йога, тогава вкъщи си правя цял комплекс от асани. Продължителност: ~ 80-90 мин.
След асаните идва ред на релаксацията. Пускам си я и лягам. Йога нидра ми е любимата. Продължителност: ~ 20 мин.
Следва пранаяма(дихателни техники). Има две, които винаги правя - за отпушване на енергийните канали и бастрика(изчиства мислите...само 2 мин и светът е станал прекрасен
). Често и капалабхати и още няколко. Продължителност: ~ 10-12 мин.
Концентрация. Тратака(взиране). За повече инфо -
http://www.yogabg.com/read.php?name=%D8%E0%F2%EA%E0%F0%EC%E8%20&lang=bg Продължителност: ~ 10 мин.
И чак сега вече може да сложим нещо в стомаха, но не ядене много ясно
Ето порядъка:
- пиене на 1-2 с.л. студенопресован(extra virgin) зехтин
- 20 мин. след зехтина, 1 с.л. студенопресовано масло - едно от следните: тиквено, конопено или ленено. На "Булдара" са най-качествените, принципно. Аз пия от един вид 2 шишенца(те са 220 мл. всяко) и след тва от друг и така ги въртя. От гледна точка не само на полезност, а и на енергиите ИН и ЯН, най-благотворни са тиквено, конопено и ленено(в такъв ред се класират).
- 20 мин. след маслото, една чаша с леко загрята вода с 2 с.л. мед вътре. Може да заменим водата с фреш от лимон и/или портокал(естествено нито водата е чешмяна, нито медът - купешки).
- 20 мин.(ако сме пили фреш, тогава изчакваме около 60 мин.) по-късно, 2 ч.л. ленено семе се смилат в кафемелачка и полученото ленено брашно се разтваря в чаша вода и се пие.
- 30-45 мин. по-късно хапваме...по възможност правим изцяло плодово хранене.
П.П. Вери, ако съм пропуснал нещо, пиши