Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Дневникът на Петко  (Прочетена 413201 пъти)

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Дневникът на Петко
« Отговор #580 -: 08-10-2009, 12:11:12 »

един живот живеем"   :Confus_3:
Уфффф, ей това ми е любимо.И на мен са ми го казвали. Била съм се лишавала и ограничавала, а един живот живеем. Дрън дрън. Толкова изкривени представи имаме вече, че...
Да, и на мен ми е любимо, но вече им отговарям на това, че един живот сме живеели. Казват ми: "Ще умреш с този начин на хранене!" Аз: "Еее, какво от това. Нали после ще се преродя пак" ;D ;D ;D ...и тогава вече следва: "Момче, ти си един промит мозък!"...Аз: "Така е, пречистил съм се яко" :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader:
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди

“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #581 -: 09-10-2009, 07:02:20 »

Полезна статия за аюрведа и йога - http://www.yogamudita.com/?page_id=42 :love_028:
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #582 -: 09-10-2009, 12:16:08 »

Вчера най-случайно направих откритие - супер рецепта! Подобна е като онази с кълновете на снимката от преди няколко дни. Но ето сега нещо, което на вкус наподобавя бисквитена торта:
- 1 чаша покълнала пшеница
- 1 чаша накиснато кашу
- 3/4 чаша стафиди
- 300-400 мл вода

Всичко това се блендира за 3 мин. Става гъста каша. Сладка на вкус. Мнооого ми прилича на бисквитена торта...само консистенцията е различна, но вкусът е 1:1 :Appetit_17: :Appetit_17: :Appetit_17:
Освен това рецептата е силно енергийна и протеинова в същото време. И засища за много време ;D
« Последна редакция: 09-10-2009, 12:26:24 от Petko »
Активен

Вери

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
« Отговор #583 -: 09-10-2009, 15:29:11 »

Еййй, Петко, хубаво звучи. Ще го пробвам.
Активен

Даниела

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
« Отговор #584 -: 09-10-2009, 16:07:24 »

мммммм  :Appetit_17: и аз ще го пробвам, особено заради моите момчета  :Dormir_13 - emotloader:
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #585 -: 09-10-2009, 21:12:48 »

Снимка на едно мое ядене днес:
- хлебчета...едното със соева майонеза и подправки, а другото с маслинова паста и поръсено с босилек. Около тях кълнове от люцерна :)
Активен

Вери

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #586 -: 10-10-2009, 20:52:06 »

Петко, нали не си ме забравил за практиките? Когато можеш.  :fluretaa:
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #587 -: 11-10-2009, 15:13:54 »

Петко, нали не си ме забравил за практиките? Когато можеш.  :fluretaa:
Вери, как да те забрави човек ;) :flower: Просто влизах за по 5 мин, но сега вече ще попиша ;)
Сутрин ставам в 4,00 - 4,15 часа. Веднага след събуждане почвам да се жабурям с шарлан за около 20-25 мин. През това време си върша работата в тоалетната ;D (4-5 изхождания в рамките на 60-70 мин). След като изплюя шарлана, веднага си измивам зъбите и си остъргвам езика обстойно. След което без да сме сложили нищо в стомаха започвам леко раздвижване на ставите - глезени, колене, таз, рамене, лакти, китки, врат...мои си упражнения...не от йога. Като се раздвижа сядам в лотос(може и с кръстосани крака само) и започвам да си правя масаж. Масаж на корема се прави малко по-рано...докато сме даже в тоалетната. А иначе като си седна правя един точков масаж, който гуруто ни го е показал...почти ми е невъзможно да ти го обясня с думи...трябва да се види...даже в началото не всеки го прави, както си трябва дори и да му го показват на живо ;D Масажират се точки на главата, носа, ушите, китките, ходилата...доста са и в определен ред. Продължителност: ~ 10-15 мин.
След масажа преминавам към асаните. Ако същия ден съм на йога, то тогава си правя само някои задължителни асасни - свещ, рало и още няколко други. Ако пък не съм на йога, тогава вкъщи си правя цял комплекс от асани. Продължителност: ~ 80-90 мин.
След асаните идва ред на релаксацията. Пускам си я и лягам. Йога нидра ми е любимата. Продължителност: ~ 20 мин.
Следва пранаяма(дихателни техники). Има две, които винаги правя - за отпушване на енергийните канали и бастрика(изчиства мислите...само 2 мин и светът е станал прекрасен ;D). Често и капалабхати и още няколко. Продължителност: ~ 10-12 мин.
Концентрация. Тратака(взиране). За повече инфо - http://www.yogabg.com/read.php?name=%D8%E0%F2%EA%E0%F0%EC%E8%20&lang=bg Продължителност: ~ 10 мин.
И чак сега вече може да сложим нещо в стомаха, но не ядене много ясно ;D ;D ;D
Ето порядъка:
- пиене на 1-2 с.л. студенопресован(extra virgin) зехтин
- 20 мин. след зехтина, 1 с.л. студенопресовано масло - едно от следните: тиквено, конопено или ленено. На "Булдара" са най-качествените, принципно. Аз пия от един вид 2 шишенца(те са 220 мл. всяко) и след тва от друг и така ги въртя. От гледна точка не само на полезност, а и на енергиите ИН и ЯН, най-благотворни са тиквено, конопено и ленено(в такъв ред се класират).
- 20 мин. след маслото, една чаша с леко загрята вода с 2 с.л. мед вътре. Може да заменим водата с фреш от лимон и/или портокал(естествено нито водата е чешмяна, нито медът - купешки).
- 20 мин.(ако сме пили фреш, тогава изчакваме около 60 мин.) по-късно, 2 ч.л. ленено семе се смилат в кафемелачка и полученото ленено брашно се разтваря в чаша вода и се пие.
- 30-45 мин. по-късно хапваме...по възможност правим изцяло плодово хранене.

П.П. Вери, ако съм пропуснал нещо, пиши ;)
« Последна редакция: 11-10-2009, 15:16:44 от Petko »
Активен

Вери

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #588 -: 11-10-2009, 18:39:14 »

Благодаря ти много!   :flower:  :flower:
Много интересно звучи и в същото време ми изглежда трудно от към организация. Но не и невъзможно. Въпросът е веднъж да почна и постепенно да увеличавам ритуалите.
Ставането в 4ч не ми е проблем, ако си легна 21.30-22ч. Вече няколко пъти правя така.

Да попитам пчелния прашец кога го взимаш? И зъби, език с какво почистваш?
Активен

vasilena

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1059
« Отговор #589 -: 11-10-2009, 19:38:10 »

Смятай, Пепсън,това е много интересно,аз много ти се кефя ;)
Вчера участвах в една групова медитация или нещо такова -смятай,после бях като нова  :Content_22:
« Последна редакция: 11-10-2009, 19:40:55 от vasilena »
Активен

Val

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 519
  • "Бог е дал на хората храната,дяволът - готвачите!"
« Отговор #590 -: 11-10-2009, 21:23:54 »

Петко, аз се шашнах, бе човек! :Content_14:за дисциплината,  :Content_14: за упорството, обаче то това си е луда работа, братче ;)Шегувам се, разбира се. Но аз имам мнооооого кълнове да изям, докато стигна такова ниво. Засега си я карам така, ако ми подскаже някой вътрешен глас да се пренастройвам на по-сериозна вълна ще почна.Имам един въпрос, ако може : Ти ставаш в 4, а в колко излизаш от вас?Колко време ти продължават ритуалите?И да те питам друго: ако някой път ти се наложи да пропуснеш да направиш някой от вече тези утвърдени за теб ритуали не се ли чувстваш по-кофти?Една позната, която ходеше на йога много рано сутрин, казваше че цял ден й се спяло като спря да посещава.
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #591 -: 12-10-2009, 09:20:15 »

Въпросът е веднъж да почна и постепенно да увеличавам ритуалите.
Да, аз 14 месеца все по нещо добавям, за да правя тези, за които пиша. Бавно-бавно трябва, за да се усеща всеки път ползата от всяко ново нещо, което добавяш...Хората според мен много бъркат, а и се лишават от някои уникални вътрешни чувства, когато правят бързи и резки преходи...ние сме хора и е добре да почувстваме всяко нещо. Не сме машини - да я програмираш набързо и да съкратиш целия процес :)
Да попитам пчелния прашец кога го взимаш? И зъби, език с какво почистваш?
Изпуснал съм го ;D Добавям го към ленената напитка, въпреки, че би трябвало да се пие отделно :whistling2 - emotloader: (но това ще го оправя с времето) :)
Зъбите с четка и паста, и езикът също. Накрая преди да изплакна го търкам здраво...след като изплакна устата пак...целта е да се остъргва целия език, чак докъм основата назад. Там е нормално да ти се пригади като докоснеш, но с времето ще свикнеш да го чистиш все по-навътре ;)
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #592 -: 12-10-2009, 09:23:17 »

Вчера участвах в една групова медитация или нещо такова -смятай,после бях като нова  :Content_22:
Какво представляваше тая медитация, Васе?
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #593 -: 12-10-2009, 10:38:01 »

Петко, аз се шашнах, бе човек! Но аз имам мнооооого кълнове да изям, докато стигна такова ниво.
И аз бих се шашнал, ако знаех преди година и нещо за тези неща :D
Това не е някакво ниво, а просто време и желание трябват ;)
Засега си я карам така, ако ми подскаже някой вътрешен глас да се пренастройвам на по-сериозна вълна ще почна.
Всеки има вътрешен глас, но реално няма как да го чуем, ако не сме чисти и синхронизирани отвътре. Аз чух глас, но беше външен :D Имам предвид, че гуруто ми каза какво да правя. Аз обаче не вярвах тогава, но реших да пробвам...така или иначе имах проблеми със стомаха и се реших лесно на проба. В момента, когато нещата почнаха да се случват, се зарибих много...но е нормално, като се има предвид, че до преди това сякаш не съм живял...огромна разлика :Content_22:
Активен

vasilena

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1059
« Отговор #594 -: 12-10-2009, 13:00:39 »

Ох,ами как да ти обясня,аз сама не мога да изпадна в състояние на....да си спра мисълта,но там е работата,че не го направих сама де ;)
Седнахме 4 човека с гръб един към друг-т.е. опряхме си гърбовете,с кръстосани крака(по турски),езикът горе на небцето,да се затвори веригата(нали знаеш от йогата ;)),дясната ръка ти ляга в лявата и в скута.Ама аз нямам принос за това,просто участвах,пък практиката я водеше друг човек,знаеш кой,казвала съм ти за него.Мен само ме инструктираха да дишам дълбоко и да си представям водопад или огън,за да си спра по лесно мисълта(понеже огънят и водата имат това свойство).Пък той каза,че щял да "върти полето",което не знам  точно какво значи.И така ....ами не мога точно да го опиша,но който е бил в състояние на медитация знае за какво говоря,ми стана много едно приятно,за нищо не мисля,само от време на време ми минават някакви картини в съзнанието,как да ги опиша-хармонични.И сякаш всичко около мен изчезна,само усещах вятъра.Обачче имам чувството,че прекарахме така ужасно много време,а всъшност се оказа,че не е било много.
Направи ми впечатление,че по едно време ме стегна гърлото,както преди да се разплачеш.Обаче,той ми каза,че е наблегнал точно на тази чакра,която се намира там(защото и 3те мацки сме били малко обидени на Съдбата си,а тази чакра била свързана с това)  и съм го усетила,понеже се чистела.
И после се метнах на колелото си и така ми беше ведричко и лекичко,като една фурия бях ;D.
Друго да кажа,не пиша много във форума,понеже съм в сесия,но хвърлям по едно око и никога не пропускам писанията на "старите пушки" ;).Че и на младите-виждам има доста,което е много хубаво-добре дошли :-*.Оправих си хранителните навици-не съм 100 % суровоядна,но съм на ниво.Даже си
правих кюфтета(крекерите с лук и соев сос дето са) вчера и пак съм затрупала къщата с кълнове.
Друго,друго.......засега :-*-на всички.
 ;)
Активен

muki_w

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 182
« Отговор #595 -: 12-10-2009, 14:41:46 »

мале,Петко!Евала! Аз преди 4 не успявам да си легна, а ти вече ставаш :) и с желание ми се вижда недостижимо постижение режим като твоя!Кога е била повратната точка в начина ти на мислене? Ядял ли си месо преди? и какво те накара да се промениш?
Активен

ДарбиМак

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 589
« Отговор #596 -: 12-10-2009, 15:49:26 »

Пеци, аз искренно ти се възхищавам на режима  :Content_14:  :Content_14:  :Content_14: В същото време знам, че не мога да го спазвам. Смяташ ли, че с този режим си отдаден почти изцяло на йога? Какво правиш в личния си живот? Приятели, приятелки, секс  :surpris_22:  Това кога се прави по правилата на йога?  Още ме вълнува въпроса, ако партньора (партньорката)  не е  йогин какво става тогава? Добре - здравето е хубаво нещо, но такъв начин на живот води до изолация в определена степен. Интернет е начин на общуване, но ние сме от плът и кръв и личния контакт с друг човек си е съвсем друго нещо...
Въобще от скоро ме сърби езика да питам.... Сега трябва да излизам, но смятам да продължа темата скоро :)
Активен
Намасте :)

benato

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
« Отговор #597 -: 12-10-2009, 17:55:50 »

Ще търси като него или ще и повлияе,нали знаеш:С какъвто се събереш...........А секса си е секс+любов :heart_2:  :peperudi:само късмет да има ;) :)
Не го разсейвай сега младежа,то като му доиде,не пита. ;D ;D ;D ;D
Има три варианта:
1.Удрят го на секс и Йога.
2.Само Йога.
3.Само секс.
От първото и третото резултата е по бърз(9 месеца)От второто,много бавен,години :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader:
Активен

GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

ДарбиМак

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 589
« Отговор #598 -: 13-10-2009, 08:55:38 »

Ааа, хич не искам да го разсейвам. Щото наистина трябва да си намериш себеподобен или пък да направиш партньора си себеподобен. Или пък трябва да спреш промяната и да се врънеш назад за да си като партньора си. Аз имам този проблем. Понякога се получава почти конфликтна ситуация заради различията. Естествено любовта е тази, която помага да се преодолеят. И все пак проблемът съществува. Затова попитах. 
Активен
Намасте :)

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #599 -: 13-10-2009, 17:30:04 »

мале,Петко!Евала! Аз преди 4 не успявам да си легна, а ти вече ставаш :) и с желание ми се вижда недостижимо постижение режим като твоя!Кога е била повратната точка в начина ти на мислене? Ядял ли си месо преди? и какво те накара да се промениш?
И аз до скоро(преди 2-3 месеца) си лягах в 4-5, но нещата трябва да се променят ;) Пък и не можах отведнъж да си оправя режима. Трябваха ми месеци, а има хора дето много бързо се оправят, но мен ме мързеше и не бързах много ;D ;D :D
Месо си хапвах доста често. По малко, но често(2 пъти дневно). Хапвах и доста банички, повечко хляб, никакви зеленчуци, а от плодовете само банани ;D За мен зеленчука беше нещо ненужно - хем гадно на вкус, хем не го усещаш в стомаха...еее, освен когато ме болеше от тях :D Тоест плодове и зеленчици=болка или неприятно чувство в устата.
Ами след като влязох в залата за йога нищо не се случи първоначално, освен, че установих колко съм закърнял и атрофирал ;D :D :D Няколко седмици по-късно се наложи да ми направят гастроскопия...имах 14 месеца киселини...хапчета...и един ден си поговорих(около 90 мин) с Рашко. Казах му проблема си, а той ми разкри тайната на суровоядското хранене. Каза ми неща за които и не предполагах. Аз даже в един момент започнах да записвам всичко. Още си пазя записките оттогава ;D Веднага взех решение, че ще пробвам това. Реших да му се доверя, като обаче в същото време не бях убеден, че само с една диета ще ми минат 15 годишните проблеми със стомаха. И така започна преходът към суровоядство. Същевременно, въпреки че работех по 12 часа, гледах да имам по 3 посещения седмично на йога. Както преходът, така и ефектите започнаха бавно-бавно още от следващия месец. В самото начало си мислих, че всичко е резултат на някакво самовнушение. Пуснах в ход "автоцензурата" и си казах: "Това ще е за някой и друг ден и пак ще ме заболи тракта". Да, ама не...както казваше един мой адаш(култовият журналист Петко Бочаров). Оказа се, че всичко било много просто. И така започна всичко....Освен това в първия пост на дневника си съм написал как съдбата сякаш ни срещна с моя гуру...а това в йога е важно и донякъде знаменателно.(мога да продължа да пиша за промените примерно, които настъпиха в живота ми...няколко стотин са...но ще ми отнеме доста време...промени, които не са някакви отвлечени неща, а съвсем практични и желани от много хора неща....осъзнах просто, че всичко било тооолкова просто, че със седмици разсъждавах над подобни теми за живота и за това колко лесен и прост е, а ние даваме всичко от себе си, за да го усложним :'( )
Активен

Страницата е създадена за 0.084 секунди с 22 запитвания.