Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Дневникът на Петко  (Прочетена 413193 пъти)

Даниела

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Дневникът на Петко
« Отговор #440 -: 25-08-2009, 13:04:27 »

Петко, ще е интересно да разкажеш малко за първите ти стъпки в йогата :pensif_29: препоръчай нещо за четене, аз от месеци се лутам, и още не мога да се ориентирам във всички видове йога и към кое да се насоча :Confus_34:
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
« Отговор #441 -: 25-08-2009, 18:27:16 »

"Хатха йога или изкуството да бъдем здрави" на Йоги Рамачарака е чудесна!
"Автобиография на един йогин" на Парамаханса Йогананда е супер за начинаещ.
"Рамакришна и неговите ученици" - Кристофър Ишеруд
"Раджа йога", "Джнана йога", Бхакти йога", "Карма йога" - Свами Вивекананда
"Притчите на изтока. Бисерната броеница на Сарасвати" - Стефания Димитрова...супер притчи са това...мнооого мъдрост лъха от тях...много ще ти харесат :))
"Ошо Библия" е също много интересно четиво. 12 тома е. Кара те да се замислиш и ти разкрива какво е йога на практика, с точни и ежедневни примери.
Това са книгите, които аз съм чел и знам. Може би има и по-добри. На мен тези са ми препоръчвали. Чета и древните писания - Веди, Упанишади, Сутри, Бхагавад Гита...
Ако някоя от тези книги не намираш, ми пиши, да ти пратя линк за съответната книжарница, където може да се намери ;)
Петко, ще е интересно да разкажеш малко за първите ти стъпки в йогата :pensif_29: препоръчай нещо за четене, аз от месеци се лутам, и още не мога да се ориентирам във всички видове йога и към кое да се насоча :Confus_34:
За първите стъпки съм писал в 1-ва страница на дневника.
Как така да се ориентираш към кой вид йога...отиваш и почваш в някой клуб...най-добре класическа йога...а във кой вид ще се насочиш става ясно след 15-тата година практика ;D
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди

“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #442 -: 25-08-2009, 18:52:39 »

Чета и древните писания - Веди, Упанишади, Сутри, Бхагавад Гита...
Да се самоцитирам и аз ;D ;D ;D
Искам да поясня само, че в съвременния ни живот всичко идва от запад...всичко копираме от запада - наука, образование, култура дори внасяме оттам...за негативите да не говорим. Мисленето ни се култивира в този стил, западния. Вижте и самата дума 'запад'=западане ;D
При целия нов 'морал' и капитализмът, който цари, ние почти не се замисляме какво е на другата посока, на изток :surpris_23:И там живеят хора(даже 2/3 от населението на планетата). Руските учени са може би най-добрите в целия свят, и японските също(спомнете си филма за водата). Източната култура, по мое мнение, е доста по-богата от западната.
"Махабхарата"
е една от най-дългите епични поеми на света и има огромно значение за културата и религията на древна и съвременна Индия.
"Дао Дъ Дзин" е единствената книга на Лао Дзъ и един от най-популярните трактати в китайската философия.
"Идзин" е един от най-значимите паметници на китайската и световната културна и философска мисъл, едно от най-великите и същевременно най-загадъчни творения на човека, запечатало в особени символи и знаци тайната на мирозданието.
Независимо дали сте вегетарианци, суровоядци, вегани или месоядци, всяка от тези книги ще ви пренесе в един непознат за нас 'западняците' свят.
Ще открием, че всъщност въпреки технологиите и интернет ние сме едни ограничени хора. Ограничени, защото сме 'захранвани' само със западняшкото...знаем само едната страна на монетата. Можем толкова мъдрост да черпим от изтока, толкова много да взаимстваме в еженевието си, било то капиталистическо ;D
Та, който иска, нека опита и се запознае с нещо от изтока ;)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди

Radula

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
« Отговор #443 -: 25-08-2009, 19:14:15 »

Чета и древните писания - Веди, Упанишади, Сутри, Бхагавад Гита...
Да се самоцитирам и аз ;D ;D ;D
Искам да поясня само, че в съвременния ни живот всичко идва от запад...всичко копираме от запада - наука, образование, култура дори внасяме оттам...за негативите да не говорим. Мисленето ни се култивира в този стил, западния. Вижте и самата дума 'запад'=западане ;D
При целия нов 'морал' и капитализмът, който цари, ние почти не се замисляме какво е на другата посока, на изток :surpris_23:И там живеят хора(даже 2/3 от населението на планетата). Руските учени са може би най-добрите в целия свят, и японските също(спомнете си филма за водата). Източната култура, по мое мнение, е доста по-богата от западната.
"Махабхарата"
е една от най-дългите епични поеми на света и има огромно значение за културата и религията на древна и съвременна Индия.
"Дао Дъ Дзин" е единствената книга на Лао Дзъ и един от най-популярните трактати в китайската философия.
"Идзин" е един от най-значимите паметници на китайската и световната културна и философска мисъл, едно от най-великите и същевременно най-загадъчни творения на човека, запечатало в особени символи и знаци тайната на мирозданието.
Независимо дали сте вегетарианци, суровоядци, вегани или месоядци, всяка от тези книги ще ви пренесе в един непознат за нас 'западняците' свят.
Ще открием, че всъщност въпреки технологиите и интернет ние сме едни ограничени хора. Ограничени, защото сме 'захранвани' само със западняшкото...знаем само едната страна на монетата. Можем толкова мъдрост да черпим от изтока, толкова много да взаимстваме в еженевието си, било то капиталистическо ;D
Та, който иска, нека опита и се запознае с нещо от изтока ;)

Петко, много съм съгласна с теб!  :)
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

ДарбиМак

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 589
« Отговор #444 -: 25-08-2009, 20:00:30 »

Мале, мале  :Content_4 - emotloader: откакто чета Петковия дневник и аз се бъзнах да ставам йогинка (има ли женски род тая дума)  :Confus_3:  незнам дали съм достатъчно сериозна и вглъбена, че да ми се удаде това чудо  :Confus_3: абе има неща от които не искам да се лишавам, а като стана йогинка (има ли женски род тая дума) ще трябва да съм много духовна  :surpris_23:  а аз искам да съм и малко материална  :whistling2 - emotloader:  че има някои неща в живота дето ме дърпат надолу  :bleh  Ако трябва да бъда толкова сериозна като Петьофката направо няма да съм аз  :Confus_3:
Активен
Намасте :)

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #445 -: 25-08-2009, 20:35:08 »

Без да искам придавам такова впечатление, че съм много сериозен и духовен. Но не е така. Падам си по материалните неща и аз - дрешки, технологии и т.н. Просто гледам да има баланс, пък и ми е супер интересно всичко за йога и за изтока. Пък и всичко с времето си в йога. Не трябва от нищо да се отказваш ;)
Активен

Даниела

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #446 -: 25-08-2009, 21:32:07 »

:fluretaa:леле колко много книги, мерси Петко, ще ги потърся и ще чета, тука клубове няма, за сега сама вкъщи и ще чета :Content_22:
Активен

Лейла

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 313
« Отговор #447 -: 25-08-2009, 22:54:51 »

Айде сега щом сме на темата ако може да ми дадеш иструкции за начинаещ в йогата. Получих графика и от септември съм с теб, нооооо ако може да ми дадеш и малко инструкции за дрехи, преди и след йога хранене абе въобще к'вото се сетиш.

п.п. нали разбираш, че всички тук тръпнем в очакване какво ще кажеш, че много народ зарази;D
Активен
Самотата е най-скъпо платената свобода.

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #448 -: 25-08-2009, 23:33:41 »

Ами добре е час, час и нещо преди йога да не сме се хранили и да не сме приемали течности. След йога е необходимо да минат поне 30-40 мин за течности и поне час и нещо за хапване.
Дрехите трябва да са удобни - клин или къс панталон и боди(или нещо по тялото) за жените. Добре е да се намали и даже спре кафето, но и да не можеш, то самата йога ще ти помогне. То е цяла наука ;D
Активен

Лейла

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 313
« Отговор #449 -: 25-08-2009, 23:41:06 »

Aaaaa аз вече се подготвям явно, защото съм спряла кафето (абе пия само ако не съм се наспала, но по 1 само био, и то много рядко) и си правя едно нещо като кафе уж, но е от ръж.
Активен
Самотата е най-скъпо платената свобода.

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #450 -: 26-08-2009, 22:26:16 »

Ако ти се пие все пак нещо тонизиращо като кафе, пробвай със зелен чай ;) Но да не е силен...по-слабичък си направи ;)
Активен

Radula

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #451 -: 28-08-2009, 11:08:31 »

Хм... май в нечий друг дневник е станало дума за твоите пречиствания, Петко, ама като не помня къде, тук ще пиша  ;D

Исках само да те питам какво течност ползваш при пречистването на дебелото черво в момента? :)
Знаеш ли и аз от колко време се каня, а причината да не започна е толкова глуповата - още не съм си купила иригатор, имам само от крушата, а тя нали не била толкова ефективна... Но тези дни ще си купя и ще почвам и аз  :Content_22:
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #452 -: 28-08-2009, 13:37:31 »

Супер! Радвам се за теб, Радула!
Аз нямам опит с 'крушата' и не знам, но моя иригатор е немски, за еднократна употреба, но ми казаха, че може да се ползва буквално доживотно ;D 2,20 лв е. Има си мерителни деления, за да разбираш колко течност си вкарала. Аз ползвам урина. Събирам един цял ден в една бутилка, която държа в хладилника, и на другия ден сутринта я оползотворявам ;D Естествено я загрявам на котлона до към 40 градуса. Най-добре хубаво си прочети статията на Мер в сайта, че има доста детайли, но пък е лесно, бързо, безболезнено и ефективно(вече го усещам) ;D ;)
Активен

vladi

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
« Отговор #453 -: 28-08-2009, 14:53:22 »

Петьофче:whistling2 - emotloader: (разбирай го като зов за помощ)
Приготвила съм си кълнове от нахут, в нета намерих разни рецепти, но ми се струват трудоемки и понеже сме от една партия ... давай насам съставките на твоя 'мързелив' нахут  ;)

Само да се похваля! Постигнах малка победа с покълването, понеже новата продавачка в магазина ме убеждаваше как е (почти) невъзможно да покълне.  :Content_22:
Хайде със здраве!

PS И гледай да пишеш по-скоро, нямам търпение да го опитам  :essen:

Даниела

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #454 -: 28-08-2009, 15:51:23 »

Влади и аз в момента правя кълнове от нахут и жито - пробвам един друг метод- в тензухена торбичка и растат добре за сега :) но ги слагам само към салата, ако не си пробвала направи си хумус от нахута, много е вкусно :)..
Активен

vladi

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
« Отговор #455 -: 28-08-2009, 16:09:51 »

Дани, мерси за включването!  :flower: Хумусът е план Б   ;)
Не ми се иска да смилам кълновете, само да ги овкуся с подправки и евентуално домат...

Тензухени торбички не съм използвала, действам с разлати чинии или тавички. С тензухчето по-лесно ли е за плакнене?

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #456 -: 28-08-2009, 19:45:11 »

Петьофче:whistling2 - emotloader: (разбирай го като зов за помощ)
Приготвила съм си кълнове от нахут, в нета намерих разни рецепти, но ми се струват трудоемки и понеже сме от една партия ... давай насам съставките на твоя 'мързелив' нахут  ;)
Не си спомням да съм казвал за такъв мързелив нахут ??? :surpris_23:
Може да си го овкусиш като лещата или нещо подобно ;)
Активен

Radula

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #457 -: 28-08-2009, 23:04:19 »

Хахаах, Влади се надяваше да имаш мързелива рецепта и за нахута, както за лещата  :laugh: Сладурка!!
Той така си ги хрупа кълнчетата, беше написал, че обича да ги яде самостоятелно. То е и много хубаво де. Аз пък, тооолкова да обичам нахут и така да не ми се услаждат кълновете му  :-\ Ще пробвам да ги направя на хумус следващия път, защото много обичам.

Петко, мерси за инфото по повод пречистването! Ще взема и аз с урина да пробвам, че все пак е най-добре...  :Content_22:
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #458 -: 28-08-2009, 23:45:10 »

Петко, мерси за инфото по повод пречистването! Ще взема и аз с урина да пробвам, че все пак е най-добре...  :Content_22:
Моля :angel: ;D
Верно урината яко изстъргвала всякакви шлаки...пречистването с нети лота(каничката) вече не го правя със солена вода, а с урина...просто не е истина тва, което се случва! Направо тва е супер изчистване...урината яко изкарва такива неща, дето ме е срам да ги описвам тука...неща, дето реално не знаех, че ги има в хората и изобщо в живите същества...неща, които само могат да бъдат описани, но не и названи по някакъв начин...като се видим ше ти обясня, ако все пак ти е интересно ;D ;D ;D...чак сега разбрах и видях откакво синузитът ми беше активен 14 години постоянно почти...имало е такова огнище...важното е, че намерихме правия път :Content_22:
Активен

Radula

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #459 -: 29-08-2009, 01:28:30 »

Хехехехехех!! Колко образно и заинтиргуващо описание! Определено ще искам подробности  ;D Да науча и аз за чудатите неща по хората...  ;)

:Content_22:
Активен

Страницата е създадена за 0.069 секунди с 22 запитвания.