Хм, налага се да повтаряме неща, но така е във форум - навярно.
Няма да се откажа да повтарям: възможно е сухото въздържане да създава някакви полезни неща, но със сигурност създава доста и много вредни такива.
Разбираема е разликата в стойността на разсъждения, основани само на разказ и такива след лично наблюдение, уточняващи въпроси и пр.
Най-най-най- лесната, безопасна, с гарантиран успех лечителска мярка против гастрит е: сутрин, незабавно след събуждане, да се изпие чаша вода. Изпиват се 2-4 малки глътки, почивка - 30-50 сек., нови 2-4 глътки и т.н.
С тази терапия аз си излекувах гастрит през 70-те години, без да имам и грам от сегашните знания и умения...
При всяко въздържане от храна киселинността в цялото тяло нараства, понякога до много високи граници. Ако в началото на въздържането имаме не много здрав стомах, особено въпросната и често проблемна област - "входа на хранопровода в стомаха", какво друго бихме очаквали да се случи освен описаното от евас?
И сега, след като тази проблемна област често е подлагана на (според мен - напразен) тормоз, тя може да е толкова разранена, че дори добавянето на обикновена вода да не й помага.
За протокола (и за интересуващите се): след като опитни червейчета били докарани почти до умиране от глад (в лабораторни условия), част от техните органи, включително половите, били изядени от организмите им, в усилията да се запази живота... По-късно, след известно захранване, в червейчетата се
появили стволови клетки, отишли на местата, където по-рано имало полови органи, израсли нови такива и след малко време червейчетата започнали да се размножават...
Ясно е, че тук ключовата дума е стволови клетки. Вече е ясно и как се прави..., а също е ясно, че това е еволюционно развито качество, най-вероятно налично у всички белтъчни организми.
"Гладуваме" за здраве! (с вода!)