Чудни са всичките тези обяснения на различните анатомични телесни функции, но хората сме
многомерни оргазними и нямаме само физическо тяло. Гладуването не беше ли този механизъм, който технологично ни позволява разработването на инструментариум, разширяващ физическите ни сетива и позволяващ балансирането и възприемането на финните енергии от невидимата сфера? Не беше ли средство и за разбиране на човешката фино енергетична анатомия, чрез физическо-етерната връзка? : Да ме прощава капацитета Фролов
, но тялото не е само лаборатория по физическа химия и гладуването е това , което очертава ясния модел на човешкия организъм от физическия до етерния, като включва и хармонията на финната енергия на духовните плоскости и позволява да оценим езика на духа, ума и тялото в единство. Гладуването позволява на един отслабен и дисбалансиран организъм, да се изцели чрез повторно балансиране на фините енергии с правилната хармонична честота като увеличи енергичните си модалности до нормалната честотата на клетъчния енергиен баланс. Това прави холистичния лечителски подход, което фрагментираните алтернативни терапии не могат да постигнат. Аз нямам нищо против Фролов и ендогенното дишане. Чудесен ефект има върху тялото ми и го практикувам. Но здравето е цялостен банас на силите не само на физическия носител, но и на силите на майката природа.
Мозъкът като сложен биокомпютър обаче се нуждае от програмист, който да инструктира нервната система как да изпълнява, кое да изпълнява и какви действия да извършва. Тази съзнателна цялост на мозъка и тялото, формира компютърния ни мозъко-телесен хардуер. И когато се появят конфликтни становища на експерти , ние често създаваме бъг в системата и компютъра не знае кое указание да изпълнява. Защото мисловната ни система определя телесното ни функциониране.
Ще ви дам един пример за противопоставяне на нобелови лауреати
1842 г Вогт открива клетъчната апоптоза, 80 г по-късно е добре изучена и описана на морфологично ниво и през 1972 г Кер официално въвежда понетието „програмирана клетъчна смърт”. Трима учени от САЩ ( Джак Зостак, Грайдер и д-р Блекбърн) са отличени с нобелови награди за обясненията на клетъчното делене – Обясняват как скъсяването на теломерите обуславя стареенето на клетката и предизвиква прекратяване на клетъчното делене. И високата активност на теломеразата е характерна за младите клетки. Късите теломери предизвикват апоптоза, тоест клетъчна смърт. Изключение са раковите клетки.
1912г. обаче за своите революционни приноси в хирургията на кръвоносните съдове и в трансплантацията на тъканите и органите, френския хирург Алексис Карел получава нобелова награда. Карел доказва, че клетките са БЕЗСМЪРТНИ.
Защо го давам този пример? Надявам се да послужи като аргумент за хората, които ще заемат страна в спора "вяра срещу наука".
Всъщност противоречие няма. Има различни степени на познание. По отношение на книгата – чудесно е , че Фролов е открил панацеята на третото хилядолетие, ще се радвам да настъпят драматични обрати в здравеопазната система и качеството на живот на хората.
В метафоричен смисъл казано, написването и издаването на тази му книга ми прилича на нещо като раждане.
Да ползваш като духовни акушерки вредните ефекти от познати фармакологичните терапии, медикаменти, харанителни добавки, lifestyle, уелнес методи, физически натоварвания, спорт (?!) , в помагането на раждането на това „дете” през дългата бременност и процеса на раждане, може би ще се получи достатъчно убедително. Но да ползваш „люлката на живота „ каквато е лечебното гладуване в Русия ( и не само), като
творческо прозрение единствено на собственото си виждане, такава помощ не е особено в голяма услуга. В много широк диапазон варират вредите, причинени от гладуването и турят доста имена в малкия си джоб с огромна лекота. Тези обяснения от биологична, физиологична и медицинска гледна точка по уравнението
функция – структура-химия са бели петна. Надявам се да са направени умишлено. Но както каза и Бате Бино, човекът е ограничен от разбиране на
физиология, но не и от разум. Боби, харесва ми конструкцията на коментара ти. Но нали и аз съм „дух в машина”,
шеговито ще споделя , какво почувствах четейки този материал
http://polbu.ru/frolov_breath/ch25_i.html Подобно на теб се почудих защо разглежда принципите, които предлага Шелтън, а не някой от руските натуропати. Прочетох, че конфликта с последните идва от това, че „лекарската им кошница” съдържа доста богат инструментариум от закаляващи процедури, с които той не е съгласен. Шелтън също предлага 9 стъпки за омекотяване на организма с цел засилване на синегричния терапевтичен ефект. Почудих се откъде идват тези симпатии към него. Разбрах едно – Фролов не иска да си мери мозъка с руските хигиенисти. Къде са те, къде е той.
Много ми харесва една мисъл на Сър Артър Едингтън – Наистина е по-лесно камила да премине през иглени уши, отколкото човек на науката да мине през вратата. И независимо дали вратата е на плевня или на църква, може би е по-мъдро той да се съгласи да е обикновен човек и да върви, отколкото да чака докато всички трудности, включени в едно наистина научно влизане, се разрешат. (Ето как умело Фролов ни помага да преминем през вратата, като
изследва самата врата )
Ако ключовията въпрос, който поставя този материал е
експерименталното влизане, наръчник № 1 не може да ви бъде нито Ангелов, нито Шелтън, нито Николаев, Брег и компания. Наръчник сте си самите вие. 2007 г когато аз разговарях с проф. Ангелов и го попитах „Имали неправилно гладуване?” понеже на мен не ми се виждаше много гъвкаво и адаптивно да става по правила и се чудех какво правим ако някой от принципите се обърка , той ми каза, че когато е писал книгата такива са били неговите убеждения, оказана е била репресия от страна на издателството при избор на заглавие, но през годините и практиката вижданията му са се променили и не смята, че едно гладуване може да се определи като неправилно.
(Дали и Фролов след време няма да се извърти? Ами ако му бяха "скочили" цялата гвардия руснаци хигиенисти, а така Шелтън я е чел книгата му, я не. А и те самите. Кво' ги бърка? Не им е намисал имената. Няма смисъл да разкритикуват неговите "прозрения"
)
Моите изгладувани дни от зимата на 2005г досега са около тези на Ангелов за 25 години. Не го казвам от егоцентризъм, а защото на мен все още ми е важно и си водя работни тетрадки, които ми помагат да виждам как превъзпитавам личното си съзнание и виждам света и науката по различен начин. Всеки трябва сам да се научи да гладува, диша, живее.., независимо кой автор колко е „израстнал” и какво ви казва. Източника на мъдроста е в нас и не бива да остава на заден план . Не ни трябва интелектуално разбиране на физиологичните и медицински принципи, достатъчно ни е огледалото на собственото ни съзнание и възприятия. Ние сами създаваме нашата собствена лична честота, а тя никога не е толкова строго фиксирана.